Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 288 15.06.2011 18

7019-2011 (662, 671)

Tontinomistajan talvikunnossapitotehtävien ottaminen kaupungin vastuulle 1.11.2011 pientalovaltaisilla alueilla

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on laatinut päätösehdotuksen jalkakäytävien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisesta 1.11.2011 alkaen. Kyseessä on kolmas vaihe tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien siirrosta kaupungin vastuulle. Ehdolla on täydennyksiä aikaisempina vuosina kaupungin vastuulle siirtyneiltä alueilta ja uusia pientalovaltaisia aluekokonaisuuksia. Tavoitteena on saavuttaa aluekokonaisuuksilla yhtenäinen talvikunnossapidon laatutaso liikenteelliset tarpeet huomioon ottaen.

Kilajk § 288

Katu- ja viheralueet, Eila Kesti 6.6.2011

Yleistä

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978, jäljempänä kunnossapitolaki) uudistettiin osittain 1.11.2005 voimaan tulleella lailla (547/2005). Uudistetussa laissa täsmennettiin kunnan ja tontinomistajan välistä vastuunjakoa ja lailla on tarkoitus saavuttaa talvikunnossapidon yhtenäisempi laatutaso. Kadun kunnossapidon laatutason määrittelyssä korostettiin muun muassa olosuhteiden, liikenneturvallisuuden ja esteettömyyden sekä eri liikennemuotojen tarpeita.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi päätöksellään ottaa kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajalle kuuluvista kunnossapitotehtävistä yhden tai useamman tontin osalta, kaikilla asemakaava-alueilla tai asemakaavan määrätyllä osalla. Tontinomistajalla tarkoitetaan laissa myös kiinteistön haltijana olevaa vuokramiestä.

Talvikunnossapitotehtävien siirtyessä kaupungin vastuulle myös vastuu siirtyy kaupungille. Kaupunki ei peri maksua jalkakäytävien talvikunnossapidosta (kaupunginhallituksenpäätös 5.5.2008 § 290).

Tässä päätösehdotuksessa Kiinteistöliikelaitos täydentää kaupungin vastuulle jo otettujen talvikunnossapitoalueiden sisällä olevia alueita sekä ehdottaa uusien talvikunnossapidon aluekokonaisuuksien ottamista kaupungin vastuulle.

Aloitteet tontinomistajien tehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle

Kiinteistöliikelaitos on vastaanottanut kirjeillä, sähköpostilla ja puhelimitse aloitteita tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisesta pientalovaltaisilla alueilla. Lähes kaikki aloitteet on voitu huomioida tässä päätösehdotuksessa alueelliseen talvikunnossapitoon soveltuvina.

Aloitteista kaksi tuli tämän päätösesityksen nähtävilläoloaikana ja ne molemmat huomioitiin alueellisissa päätösehdotuksissa. Molemmat aloitteet koskivat epätasapuolista jalkakäytävän talvikunnossapitoa pientalojen kohdalla liikenteellisesti vilkkaalla kadulla ja molemmat jalkakäytäväosuudet sopivat tarkoituksenmukaiseen koneellisen talvikunnossapidon aluekokonaisuuteen.

Tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottaminen kaupungin vastuulle 1.11.2011 alkaen

Kiinteistöliikelaitos on valmistellut jalkakäytävien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisen kolmannen vaiheen. Ehdolla olevat talvikunnossapidon kaupunginosat tai niiden osa-alueet ovat seuraavat:

-         Haarla täydennys

-         Harittu osa-alue

-         Kaistarniemi täydennys

-         Kastu

-         Kaupunginosa V täydennys

-         Kärsämäki täydennys

-         Lauste osa-alue

-         Luolavuori täydennys

-         Mälikkälä osa-alue

-         Papinsaari

-         Pansio osa-alue

-         Peltola osa-alue

-         Perno osa-alue

-         Pitkämäki täydennys

-         Pohjola täydennys

-         Pääskyvuori

-         Raunistula täydennys

-         Ruohonpää täydennys

-         Toijainen

-         Vaala osa-alue

-         Vasaramäki täydennys

-         Yli-Maaria täydennys

Jalkakäytävien talvikunnossapidon siirtämisellä kaupungin vastuulle tavoitellaan kunnossapitolain mukaista yhtenäisempää laatutasoa ja poistetaan samalla alueiden sisällä olevaa talvikunnossapitovastuiden epätasapuolista jakautumista tontinomistajien kesken. Aluekokonaisuuksien määrittelyssä käytettiin on käytetty hyväksi viime vuosien talvikunnossapitoalueiden vuorovaikutusmenettelyn yhteydessä tullutta asukaspalautetta.

Kaupungin vastuulle siirtyvien talvikunnossapitoalueiden tulee soveltua koneelliseen kunnossapitoon. Tämä aiheuttaa osalle kaduista uusia pysäköintikieltoja ja -järjestelyjä, varsinkin kun jalkakäytävä on kapea ja pysäköinti on sallittu jalkakäytävän vieressä.

Päätösehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 23.5.-6.6.2011. Nähtävilläoloaikana tuli kaksi aloitetta tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien siirtämiseksi kaupungin vastuulle ja niistä on selvitys kohdassa ”Aloitteet tontinomistajien tehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle”. Päätösehdotuksesta ei tullut muita muistutuksia määräaikaan mennessä muistutuksia.

LiikelaitosjohtajaJouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä esityksen mukaiset perustelut tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle 1.11.2011 alkaen, 

- tehdä päätöksen tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle 1.11.2011 alkaen kunkin talvikunnossapitoalueen osalta erikseen,

- että päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta,

- tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

aotontinomistajat
tiedLaaksonen Jaakko