Korvaussopimus, luonnos

 

Osapuolet:

 

Sarakoivu Oy                     

Y 0639263-1

Tontin 853-81-31-1 vuokramiehenä ja rakennusten omistajana

(myöhemmin Sarakoivu)

 

Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos

Y 0204819-8

Tontin 853-81-31-1 maanomistajana ja vuokranantajana

(myöhemmin kaupunki)

 

Sopimuksen taustaa:

 

Osapuolet toteavat, että osapuolten välillä on voimassa 30.4.2011 umpeutuva maanvuokrasopimus tontista 853-81-31-1, osoite Vanha Tampereentie 103, Turku. Vuonna 1951 alun perin laaditussa maanvuokrasopimuksessa on vuokrasopimuksen päättymisen varalta sovittu, että ellei kaupungin taholta ole vähintään kolmea vuotta ennen vuokrasopimuksen päättymistä ilmoitettu uusista vuokraehdoista tai vuokrasuhteen päättymisestä, vuokramiehellä on oikeus saada vuokra-aika pidennetyksi 20 vuodella. Vuokra-ajan jatkuessa em. tavalla kaupunki vapautuu rakennusten lunastusvelvollisuudesta. Jos tonttia ei enää anneta vuokralle, kaupungin tulee lunastaa rakennukset niiden rakennusteknillisestä arvosta.

 

Kaupunki ei ole ilmoittanut määräajassa (30.4.2008 mennessä) vuokramiehelle, ettei vuokrausta tulla jatkamaan. Koska kuitenkin Koroistenkaaren katuyhteyden ja Toijalan radan eritasoliittymän toteuttaminen tulevat toteutettavaksi lähivuosina, ei ole edellytyksiä vuokra-ajan pidentämiseksi 20 vuodella. Kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston ilmoituksen perusteella lyhyehkö jatkoaika (enintään 5 vuotta) on mahdollinen alueen liikenneväylähankkeiden keskeneräisyyden perusteella.

 

Samalla alueella on vireillä Fingrid Oyj:n 110 kV voimajohdon uudistaminen vuoden 2011 aikana. Koroisten sähköasemalta Raisioon johtava johto tulee uudistettavaksi pääosin entiseen sijaintiinsa vähäisin muutoksin. Tontin 853-81-31-1 kohdalla oleva voimajohdon pylväs 67 tulee siirtymään tontin 853-81-31-1 pohjoispuolisella puistoalueella siten, että tontilla oleva teollisuusrakennus jää osittain johtokäytävän alueelle. Johtokäytävälle jäävä rakennuksen osa joudutaan poistamaan.

 

Omistusten toteaminen ja sopimuksen tarkoitus

 

Sarakoivu omistaa tontilla 853-81-31-1 olevan teollisuusrakennuksen ja kaupunki omistaa tontin maapohjan. Maapohjan hallinta on kohdassa ”Sopimuksen taustaa” selostetun mukainen.

 

Tarkoituksena on sopia osapuolten välillä niistä toimenpiteistä, joilla tontin alueella olevan teollisuusrakennuksen korvaaminen, Jokipellonkujan puoleisen rakennusosan purkaminen ja jäljelle jäävän rakennusosan hallinnan jatkaminen toteutetaan.

 

Korvausmenettely:

 

Kaupunki korvaa Sarakoivulle ulkopuolisen arviokirjan perusteella sovittuna teollisuusrakennuksen arvo-osuutena (80.000 €) ja maanvuokrasopimuksen mukaisen vuokra-ajan epäämisen vahingonkorvauksena (40.000 €), yhteensä 120.000 euroa.

 

Sarakoivu hankkii tarvittavat luvat teollisuusrakennuksen osan purkutöille ja jäljelle jäävän osan muutostöille. Sarakoivu hankkii purettavan rakennusosan purku-urakan ja muutostyöt ja hyväksyttää urakkasopimuksen sisällön ja urakkahinnan kaupungilla.

 

Sarakoivu vastaa purettavan rakennusosan purkutyön toteuttamisesta ja jäljelle jäävän rakennusosan päätyseinän julkisivun ja sisäänkäyntijärjestelyjen tarkoituksenmukaisesta kunnostamisesta.

 

Kaupunki vastaa purku- ja muutostöiden kustannuksista. Laskutus tapahtuu suoraan kaupungille urakkasopimuksen maksuaikataulun mukaisesti. Kaupungin kustannusvastuun valvojana ja yhteyshenkilönä toimii Heikki Häkli, p. 050-4304785.

 

Muut ehdot:

 

1.                  Sarakoivu saa hallita jäljelle jäävää teollisuusrakennuksen osaa rakennuksen hoito- ja ylläpitokustannuksia vastaan enintään 31.12.2015 saakka. Sarakoivu pitää rakennuksen vakuutettuna hallinta-aikansa osalta. Lisäksi kaupungilla on valmius osoittaa uuden toimitilan rakentamiseen soveltuva tontti toisaalta.

 

2.                  Voimajohdon alle jäävän rakennusosan purkutyö pyritään toteuttamaan 31.8.2011 mennessä. Sarakoivu sovittaa purku- ja muutostyön Fingrid Oyj:n voimajohtohankkeen aikatauluihin ja hyväksyy sen, että voimajohdon rakentamisaikana tontin 853-81-31-1 välittömässä lähiympäristössä on liikenteellisiä häiriötekijöitä.

 

3.                  Sarakoivulla ei ole tämän korvaussopimuksen jälkeen taloudellisia vaatimuksia tontin 853-81-31-1 alueen voimajohtohankkeeseen liittyvästä omaisuuden korvaamisesta ja maanvuokrasopimuksen lakkaamisesta.

 

4.                  Tällä sopimuksella todetaan kaupungin ja Sarakoivun välinen tonttia 853-81-31-1 koskeva maanvuokrasopimus lakanneeksi ja osapuolten väliset velvoitteet sovituiksi. Teollisuusrakennuksen omistusoikeus kuuluu kaupungille sopimuksen allekirjoitushetkestä lähtien.

 

 

Allekirjoitukset