Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 178 27.04.2011 7

16620-2006 (641)

052 (Lauttaranta) ja 042 (Korppolaismäki) kaupunginosien asemakaavaehdotus 10/2006 "Kelluvat talot"

Tiivistelmä:

Lauttarannan kaupunginosaan Hirvensalon vanhan sillan paikalle laaditaan asemakaavanmuutos, joka mahdollistaa kelluvien talojen sijoittamisen Pitkäsalmen vesialueelle

Kilajk § 178

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 14.3.2011:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Kelluvat talot” (10/2009) Lauttarannan ja Korppolaismäen kaupunginosiin.

Kiinteistöliikelaitos esittää seuraavien yksityiskohtien tarkistamista asemakaavan jatkotyössä:

Asemakaavan rajaus

Asemakaavaehdotus on rajattu länsiosastaan kiinni 19.10.1945 voimaan tulleeseen asemakaavaan. Kiinteistöliikelaitos esittää, että asemakaava-alueen rajausta laajennetaan niin, että mukaan otetaan Vanhan Kakskerrantien ajorata ja sen itäpuolella kulkeva pyörätiealue.  

Autopaikkojen korttelialue

Asemakaavaehdotuksessa on asuntokorttelia palveleva autopaikkojen korttelialue osoitettu vanhalle siltapenkereelle siten, että autopaikkakorttelin ja vesialueelle osoitetun asuntokorttelialueen väliin jää Lossilaituri niminen katualue. Kiinteistöliikelaitos ei puolla laiturialueen osoittamista katualueeksi eikä autopaikkojenkorttelialueen sijoittamista ko. siltapenkereelle.

Jos autopaikkojenkorttelialue sijoitetaan vanhalle siltapenkereelle, katkeaa kulkuyhteys tontille Lauttaranta-9-1. Myös Lossilaituri –nimisen katualueen talvi kunnossapito tulisi olemaan erittäin haastavaa, sillä autokatoksesta peruutettaisiin suoraan yleiseen jalankulkuun ja pyöräilyyn varatulle alueelle. Lisäksi laiturialueen päähän ei ole varattu riittävästi kääntymistilaa esim. aurauskalustolle.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetulle LPA-1 korttelialue myös on liian pieni asuntokorttelin vaatimalle autopaikkamäärälle. Mikäli Lossilaituri katualueelle sijoitetaan kelluvia taloja palveleva autopaikkojen korttelialue, on suuri vaara, että Lossilaiturista ajan myötä vain asuntokorttelia palveleva yksityinen laiturialue.

Kun myös Turun seudun rakennemalli 2035 vaihtoehdoissa on osoitettu joukkoliikennereittejä kulkemaan Hirvensalon vanhan siltapenkereen eli Lossilaituri katualueen kautta, ei aluetta tule tässä vaiheessa osoittaa autopaikkojenkorttelialuekäyttöä.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että autopaikkojen korttelialue siirretään Vanhan Kakskerrantien ja Pitkänsalmen väliselle rantavyöhykkeelle.

Leikki- ja oleskelualue

Asemakaavaehdotuksessa on osoitettu leikki- ja oleskelualue Väinö Aaltosen rantapuistoon lähelle rantaviivaa. Leikkipuiston osoittaminen ranta-alueelle edellyttää huolellista suunnittelua niin turvallisuuden kuin maaperän suhteen. Kiinteistöliikelaitos ehdottaa, että leikkipaikan sijainti määritettäisiin vasta puistosuunnittelun yhteydessä. Tässä vaiheessa ranta-alueelle tulee osoittaa ainoastaan autopaikkojen korttelialuei ja lähivirkistysalue ilman leikkipaikkaa.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole oman toimialansa osalta muuta huomauttamista ”Kelluvat talot” asemakaavaehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Asemakaavanmuutoksen selostus   

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto