Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 508 22.09.2010 3

4878-2010 (641, 021)

Rakennetun kohteen "Sokan varikko" luovuttaminen, (Raunistula) 81-1-10 Murtomaantie 1; oikaisuvaatimus

Tiivistelmä: -

Kilajk § 508

Tonttipalvelut, Riku Korhonen 13.9.2010:

1) Oikaisuvaatimus ja puhevalta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksestä 22.6.2010 § 396 on tehty oikaisuvaatimus 12.7.2010. Oikaisuvaatimus kohdistuu kaupungin menettelyyn myyntiasiassa, huoneenvuokralaisille tiedottamiseen, kaupungin etujen vastaiseen toimintaan, yhdenvertaisuusperiaatteen laiminlyömiseen ja myynnin alihintaisuuteen. Oikaisuvaatimusta on 12.9.2010 täydennetty lisäksi seuraavilla seikoilla: ennakkoon hankittujen puolueettomien asiantuntijalausuntojen puute ja markkinalainsäädännön vastaisuus. Lisäksi tässä täydennyksessä on tuotu esille valmistelijan nimen puuttuminen esittelytekstistä.

2) Kohde itsessään

Kyseessä oleva kohde on 16.12.2000 voimaantulleen asemakaavan muutoksen (53/1991) mukaista liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattomien teollisuusrakennusten korttelialuetta (KTY). Tontin pinta-ala on 4823 m2 ja rakennusoikeus sama (e = 1.0).

Kohteesta osa on menossa ARA-tuotantoon ja alueellinen ARA-enimmäishinta on 218,00 €/k-m2. Kauppahinta on perustunut tontin koko rakennusoikeuteen 4823 k-m2, em. ARA-hintaan ja rakennusten tasearvoon, jotka tekevät yhteensä 1 217 280,44 €.

Tontti on liikenneväylien ympäröimä ja sinne on myönnetty poikkeuslupa asuinrakentamiselle ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 22.6.2010 § 355. Ehtojen mukaan oleva punatiilinen hallirakennus (noin 1400 k-m2) säilyte-tään ja uudisrakentamista voi olla enintään 3000 k-m2. Ehdoissa ei ole ylitetty asemakaavan mukaista rakennusoikeutta vaan uudisrakentamisen ja säilytettävän rakennuksen kerrosalat jäävät alle tontin rakennusoikeuden. Täten tontin käytettäväksi rakennusoikeudeksi tulee noin 4400 k-m2 eli noin 400 k-m2 vähemmän kuin on tontin rakennusoikeus. Lisäksi asumisen toteuttaminen olevaan hallirakennukseen asettaa omat vaatimuksensa.

Museo on antanut lausunnot tontin rakennuksista 25.11.1998 ja 5.6.2008: molemmissa lausunnoissa punatiilisen hallirakennuksen säilyttämisen tulee olla tontin suunnittelun lähtökohta. Tämä on haitannut tontin käyttämistä asemakaavan mukaiseen käyttöön. Tontista aiemmin kiinnostuneet tahot ovat tuoneet tämän esille.

Kohteesta on olemassa ulkopuolisen auktorisoidun kiinteistöarvioijan (AKA) tekemä, ostajan tilaama kiinteistöarvio 6.9.2010; se antaa kiinteistön arvoksi 1 200 000,00 €. Kohteella olevien huoneenvuokralaisten asema ei ole muuttumassa kaupan myötä: olevat huoneenvuokrasopimukset siirtyvät ostajalle sellaisinaan.

3) Vastaukset oikaisuvaatimukseen

Ottaen huomioon kohteen sijainnin kaupunkirakenteessa, olevan käytön ja rakennukset sekä osittaisen tulevan ARA-käytön ei voida pitää kohtuuttomana, että kaupunki on käyttänyt asiassa neuvottelumenettelyä ja ARA-hintaa rakennusoikeudelle. Tavallisestikin ARA-käyttöön menevien tonttien luovutus tapahtuu neuvottelumenettelyllä. Lisäksi ARA-hintaa on käytetty esim. Nummenrannan alueella, jolloin kaupungin arvona on ollut myös kohteen toteutuminen, maankäytön tehostaminen, olevan kuntatekniikan käyttäminen sekä myös kaupunkikuvan kohentuminen.

Kaupungilla on myös muita arvoja tontinluovutuksessa kuin pelkkä rahallinen arvo, mm. asuntopolitiikan toteuttaminen. Edellä esitetyn perusteella ei voida kuitenkaan katsoa, että kaupungille aiheutuisi rahallistakaan tappiota kaupan myötä ARA-hinnasta riippumatta.

Huoneenvuokralaisten asema ei kaupan myötä muutu vaan olevat sopimukset siirtyvät ostajalle sellaisinaan erilaisine määräaikoineen. Kohteen toteuttamisen tarkka aikataulu on ostajan käsissä. Vastakkain ovat huoneenvuokralaisten etu vastaan asuntorakentamisen etu. Kaupungilla on oikeus kohteen omistajana päättää sen myymisestä.

Asian valmistelun aikataulu kesäaikana ei ole ollut millään tavalla tarkoituksellinen vaan asia on lähtenyt johtokuntaan päätettäväksi reilun viikon sisällä siitä, kun tarkat esitettävät ehdot ovat olleet tiedossa. Poikkeamispäätös ja sen aikataulu eivät ole Kiinteistöliikelaitoksen eikä sen johtokunnan toimivallassa.

Edellä esitetyn perusteella Kiinteistöliikelaitos esittää, että tehty oikaisuvaatimus hylätään.

Edellä mainitut asiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 12.7.2010

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

Turun kaupunki hylkää Pauli Kossilan tekemän oikaisu-vaatimuksen Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksestä 22.6.2010 § 369 koskien rakennetun kohteen ”Sokan varikko” myymistä selostustekstissä esitetyillä perusteilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSL Kiinteistöyhtiö Oy
aoKossila Pauli