Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 592 10.11.2010 6

6472-2009 (101, 100, 041)

Kiinteistöliikelaitoksen ja Tilaliikelaitoksen omistajahallinnassa olevien kiinteistökohteiden tarkistaminen sekä inframaksun määrittäminen vuodelle 2011

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 28.9.2009 §:t 201-202 hyväksynyt Kiinteistöliikelaitoksen ja Tilaliikelaitoksen aloittavat taseet 1.1.2009, jonka yhteydessä aloittavat taseet määritettiin vastaamaan liikelaitosten toiminnallisia tehtäviä. Tehtyä kaupungin omistamien kiinteistöjen omistajahallinnan jakoa on eräiden kohteiden osalta tarpeen tarkistaa v. 2009 sovitun tasejaon periaatteiden mukaisesti, jonka lisäksi eräät kehitettäviksi muuttuneet kohteet siirretään Kiinteistöliikelaitoksen omistajahallintaan.

Kilajk § 592

Kiinteistöliikelaitos ja Tilaliikelaitos, 1.11.2010:

Kaupunginvaltuusto päätti 15.9.2008 §:t 192-200, että kuntalain 10a luvun mukaisiksi kunnallisiksi liikelaitoksiksi perustetaan 1.1.2009 lukien mm. Kiinteistöliikelaitos ja Tilaliikelaitos. Perustettujen liikelaitosten osalta tuli vuoden 2009 aikana aloittavat taseet määrittää uudelleen siten, että ne heijastavat liikelaitosten toiminnallisia tehtäviä, sekä tehdä mahdolliset tasesiirrot, joiden vaikutukset huomioitiin vuoden 2010 talousarvion laadinnassa.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Kiinteistöliikelaitoksen ja Tilaliikelaitoksen aloittavat taseet 28.9.2009 §:t 201-202. Aloittaviksi taseiksi määriteltiin kokonaisuudet, joissa Tilaliikelaitoksen omistajahallintaan jäivät ne rakennukset ja rakennusten tontit/maa-alueet, jotka tukevat kaupungin omaa palvelutuotantoa. Kiinteistöliikelaitoksen omistajahallintaan tuli kaupungin omistama muu kiinteistöomaisuus rakennuksineen.

Aloittavien taseiden määrittely edellytti em. liikelaitosten välisiä omaisuussiirtoja. Siirtojen lähtötilanteena oli vuoden 2008 tilinpäätösluvut. Siirrot oli tarkoitus toteuttaa ”tulosvaikutusneutraalisti”. Tämä tarkoitti sitä, että Tilaliikelaitokselta siirtyvien rakennusten vuokratulot, ylläpitokustannukset ja poistot tuloslaskelmassa näkyivät Kiinteistöliikelaitoksen tuloslaskelmassa nettovaikutukseltaan tuloja lisäävinä. Sisäisten maanvuokrien menetyksen johdosta toimenpiteiden yhteisvaikutus oli kuitenkin Kiinteistöliikelaitokselle tulosta heikentävä. Tehtävien siirtojen johdosta Kiinteistöliikelaitoksen tuloksen laskettiin heikkenevän n. 3,15 Meur ja tämä päätettiin kompensoida vastaavansuuruisella vuotuisella Tilaliikelaitoksen maksamalla ns. inframaksulla.

Omistajahallinnassa olevien kohteiden tarkistus

Vuonna 2009 tehdyn tasesiirron jälkeen on siirron kohteena ollutta omaisuutta läpikäytäessä havaittu virheellisyyksiä, joiden johdosta on tehtyä tasesiirtoa perusteltua eräiden kohteiden osalta tarkistaa vuonna 2009 sovitun tasejaon periaatteiden mukaisesti. Tarkistamisen lähtökohtana on tältä osin pidetty vuonna 2009 siirretyn omaisuuden arvoa (Kiinteistöliikelaitos: 7 286 671,51 eur; Tilaliikelaitos: 9 393 224,16 eur). Tarkistusten jälkeen eroavuutta siirretyn omaisuuden arvoon jää 778,74 euroa, joka oikaistaan tässä yhteydessä.

Vuoden 2009 jälkeen jotkin kohteet ovat tasesiirtopäätöksen jälkeen poistuneet kaupungin oman palvelutuotannon piiristä, taikka niiden aluerajauksia on tarkistettu, jolloin nämä kohteet, tasearvoltaan 96.653,23 euroa, on tarkoituksenmukaista siirtää Kiinteistöliikelaitoksen taseeseen. Lisäksi liikelaitokset ovat vuonna 2009 tehneet investointiohjelmiensa puitteissa eräitä investointeja vuoden 2009 tasesiirrossa mukana olleisiin kohteisiin:

Em. investoinnit on johdonmukaista siirtää kohteen omistajahaltijan taseeseen.

Uusien kohteiden ja tehtyjen investointien siirrot tehdään kummankin liikelaitoksen kassaa vastaan ja mahdollinen ulkoisten vuokratulojen siirtyminen huomioidaan inframaksussa.

Lista rakennusten muutoskohteista on liitteenä 1 ja maaomaisuuden muutoskohteista karttoineen liitteenä 2 ja 3 (nähtävillä kokouksessa).

Inframaksu

Inframaksun laskentatapa tarkistetaan lähtökohdiltaan vuonna 2009 sovitun periaatteen mukaiseksi, jolloin Tilaliikelaitoksen Kiinteistöliikelaitokselle maksaman maksun (3,15 Meur) perusmäärä kasvaa vuonna 2011 noin 1,04 milj. euroa aiemmin laskettua suuremmaksi (4,19 Meur). Vuoden 2013 talousarvion laadinnan yhteydessä inframaksun laskentaperusteet ja kustannustaso tarkistetaan.

Tilaliikelaitoksen taseeseen siirretyistä kiinteistöjen tonteista kahdeksaan (Turun Lyseo, Wäinö Aaltosen koulu, Jyrkkälän monitoimitalo, Aunelan koulu, Pääskyvuoren koulu, Nummenpakan koulun Halisten yksikkö, Suikkilan koulu sekä Moision koulu) sisältyy liikuntapaikka, jonka ylläpito on tähän asti kuulunut muun liikuntapaikkaverkoston ohella Kiinteistöliikelaitokselle. Koska näiden tonttien jakamista ei ole kiinteistön hallinnan kannalta pidetty perusteltuna, Tilaliikelaitos vastaa jatkossa tonteilla olevien liikuntapaikkojen ylläpidosta erikseen Kiinteistöliikelaitoksen kanssa sovittavalla tavalla kaupunkikonsernin näkökulma huomioiden siten, että omistajahallinnan eroavaisuuksista ei kaupungin liikuntapaikkaverkostolle aiheudu haittaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kiinteistöliikelaitos hoitaa toistaiseksi liikuntapaikkojen ylläpitotöiden tilaamisen osana muiden liikuntapaikkojen ylläpitoa. Näiden liikuntapaikkojen ylläpidon kustannukset ovat 90.000 euroa/vuosi ja tämä kustannus huomioidaan inframaksun määrässä vuodesta 2011 alkaen.

Nyt tehtävistä liikelaitosten välisistä kohteiden siirrosta johtuen on arvioitu, että Tilaliikelaitokselta jää vuonna 2011 saamatta 0,55 Meur suuruinen myyntivoitto sekä 0,18 Meur suuruinen nettovuokratulo. Em. eristä 0,55 Meur vähentää inframaksua kertaluontoisesti vuonna 2011 ja 0,18 Meur vähennys huomioidaan inframaksussa vuodesta 2011 alkaen.

Tilaliikelaitos on vuosina 2003-2004  tehnyt Kiinteistöliikelaitoksen pyynnöstä muutostöitä Kiinteistöliikelaitokselle vuonna 2009 siirrettyihin Pähkinäisen ja Maisaaren kohteisiin. Nämä huomioidaan inframaksussa siten, että ne vähentävät Tilaliikelaitoksen maksamaa maksua vuonna 2011 yhteensä 0,15 Meur.

Ottaen huomioon edellä esitetyt, aiemmin sovitun 3,15 Meur suuruisen maksun nostavat ja vähentävät tekijät, inframaksun perusmääräksi muodostuu 3,9 Meur ja vuonna 2011 se on kertaluontoiset tekijät huomioiden 3,2 Meur.

