Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 91 02.03.2011 14

3304-2007 (611, 613, 627)

Linnakaupungin osayleiskaavaehdotus 11/2007

Tiivistelmä: -

Kilajk § 91

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 18.2.2011:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston yleiskaavatoimisto on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien osayleiskaavaehdotusta Linnakaupunki (11/2007) Iso-Heikkilän ja Sataman kaupunginosiin.

Kiinteistöliikelaitos esittää seuraavien yksityiskohtien tarkistamista osayleiskaavan jatkotyössä:

Kerroskorkeudet yleiskaavassa

Yleiskaavan tarkoitus on yhdyskuntarakenteen ja maankäytön yleispiirteinen ohjaus, kuten asutuksen, palvelujen ja työpaikkojen sekä virkistysalueiden sijoittaminen ja niiden välisten yhteyksien järjestäminen.  Rakennusten sijainti, koko ja käyttötarkoitusten yksilöinti osoitetaan yleiskaavaan tukeutuvilla asemakaavoilla.

Koska Linnakaupungin osayleiskaavaehdotuksen toteutumisen tavoitevuosi on 2030, on ennen aikaista osoittaa osayleiskaavaehdotuksessa rakennusten kerroskorkeuksia, sillä jo yksinomaan liikenteen hiilijalanjäljen tavoitteet voivat muuttua ennen kaava-alueen toteutumista. Jos yleiskaavassa osoitetaan kerroskorkeuksia, saatetaan asemakaavoitusvaiheessa joutua ristiriitatilanteeseen asemakaavanlaatimishetken ympäristötavoitteiden ja yleiskaavan kerroskorkeusmerkinnän kanssa.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että ainoastaan Vaasanpuistoon PAK-2 alueelle osoitetaan merkintä poikkeuksellisen korkeasta rakentamisesta, mutta muiden kortteleiden osalta kerroskorkeudet osoitetaan vasta tulevissa asemakaavoissa.

PAK-2 alue

Osayleiskaavaehdotuksessa on osoitettu, että PAK-2 alueelle saa sijoittaa yhden XXXV-kerroksisen asuin- ja liikerakennuksen. Usein ympäristöään korkeammat rakennukset toteutetaan pareittain, jolloin ne yhdessä luovat visuaalisen kohteen. Koska osayleiskaavan laadintavaiheessa ei ole selvillä rakennusten lukumäärästä, korkeudesta tai muusta toteuttamistavasta esittää kiinteistöliikelaitos, että PAK-2 alue osoitetaan muuta kaupunkiympäristöä huomattavasti korkeampaa liike- ja toimistorakentamista varten, mutta tässä vaiheessa ei osoitettaisi rakennusten kerroskorkeutta eikä lukumäärää. Myös PAK-2 alueelle osoitetun ajoyhteyden sijainti tulisi osoittaa vain ohjeellisena ilman vapaata kulkukorkeutta.

Kaavakustannustarkastelu

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta esitti 26.3.2009 § 163 antamassaan lausunnossa, että osana osayleiskaavatyön perusselvityksiä laaditaan koko Linnakaupungin alueelta arvio kunnallistekniikan toteuttamiskustannuksista ja alueelle kaavoitettavan rakennusoikeuden arvosta.

Osayleiskaavaehdotuksen perusselvityksissä ei ole mukana edes karkeaa arviota osayleiskaavan taloudellisesta toteuttamismahdollisuudesta. Kiinteistöliikelaitos esittää uudelleen, että osana yleiskaavan perusselvityksiä tarkastellaan osayleiskaavan taloudelliset toteuttamismahdollisuudet.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole oman toimialansa osalta muuta huomauttamista osayleiskaavaehdotuksen johdosta.

Osayleiskaavaehdotus on lähetetty sähköpostilla.

Kartta on nähtävänä kokouksessa sihteerillä.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa yleiskaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto