Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 471 25.08.2010 2

4878-2010 (641, 021)

Rakennetun kohteen myyminen avoimella neuvottelumenettelyllä (III) 3-8-1 Sepänkatu 5

Tiivistelmä: -

Kilajk § 471

Tonttipalvelut, Riku Korhonen 13.4.2010: 

Em. kohde on nykyään Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja Kiinteistöliikelaitos esittää, että tämä kohde voidaan myydä, sillä sille ei ole kaupungin omaa käyttöä.

Kohde myytäisiin kaksivaiheisella menettelyllä: ensin haettaisiin ilmoittautumismenettelyllä kiinnostuneita tahoja, joiden kanssa käytäisiin perusneuvottelut, toiseksi valittaisiin kiinnostuneiden joukosta enintään kolme (3) tahoa, joiden kanssa käydään jatkoneuvottelut.

Ensimmäisen vaiheen neuvotteluissa selvitettäisiin ehdokkaiden ajatukset mm. kohteen kehittämisestä, tulevasta käytöstä, hinnoittelusta ja vastaavista seikoista. Toisella kierroksella olevien ehdokkaiden kanssa käytäisiin tarkentavat jatkoneuvottelut, joiden perusteella tehdään varsinainen myynti-esitys ja -päätös.

Kohteessa Sepänkatu 5 on alkamassa asemakaavan muutos Kiinteistöliike-laitoksen aloitteesta. Olevassa 29.11.1982 voimantulleessa asemakaavan muutoksessa (26/1980) tontti on yleisten rakennusten korttelialuetta (Y) rakennusoikeudella 6200 k-m2; tästä on käytetty 2291 k-m2. Tontin pinta-ala on 3882 m2.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 28.4.2010 § 195:

Rakennettu kohde Sepänkatu 5 (3-8-1) voidaan myydä kaksivaiheisella avoimella neuvottelumenettelyllä. Ensin haetaan kohteista kiinnostuneita tahoja ilmoittautumis-menettelyllä ja näiden kanssa käydään perusneuvottelut. Kiinnostuneista tahoista valitaan enintään kolme (3) tahoa jatkoneuvotteluihin, joiden perusteella tehdään varsinainen myyntiesitys ja -päätös.

Tonttipalvelut, Timo Laiho 23.8.2010:

Turun kaupunki tarjosi myytäväksi avointa neuvottelumenettelyä käyttäen kohteen Sepänkatu 5. Ilmoittautumiset pyydettiin jättämään 21.6.2010 klo 14 mennessä. Ilmoittautumisiin pyydettiin jättämään seuraavat selvitykset:

-selvitys kohteen tulevasta käytöstä

-kohteen toteuttaja ja toteutusaikataulu

-indikatiivinen tarjous (hintahaarukka) kohteen hinnasta

-ilmoittautujan referenssit vastaavien kohteiden kehittämisestä.

Kohteesta Sepänkatu 5 jätti määräaikaan mennessä ilmoittautumisen yhdeksän kiinnostunutta: MKS-Sijoitus Oy, Edelman Group Oy, Turun Toverien Tuki – säätiö ja Suomen Laatuasunnot Oy yhdessä, Janne Lundèn Oy, NCC Rakennus Oy, Samppalinnan kesäteatterin Kannatusyhdistys r. y. perustettavan yhtiön lukuun, A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen yhdessä perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun, Turun Seudun työttömät TST ry sekä Vakka-Suomen Monipalvelu ky ja Holmitek Oy yhdessä perustettavan yhtiön lukuun.

Kohteen saaminen asuinkäyttöön edellyttää asemakaavan muuttamista, josta on neuvoteltu kaavoittajan kanssa. Turun maakuntamuseon vuonna 2002 tekemässä keskustan rakennuskannan inventoinnissa Sirkkalankadun varren rakennukset on arvioitu historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaiksi. Käydyissä neuvotteluissa lähtökohtana on pidetty, että em. rakennukset tulee säilyttää. Kohteen rakennusten kuntoarvio on tilattu ja se valmistunee elokuun aikana.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun arkkitehtuuripoliittisen ohjelman kokouksessaan 16.2.2009 § 59. Ohjelma käsittää kaupungin tavoitteet ja toimintapolitiikan rakennetun ympäristön laadun parantamiseksi. Korkeatasoinen arkkitehtuuri ja hyvä rakentamisen laatu halutaan nostaa Turun kaupungin menestystekijöiksi. Turun kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 213 hyväksymässä Asunto- ja maankäyttöohjelmassa asemakaavoituksen toiminnallisena tavoitteena on mainittu että olemassa olevaa kaupunkirakennetta eheytetään ja tiivistetään sekä hyödynnetään nykyistä infrastruktuuria täydennysrakentamisella etenkin kantakaupungin alueella ja nykyisen rakennuskannan käyttötarkoituksen muutoksilla. Samassa ohjelmassa asuntorakentamiselle on asetettu eräiden toiminnallisten tavoitteiden lisäksi laadullisia tavoitteita mm. suunnitteluratkaisujen, rakennusten kestävyyden ja alueiden viihtyisyyden osalta. Myyntimenettelyn tavoitteena onkin ollut löytää kohteelle toteuttamiskelpoinen hanke, joka huomioi kohteen nykyisen rakennuskannan ja sen osittaisen säilyttämisen, ja joka samalla toteuttaa kaupungin asettamia rakentamisen laadullisia tavoitteita täydennysrakentamisena.

Ilmoittautumisten yhteydessä jätettyjen selvitysten sisältöä on verrattu em. tavoitteisiin, joiden perusteella jatkoneuvotteluihin esitetään kohteen Sepänkatu 5 osalta kolmea tahoa. Jatkoneuvottelujen yhteydessä ostajaehdokkaiden tulee esittää tarkemmat selvitykset ainakin seuraavista asioista: kohteen vanhan rakennuskannan tuleva käyttö ja mahdollinen korjaus, uudisrakentamisen liittyminen ympäristöön ml. tontin vanha rakennuskanta, lähiympäristön ja piha-alueiden toimivuus ja viihtyisyys, asuntoratkaisut ja asuntotyyppijakauma sekä pysäköinnin järjestäminen. Ostajaehdokkaiden tulee havainnollistaa selvitykset piirroksin. Jatkoneuvotteluissa tarjouksen tekijän tulee tarkentaa tarjoustaan kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta mahdollisine lisäkauppahintaehtoineen.

Liite 1                                  Kartta

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- Valita kohteen Sepänkatu 5 jatkoneuvotteluihin Janne Lundèn Oy:n, MKS-Sijoitus Oy:n sekä A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen yhdessä.

- Että jatkoneuvottelujen yhteydessä kohteen Sepänkatu 5 ostajaehdokkaiden tulee jättää tarkennettu tarjous kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta mahdollisine lisäkauppahintaehtoineen sekä esittää tarkemmat selvitykset ainakin seuraavista asioista: kohteen vanhan rakennuskannan tuleva käyttö ja mahdollinen korjaus, uudisrakentamisen liittyminen ympäristöön ml. tontin vanha rakennuskanta, lähiympäristön ja piha-alueiden toimivuus ja viihtyisyys, asuntoratkaisut ja asuntotyyppijakauma sekä pysäköinnin järjestäminen, ja että selvitykset tulee havainnollistaa piirroksin (1. asemapiirros 1:500, 2. tontin aluejulkisivu 1:500, 3. pohjapiirustukset 1:200 sekä 4. perspektiivipiirrokset vähintään 2 kpl).

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti:

- Valita kohteen Sepänkatu 5 jatkoneuvotteluihin Janne Lundèn Oy:n, MKS-Sijoitus Oy:n sekä A-Yhtymä Oy/Turun Laatutuote Oy/Teemu Laaksonen yhdessä sekä Turun Toverien tuki -säätiö ja Suomen Laatuasunnot Oy yhdessä.

- Että jatkoneuvottelujen yhteydessä kohteen Sepänkatu 5 ostajaehdokkaiden tulee jättää tarkennettu tarjous kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta mahdollisine lisäkauppahintaehtoineen sekä esittää tarkemmat selvitykset ainakin seuraavista asioista: kohteen vanhan rakennuskannan tuleva käyttö ja mahdollinen korjaus, uudisrakentamisen liittyminen ympäristöön ml. tontin vanha rakennuskanta, lähiympäristön ja piha-alueiden toimivuus ja viihtyisyys, asuntoratkaisut ja asuntotyyppijakauma sekä pysäköinnin järjestäminen, ja että selvitykset tulee havainnollistaa piirroksin (1. asemapiirros 1:500, 2. tontin aluejulkisivu 1:500, 3. pohjapiirustukset 1:200 sekä 4. perspektiivipiirrokset vähintään 2 kpl).

Päätös asiassa tehtiin yksimielisesti Kosken Peltolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Toivari ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

aoA-Yhtymä Oy
aoEdelman Group Oy
aoHolmitek Oy
aoJanne Lundén Oy
aoMKS-Sijoitus Oy
aoNCC Rakennus Oy
aoSamppalinnan Kesäteatterin Kannatusyhdistys ry
aoSuomen Laatuasunnot Oy
aoTurun Laatutuote Oy
aoTurun Seudun Työttömät TST ry
aoTurun Toverien Tuki-Säätiö
aoVakka-Suomen Monipalvelu Ky
aoLaaksonen Teemu


Liitteet:

Kilajk § 471
Liite 1:Kartat