Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 601 10.11.2010 15

579-2010 (713, 641)

Voimansiirtojohdon Räntämäki-Kuninkoja uudistamishankkeeseen liittyvä sopimus Fingrid Oyj:n kanssa

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Fingrid Oyj:n kanssa Koroisten sähköasemalta Raisioon johtavan voimansiirtojohdon uudistamisesta johtuvista toimenpiteistä. Voimajohdon pylväsrakenteet ja johtimet uusitaan ja voimajohdon sijainti siirtyy osalla matkaa, pääosin Markulantien katualueella. Hanke edel-lyttää Vesiliikelaitoksen ja Turku Energia Oy:n verkostojen muutostöitä. Voimajohdon muuttamisesta aiheutuvina kustannuksina Turku on velvollinen korvaamaan toteutuvia kustannuksia enintään 102.749 € (alv 0) sekä mahdolliset rajoittuvien alueiden kiinteistönomistajille lunastustoimituksessa määrättävät korvaukset. Verkostojen muutostyöt on aloitettu, ja varsinainen voimajohdon uudistamistyö alkaa vuoden 2011 alussa. Työ valmistuu vuoden 2011 loppuun mennessä. Hankkeen johdosta mm. Markulantien ja Tampereentien liittymän keskellä oleva voimajohtopylväs siirtyy toiseen paikkaan.

Kilajk § 601

Maanhankinta ja isännöinti, Ilkka Uusi-Uola 20.10.2010:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut yhteistyössä ympäristö- ja kaavoitusviraston, Vesiliikelaitoksen ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n kanssa toimenpiteistä, jotka ovat tarpeen Fingrid Oyj:n voimajohdon Räntämäki-Kuninkoja uudistamiseen liittyen.

Fingrid Oyj:llä lunastuslain mukaiseen toimenpiteeseen perustuva oikeus nykyisen voimajohdon vaatimaan alueeseen. 1990- luvun alussa laaditussa Markulantien parantamiseen tähtäävässä asemakaavassa esitettiin nykyiselle voimajohdolle korvaava sijainti. Nyt voimajohdon uudistamiseen ryhdyttäessä on osapuolten välillä käyty asiaa valmistelevia neuvotteluja ainakin vuodesta 2009 lähtien. Tarkoituksena on ollut löytää uudistettavalle voimansiirtojohdolle sellainen sijainti, että uudistetun voimajohdon pylväät  eivät  ole esteenä myöhemmin toteutettavalle Markulantien kehittämiselle tai muille liikennejärjestelyille voimansiirtojohdon vaikutuspiirissä.

Turun vastuulle kuuluvat ne lisäkustannukset, jotka aiheutuvat uusien voimajohtopylväiden erityisrakenteista suhteessa aiempaan. Vertailulaskelman mukaan lisäkustannus on enintään 102.749 € (alv 0). Lisäksi Turku vastaa mahdollisista lunastuskorvauksista, jotka käsitellään hankkeen johdosta pidettävässä lunastustoimituksessa. Johto sijoittuu kokonaisuudessaan joko entiselle johtoalueelle tai kaupungin omistamalle yleiselle alueelle. Siten lunastustoimituksessa määritettävät korvaukset voivat olla varsinaisen voimajohtoalueen ulkopuolisille kiinteistöille aiheutuvista haitoista ja vahingoista määrättäviä korvauksia.

Johdon uudistamisen takia Vesiliikelaitoksen verkoston osalta tulee tehtäväksi joitakin siirtoja. Samoin Turku Energian ilmajakelujohto tulee poistettavaksi Markulantien eteläreunasta. Markulantiehen rajoittuvilla suojaviheralueilla olevia vanhoja kaupungin omistuksessa olevia omakotitaloja tulee purettavaksi kolme kappaletta. Myös Kärsämäentien ja Toijalan radan välisellä alueella kaupungin vuokratontilla olevan yksityisen teollisuushallin osan purkaminen pitää suorittaa ennen uuden voimajohdon käyttöönottoa. Alueella tulee toteutettavaksi tilapäisiä liikennejärjestelyjä. Näiden töiden toimeenpanoa on jo aloitettu.     

Fingrid Oyj on hakenut lunastuslupaa uudistettavan voimajohdon johtoaluetta koskien. Hakemus perustuu osapuolten yhteistoiminnassa valmistelemaan pylväiden sijoitussuunnitteluun. Kiinteistöliikelaitoksella ei ole ollut huomautettavaa lunastuslupahakemuksen johdosta.

Hankkeen toteutus tapahtuu vuoden 2011 aikana. Hankkeen johdosta Turun kaupungin ja Fingrid Oyj:n välillä neuvoteltu sopimus on esityksen liitteenä. Vesiliikelaitoksen ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n sitoutuminen hankkeeseen on hoidettu sopimukseen liitetyin lisäpöytäkirjoin. Kiinteistöliikelaitos puoltaa sopimuksen hyväksymistä.

Fingrid Oyj kiirehtii sopimusta voimajohtohankkeen kilpailutukseen liittyvien seikkojen takia.

Liite 1Sopimus liitteineen

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Turun kaupungin ja Fingrid Oyj:n välillä neuvotellun sopimuksen liittyen voimansiirtojohdon Räntämäki-Kuninkoja uudistamiseen vuoden 2011 loppuun mennessä.

Johtokunta päättää, että sopimus saadaan panna täytäntöön kiireellisenä mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Harjanne ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Toivari.

Jakelu

aoFingrid Oyj


Liitteet:

Kilajk § 601
Liite 1:Sopimus liitteineen