Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 244 25.05.2011 1

6504-2011 (641)

Rakennetun kohteen "Lausteen poikakodin koulu" vuokraaminen ja myynnistä päättäminen (Lauste) 853-26-11-1, Mustionkatu 12

Tiivistelmä:

Vuokrataan Lausteen poikakodin entinen koulukiinteistö Tommi Hämäläiselle ja Karoliina Borgelinille sekä päätetään myöhemmin tonttijaon muutoksella muodostettavan tontin myymisestä rakennuksineen vuokramiehelle 164.000 euron kauppahinnalla.

Kilajk § 244

Tonttipalvelut, Timo Laiho 24.5.2011:

Kiinteistöliikelaitoksen omistajahallinnassa oleva rakennettu kiinteistö osoitteessa Mustionkatu 12 käsittää Lausteen poikakodin entisen koulurakennuksen (noin 600 htm2) sekä siihen liittyvän varastorakennuksen (noin 320 htm²). Rakennukset ovat siirtyneet kaupungin omistukseen Oy Lausteen poikakoti Ab:lta v. 1980 ja hallintaan v. 1981. Tämän jälkeen rakennuksissa on ollut erityyppisiä vuokralaisia. Koulurakennus on ollut tyhjillään jo usean vuoden ajan ja sen ulkoinen kunto on ilkivallan vuoksi erittäin huono. Pihalla sijaitseva varastorakennus on ollut kaupungin omassa käytössä.

Em. rakennukset sijaitsevat Lausteen kaupunginosan (26.) tontilla 11-1, joka on pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella vuokrattu Onvest Oy:lle 31.12.2013 saakka. Koulurakennuksen alueen hallinta on maanvuokrasopimuksessa pidätetty kaupungille. Onvest Oy:n kanssa on neuvoteltu tonttijaon muuttamisesta ja tontin myymisestä siten, että nyt päätöksenteon kohteena oleva rakennuskannan maa-alue jaetaan tonttijaon muutoksella Onvest Oy:n tontin ulkopuolelle. Onvest Oy ilmoittanut, ettei ko. alueelle ole heille käyttöä ja on ilmoittanut hakevansa yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa tonttijaon muutosta. Kaavoittaja on käydyissä neuvotteluissa puoltanut tonttijaon muuttamista ja kohteen rakennuskannan käyttöön saamista.

Tommi Hämäläinen ja Karoliina Borgelin ovat olleet yhteydessä Kiinteistöliikelaitokseen etsiessään yritykselleen varasto- ja toimitilaa. Yritys ostaa ja myy vanhaa rakennustavaraa. Käytyjen neuvottelujen jälkeen Hämäläinen ja Borgelin ovat jättäneet Mustionkatu 12 rakennuksista ja em. kuvatulla tavalla tonttijaon muutoksella muodostettavasta tulevasta tontista 164.000 euron suuruisen tarjouksen. Tarjous vastaa alueen omakotitonttien vyöhykehintaa 38 eur/m² sekä nimellistä hintaa rakennuksista, kun hinnassa huomioidaan muodostettavan tontin maa-alasta tarkoituksenmukainen tonttialue 4290 m². Koska tontille johtava tie on tarkoitus liittää kirvesvartena tonttiin, tulee muodostettavan tontin kokonaispinta-ala olemaan noin 5200 m2. Ottaen huomioon rakennusten heikon kunnon, kirvesvarsitien suhteellisen suuren pinta-alan sekä sen seikan, että rakennusten liittäminen kunnalliseen viemäriin edellyttää tontinomistajalta erityisiä toimenpiteitä, on tarjottu hinta perusteltu ja hyväksyttävissä. Koska kaupan kohteena oleva tuleva tontti on tällä hetkellä osa Onvest Oy:lle vuokrattua, kiinnityskelpoista tonttia, ei kohteesta voida tehdä välitöntä kauppaa Hämäläisen ja Borgelinin kanssa. Näin ollen on päädytty ratkaisuun, jossa rakennukset vuokrataan ja tarjouksen jättäneille annetaan osto-optio muodostettavaan kiinteistöön. Voimassa olevassa asemakaavassa ko. tontti on osoitettu teollisuusrakennusten ja – laitosten korttelialueeksi (TT), joten alueen asemakaavallinen tarkistaminen tulee myös käynnistää.

Liite 1Vuokrasopimus

Oheismateriaali 1Kuvia kohteesta

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

että Turun kaupunki vuokraa osoitteessa Mustionkatu 12 sijaitsevat rakennukset 1.6.2011 alkaen Tommi Hämäläiselle ja Karoliina Borgelinille oheisen vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti.

että Turun kaupunki myy vuokrasopimukseen kirjatun osto-option mukaisesti Lausteen poikakodin entisen koulurakennuksen ja siihen liittyvän varastorakennuksen sekä tonttijaon muutoksella muodostettavan tulevan, noin 5200 m2 suuruisen tontin Tommi Hämäläiselle ja Karoliina Borgelinille 164.000 euron kauppahinnalla.

valtuuttaa Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtajan hyväksymään vuokrasopimukseen kirjatun osto-optioon perustuvan kauppakirjan.

valtuuttaa ostajan hakemaan omalla kustannuksellaan poikkeamis- ja rakennuslupaa sekä suorittamaan kiinteistöllä tutkimuksia ostajan rakennushanketta varten ennen kauppakirjan allekirjoittamista.

että myyntipäätös on voimassa 31.12.2011 saakka, johon mennessä kauppakirja on allekirjoitettava.

asian kiireellisyyden vuoksi pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja sopimus saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoOnvest Oy
aoBorgelin Karoliina
aoHämäläinen Tommi


Liitteet:

Kilajk § 244
Liite 1:Vuokrasopimus