Mäntymäen perhekeskuksen tontti

Vuonna 2009 tehdyn tasesiirron yhteydessä on Tilaliikelaitokselle siirretty osoitteessa Kunnallissairaalantie 36 sijaitseva Mäntymäen perhekeskuksen Y-tontti (853-31-17-1). Tontille on laadittu tonttijaon muutos, jonka perusteella tontista olisi lohkottavissa n. 5626 m² suuruinen rakentamaton Y-tontti (853-31-17-4). Sosiaali- ja terveystoimi on 11.2.2010 lausunut, että tontin säilyttäminen kaupungin omistuksessa kaupungin omia rakennushankkeita varten on tärkeää tulevaisuutta ajatellen. Kiinteistöliikelaitos on esittänyt helmikuussa 2010 tontin myymistä Hartela Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun erityisryhmien asumista varten. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti tuolloin palauttaa asian esittelijälle. Nyt kohteita tarkistettaessa liikelaitokset esittävät, että kaupunginhallitus ottaa kantaa tontin tulevasta käytöstä. Sosiaali- ja terveystoimen lausunto karttaliitteineen on liitteenä 4.

Omaisuusmuutokset

Omaisuusmuutokset tehdään kirjanpitoarvoilla per 31.12.2009.

- Kiinteistöliikelaitokselle kassaa vastaan siirtyvien rakennusten ja maaomaisuuden kirjanpitoarvo on n. 1,1 Meur, johon sisältyy Kiinteistöliikelaitokselle siirrettyjen Kauppahallin ja Koroisten kohteiden investointeja n. 1,0 Meur.

- Tilaliikelaitokselle kassaa vastaan siirtyvien rakennusten ja maaomaisuuden kirjanpitoarvo on n. 0,07 Meur, johon sisältyy Tilaliikelaitokselle siirrettyjen kenttien investointeja.

Omaisuusmuutokset tehdään tilanteeseen 1.1.2010. Poistot tehdään v. 2010 omistuksia vastaavasti eli ne muuttuvat jo v. 2010 hieman. Pysyvien vastaavien muutokset toteutetaan kummankin liikelaitoksen kassaa vastaan.

Liite 1Rakennettujen kohteiden muutokset (nähtävänä kokouksessa)

Liite 2Alueet Tilaliikelaitokselta Kiinteistöliikelaitokselle (nähtävänä kokouksessa)

Liite 3Alueet Kiinteistöliikelaitokselta Tilaliikelaitokselle (nähtävänä kokouksessa)

Oheismateriaali 1Sosiaali- ja terveystoimen lausunto 11.2.2010

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- Hyväksyä omalta osaltaan valmistellut taseisiin sisältyvät omaisuusmuutokset Kiinteistöliikelaitoksen ja Tilaliikelaitoksen välillä kohteittain liitteenä olevien luetteloiden mukaan, joista ilmenevät kohteen tarkemmat tiedot kirjanpitoarvoineen.

- Hyväksyä Tilaliikelaitoksen Kiinteistöliikelaitokselle maksamaksi inframaksuksi vuonna 2011 3,2 Meur.

- Hyväksyä omalta osaltaan periaatteen, jonka mukaan inframaksun määrä tarkistetaan vuosittain talusarvion laadinnan yhteydessä tarpeellisin kohdemuutoksin ja että vuoden 2013 talousarvion laadinnan yhteydessä vuonna 2012 inframaksun laskentaperiaate tarkistetaan.

- Esittää että kaupunginhallitus päättää Mäntymäen perhekeskuksen tontin jakamista koskevan asian siten, että hyväksytyn tonttijaon mukainen tuleva tontti 853-31-17-4 jätetään joko Tilaliikelaitoksen taseeseen kaupungin omaa tarvetta varten (nykyisen lastenkodin laajentaminen tai sairaala-alueen kehittäminen) tai siirretään Kiinteistöliikelaitoksen taseeseen luovutettavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kilajk § 592
Liite 1:Rakennettujen kohteiden muutokset
Liite 2:Alueet Tilaliikelaitokselta Kiinteistöliikelaitokselle
Liite 3:alueet Kiinteistöliikelaitokselta Tilaliikelaitokselle