Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 357 24.08.2011 3

9311-2011 (662)

Lainvoimaisilla asemakaava-alueilla olevien Kakskerrantien, Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien maantieosuuksien muuttaminen kaduksi kadunpitopäätöksellä

Tiivistelmä:

Hirvensalon ja Lentokentän lainvoimaisilla asemakaava-alueilla olevat Kakskerrantien, Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien eräät maantieosuudet on asemakaavassa osoitettu kaduksi. Kiinteistöliikelaitos on valmistellut Ely-keskuksen kanssa näiden maantieosuuksien siirtämisen kaupungin kadunpitovastuulle 1.10.2011 alkaen. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maantie, joka on asemakaavassa osoitettu kaduksi, muuttuu kaduksi kunnan tekemällä kadunpitopäätöksellä. Johtokunnalle ehdotetaan kadunpitopäätösten tekemistä ja kunnossapitoluokkien päättämistä.

Kilajk § 357

Katu- ja viheralueet, Eila Kesti 16.8.2011:

Hirvensalon ja Lentokentän asemakaavoitus ja asemakaavojen mukaisesti toteutuneen maankäytön takia Kakskerrantien, Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien maantieosuudet ovat osittain jääneet asemakaavojen sisälle ja osaksi katuverkkoa. Kiinteistöliikelaitos on valmistellut yhteistyössä Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Ely-keskus) kanssa näiden maantieosuuksien siirtämisen kaupungin kadunpitovastuulle 1.10.2011 alkaen. Kadunpito käsittää kadun suunnittelemisen, rakentamisen ja sen kunnossa- ja puhtaanapidon sekä muut toimenpiteet, jotka ovat tarpeen katualueen ja sen ylä- ja alapuolisten johtojen, laitteiden ja rakenteiden yhteen sovittamiseksi (Maankäyttö- ja rakennuslaki 84§). Valmistelussa on otettu huomioon asemakaavan mukaisen maankäytön ja katuverkon toteutuminen sekä liikenneväylien kunnossapidon vaatimukset tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 86a §) mukaan maantie, joka on asemakaavassa osoitettu kaduksi, muuttuu kunnan tekemällä kadunpitopäätöksellä kaduksi. Maantie lakkaa kadunpitopäätöksen tultua voimaan ja maantien tiealue siirtyy samalla kunnan omistukseen.

Kadunpitopäätöksellä kaduksi ehdotettavat maantieosuudet ovat:

- Kakskerran maantie 1821 (Kakskerrantie) välillä Suvelankuja – ”Suvilinnan” 27.6.2009 lainvoimaisen asemakaavan asemakaavanraja Satavan sillan siltapenkereen kohdalla,

- Ylikylän maantie 12161 (Kyyrläntie) välillä Kukolantie – ”Lounais-Kukolan” 28.7.2007 lainvoimaisen asemakaavan länsiraja,

- Tammiston maantie 12157 (Toijaistentie) Lauttarannan 23.3.2002 lainvoimaisen asemakaavan Haapiokujan ja Ruuhikujan tonttien kohdalla,

- Lentokentän maantie 12263 (Moisiontie) välillä Lentoasemantie – Lentäjäntie (Lentokentän 5.1.2008 lainvoimainen asemakaava).

Kakskerrantielle on tehty kaupungin ja Ely-keskuksen kesken yhdessä sovitut parantamistoimenpiteet. Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien maantieosuudet on rakennettu kaupungin katusuunnitelmien mukaisesti.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta vahvisti 17.2.2010 ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokitukset Turun kaupungin alueella. Päätöksen mukaisilla periaatteilla Kakskerrantien (vilkasliikenteinen kokoojakatu) kunnossapito tulisi hoitaa kunnossapitoluokan I mukaisesti ja Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien (asuntoalueen kokoojakatu) kunnossapito kunnossapitoluokan II mukaisesti.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:  

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää tehdä kadunpitopäätökset Kakskerrantien, Kyyrläntien, Toijaistentien ja Moisiontien asemakaavoitetuista maantieosuuksista.

Samalla johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja päätöksen mukaiset maantiet muuttuvat kaduiksi 1.10.2011 mahdollisista kadunpitopäätökseen liittyvistä valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, katu- ja viheralueet