Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta | 121 | 16.03.2011 | 1 | |
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta | 138 | 23.03.2011 | 1 |
3197-2011 (011)
Lausunto seudullisen infrapalvelujen tilaajatoimintojen organisaatioselvityksestä
Tiivistelmä: -
Kilajk § 121
Kiinteistöliikelaitos 15.3.2011:
Turun Seudun kunnat ovat PARAS-lain puitteissa toteuttamassaan kuntien yhteistyömahdollisuuksien selvityksessä määritelleet Turun seudun infratilaajatoimintojen järjestämisen keskeiseksi kehittämishankkeeksi, jonka tavoitteena on seutuyhteistyötä tiivistämällä kehittää tilaajaosaamista, taata riittävä osaaminen ja henkilöstöresurssit toimintaan, nostaa omaisuudenhallinnan tasoa sekä lisätä kustannustehokkuutta. Hankkeessa on ollut mukana yhdeksän kuntaa. Lausuntopyyntö on lähetetty myös loppuvaiheessa mukaan liittyneille Mynämäelle, Nousiaiselle ja Maskulle.
Hanketta koordinoinut työryhmä päätyi ehdottamaan Turun seudulla isännöinti + -mallin mukaisen liikelaitosvetoiseen isäntäkuntamalliin pohjautuvan tilaajaorganisaation perustamista. Toimintamallin katsottiin olevan selkeä ja vastaavan parhaiten infratoiminnoille asetettuja tulevaisuuden tavoitteita Turun seudulla. Selvitystyön yhteydessä laadittuun isännöintimalliin sisällytettiin projektin loppuvaiheessa joitakin IHO-mallin piirteitä lähinnä omaisuuden hallintaan liittyen. Tämän katsottiin olevan tarkoituksenmukaista kuntiin jäävän melko pienen henkilöstöresurssin, kustannustehokkuuden ja seudullisen omaisuuden hallinnan tason noston vuoksi.
Isännöintimallissa seudullinen tilaajaorganisaatio vastaa kuntien tilaajatoiminnoista. Kuntiin jää pieni organisaatio, joka tilaa kunnossapito-, investointi- ym. tarvittavat palvelut isännöintiorganisaatiolta määrittelemiensä laatutasojen ym. kriteereiden mukaisesti. Isännöintiorganisaatio vastaa hankinnoista, suunnitteluttamisesta, rakennuttamisesta, valvonnasta sekä muista sille sopimuksin määriteltävistä tilaajan tehtävistä.
Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä on kokouksessaan 11.1.2011 päättänyt,
että valmistelua jatketaan ensisijaisesti työryhmän esittämän isännöinti + -mallin mukaisesti,
että kuntien tulee kertoa osallistumisestaan hankkeen jatkovalmisteluun Turun kaupunginhallitukselle Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitokselle osoitettuna 1.4.2011 mennessä ja,
että kunnat voivat lausua tarvittaessa näkemyksiään myös muista valmistelussa esillä olleista vaihtoehdoista.
Vaikka tässä vaiheessa ohjausryhmä pyytää lausuntoa vain infratoimintojen tilaajaorganisaatioselvityksestä, tulee samassa yhteydessä pohtia myös kunnallistekniikan tuotannon järjestäminen seudullisesti. Tilaamisen ja tuotannon järjestämisen vaihtoehdot Turun seudulla ovat: 1. seudullinen tuotanto-organisaatio, 2. seudullinen tuotanto- ja tilaajaorganisaatio ja 3. seudullinen tilaajaorganisaatio. Käytännössä kuitenkin vain vaihtoehdot 1 ja 2 ovat tarkoituksenmukaisia eli seudullisen tilaajaorganisaation perustamisen edellytyksenä on seudullisen tuotanto-organisaation perustaminen. Turun kaupunki on päättänyt, että Turun Kunnallistekniikkaliikelaitos muuttuu avoimilla markkinoilla toimivaksi Turun Kuntatekniikka Oy:ksi, jonka perustamiseen liittyvät laajat selvitystyöt ovat käynnissä.
Oheismateriaali 1Kuntien nykytilankuvaus
Oheismateriaali 2Toimintamallivaihtoehdot
Oheismateriaali 3Lausuntopyyntö
Oheismateriaalit 1-3 on lähetetty sähköpostilla
Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:
EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle:
että kaupunginhallitus ilmoittaa kantanaan, että Turku osallistuu Turun seudun infratilaajatoimintojen järjestämisen yhteistyön jatkovalmisteluun Paras ohjausryhmän esittämän mallin pohjalta ja,
että selvitystyö seudullisen yhteisen tuotanto-organisaation muodostamiseksi Turun Kuntatekniikka Oy:n pohjalta tulisi käynnistää vuoden 2011 aikana.
PäätösAsia pantiin pöydälle Toivarin ehdotuksesta yksimielisesti.
Kilajk § 138
Pöydältä 16.3.2011 § 121
PäätösAsia pantiin pöydälle Kosken Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.