Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 679 15.12.2010 26
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 715 22.12.2010 3
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 14 12.01.2011 14

12961-2010 (235)

Kulttuuriosuuskunta Sateenkaaren anomus Pöytyän kunnassa olevan Turun Kalikan kehittämissuunnitelman edellyttämien lupaprosessien käynnistämiseksi

Tiivistelmä:

Maa-alueen vuokraajana Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari anoo Turun Kalikan ranta-alueen kehittämissuunnitelman hyväksymistä ja oikeutta lupamenettelyn käynnistämiseen Pöytyän kunnassa. Hankkeen tarkoituksena on ranta- ja virkistyspalvelujen parantaminen vuokramiehen toimesta Turun Kalikassa.

Kilajk § 679

Maanhankinta ja isännöinti, Ilkka Uusi-Uola 24.11.2010:

Pöytyän kunnassa olevan Turun Kalikan maanvuokramiehenä oleva Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari on laatinut kehittämissuunnitelman Kalikan ranta-alueen kehittämiseksi. Osuuskunta pyytää Turun kaupungin hyväksymistä suunnitelmalle ja oikeutta käynnistää suunnitelman tarkoittama maisematyöluvan hakeminen Pöytyän kunnassa.

Kehittämissuunnitelman mukaan ranta-alueen kehittäminen etenee vaiheittain siten, että ensi vaiheessa alueella toteutetaan maaston kuivattamiseen ja ranta-alueen tasaamiseen liittyviä toimenpiteitä, jotka parantavat alueen käytettävyyttä ranta- ja virkistystarkoituksiin. Alueelle tehdään keskeisten nurmikkoalueiden salaojitus, maanpinnan tasaaminen ja uimaranta-alueelle johtavan huolto- ja pelastustien tekeminen. Lisäksi suunnitelma sisältää kasvillisuuden uusimista ja aitaamista kulkuväylien ja naapurialueiden suuntaan.

Kiinteistöliikelaitoksen esittämien huomioiden perusteella on suunnitelmaa kehitetty mm. suurikokoisen maisemapuuston säilyttämistä ja aitaamista koskevilta osilta. Kiinteistöliikelaitos toteaa, että suunnitelmassa osoitetun ranta-alueen pelastustien paikalla on voimassa naapurikiinteistön Kirstilä 636-466-4-42 3 m rasiteoikeus ko. tilan rantapalstalle kulkua varten. Lisäksi samalle paikalle on sijoitettu Pöytyän kunnan (ent. Yläne) toimesta toteutettu vesi- ja viemäriverkoston johtolinja. Alueen käyttäminen pelastustienä ei ole ristiriidassa em. muun käyttötarkoituksen kanssa. Kirstilän tilan omistajat Vilho ja Hely Seppälä ovat Kiinteistöliikelaitoksen kanssa käydyssä keskustelussa esittäneet kantanaan, että heidän rasitepolkunsa tulisi varata vain Kirstilän tilan tarpeisiin, ja osoittaa pelastustielle paikka erikseen. Osuuskunnan laatimassa suunnitelmassa Seppälöiden kantaa ei ole huomioitu, vaan on nähty tarkoituksenmukaiseksi osoittaa pelastustie entisen rasiteoikeuden ja kunnallistekniikan verkoston kanssa samaan alueeseen.   

Lisäksi Turun Kalikan piha-alueeseen kohdistuu naapurikiinteistön Kirstilä 636-466-4-42 oikeus kaivoon ja sille johtavaan polkuun, mitä oikeutta ei ole enää vuosiin käytetty. Kehittämissuunnitelman tarkoittamien lupien tultua ratkaistuiksi voidaan tarpeettomien vanhojen oikeuksien poistamista hakea kiinteistötoimituksena.

Turun Kalikan ranta on saanut uimarantastatuksen Liedon ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajan päätöksellä 24.8.2010 § 167. Hyväksyttäväksi esitetty suunnitelma tähtää uimarantapäätöksen mukaisen rannan toteuttamiseen Kalikan alueelle. Suunnitelman toteutus tarkoittaa EU Leader –hankerahoituksen hakemista Varsin Hyvä r.y:n kautta. 

Suunnitelman toteuttamisaikataulu on laadittu tiukaksi ja ajoitettu vuoden 2011 kevääseen. Mikäli aikataulu viivästyy, työ on joka tapauksessa ajoitettava ranta-alueen käyttöajan ulkopuolelle eli maansiirto- ja kaivutöitä ei tule suorittaa 1.6.-31.8. välisenä aikana. Ranta- ja virkistyspalveluiden parantamiseksi kehittämissuunnitelman mukainen ranta-alueen kunnostaminen on toteutettava viimeistään kahden vuoden kuluessa Pöytyän kunnan myöntämän maisematyöluvan lainvoimaisuudesta ja myönteisen EU Leader –rahoituspäätöksen saamisesta lukien.  

Kiinteistöliikelaitos puoltaa Turun Kalikan ranta-alueen kehittämissuunnitelman hyväksymistä ja maisematyöluvan käynnistämistä Pöytyän kunnassa.

Liite 1Suunnitelma (Kalikka 1 –projekti, nähtävänä kokouksessa)

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- Hyväksyä Turun Kalikan ranta-alueen kehittämissuunnitelman ja valtuuttaa Kulttuuriosuuskunta Sateenkaaren käynnistämään suunnitelman (Kalikka 1 –projekti, 15.11.2010) mukainen maisematyölupamenettely Pöytyän kunnassa.

- Suunnitelman mukaisia maansiirto- ja kaivutöitä ei saa suorittaa 1.6.-31.8. välisenä aikana.

- Ranta-alueen kunnostaminen on suoritettava kahden vuoden kuluessa maisematyöluvan lainvoimaisuudesta ja myönteisestä EU Leader –rahoituspäätöksestä lukien.

PäätösAsia pantiin pöydälle Harjanteen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kilajk § 715

Pöydältä 15.12.2010 § 679

PäätösAsia pantiin pöydälle Toivarin Harjanteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti selvityksen saamiseksi kaupungin saatavista.

Kilajk § 14

Pöydältä 22.12.2010 § 715

PäätösAsia pantiin pöydälle Kosken Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.


Liitteet:

Kilajk § 679
Liite 1:Suunnitelma (Kalikka 1 -projekti)