Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 134 23.03.2011 8

2949-2011 (641)

St1 Energy Oy:n maanvuokrasopimuksen mukaisen rakennusvelvollisuuden poistaminen tontilla (Mäntymäki) 853-31-23-1 os. Askaistentie 20

Tiivistelmä:

Tontin Mäntymäki-23-1, alaltaan 1553 m2, maanvuokrasopimuksen mukainen rakentamisvelvollisuus poistetaan tontin käyttötarkoituksen muutoksen vuoksi.

Kilajk § 134

Tonttipalvelut, Timo Nurmi, 14.3.2011:

St1 Energy Oy on Kiinteistöliikelaitoksen kanssa käydyissä neuvotteluissa pyytänyt kaupunkia luopumaan tontin Mäntymäki-23-1 maanvuokrasopimuksen mukaisesta rakennusvelvollisuuden täyttämisehdosta. Vuokramies on perustellut anomustaan ko. tontin käyttötarkoituksen muuttumisesta perinteisestä huoltoasematontista miehittämättömäksi polttoaineen jakeluasemaksi. Huoltoasemarakennus on vaurioitunut sitä kohdanneessa tulipalossa. Rakennuksen kunnostaminen ei ole maanvuokramiehen käsityksen mukaan taloudellista tontin käytön muuttumisen vuoksi.

Voimassa olevan 27.8.1996 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen kohdan 4 mukaan:

” Vuokra-alueelle on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä vuokrasopimuksen liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 60 % asemakaavan sallimasta enimmäisrakennusoikeudesta kolmen vuoden kuluessa vuokrakauden alkamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä uhalla, että vuotuinen vuokra neljännen vuokravuoden alusta lukien korotetaan viisinkertaiseksi, kunnes mainittu rakentamisvelvoite on täytetty.

Rakennusta ei saa kaupungin suostumuksetta osittainkaan purkaa. Jos rakennus puretaan, palaa tai se muutoin tuhoutuu joko kokonaan tai osittain, se on rakennettava uudelleen kolmen vuoden kuluessa uhalla, että vuokra seuraavan vuokravuoden asusta lukien korotetaan viisinkertaiseksi, kunnes mainittu rakentamisvelvoite on täytetty. Jos rakennuksen purkaminen on tapahtunut ilman kaupungin suostumusta, vuokramies on lisäksi velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkoa vuotuisen vuokran viisinkertaisena.”

Edellä mainittu rakentamisvelvoite on 27.8.1996 allekirjoitetussa maanvuokrasopimuksessa katsottu täytetyksi Oy Shell Ab:n ollessa maanvuokramiehenä.

Vuokra-alue kuuluu 29.6.1959 vahvistetun asemakaavan mukaan autosuojarakennusten korttelialueeseen, jossa palonkestävyyden luokittelu on PL 4 § B-luokka ja julkisivun korkeus enintään 3.5 m. Maanvuokrasopimus on voimassa 30.6.2016 asti.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että tontin Mäntymäki-23-2 maanvuokrasopimuksen mukaisesta rakentamisvelvoitteesta luovutaan tontin käyttötarkoituksen muututtua miehittämättömäksi polttoaineiden jakeluasemaksi ja, että vuokramieheltä ei peritä sopimuskohdan 4 mukaista korotettua maanvuokraa eikä sopimussakkoa.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

muuttaa, St1 Energy Oy:lle vuokratun, tontin Mäntymäki-23-1(853-31-23-1) alaltaan 1553 m2, 27.8.1996 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen kohta 4 kuulumaan seuraavasti:

”Tontille asetettu rakentamisvelvollisuus poistetaan. Tontilla olevat rakennukset vuokramies voi vuokranantajan puolesta purkaa ilman vuokran korottamista tai sopimussakon asettamista.

Vuokramiehen on hankittava erikseen kaikki tarvittavat luvat tontilla olevien rakennusten purkamiseen.”

Muutoin voimassa oleva maanvuokrasopimus jää muuttumattomana voimaan 30.6.2016 asti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSt1 Energy Oy