Käyttöoikeussopimusehdot

 

Käyttöoikeuden myöntäjä

 

Turun kaupunki

(kaupunki)

 

Käyttöoikeuden saaja

 

Asunto Oy Pikisaarenranta -niminen yhtiö

(oikeuden saaja ja oikeuden omistaja)

 

Kaupungin päätökset         Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätökset ….. § …. ja

 

Käyttöoikeussopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Kartalla M 205/16.8.2010 osoitettu alue alaltaan noin 819 m2, joka on osia Turun kaupungin yleistä alueesta Pikisaari 53K (853-53-9901-0) ja tontista Pikisaari-10-3 (853-53-1-3.

 

Käyttöoikeusalue on 27.04.1987vahvistetun asemakaavan mukaan merkitty Ylähanka –nimiseksi katualueeksi ja Merenkävijänpuisto nimiseksi puistoalueeksi (VP).

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Käyttöoikeusalue rajoittuu tonttiin Pikisaari-10-3, Ylähanka –nimiseen katualueeseen ja Merenkävijän puistoon.

 

Käyttöoikeusaika               Käyttöoikeusaika alkaa tammikuun 1. päivänä 2011 ja jatkuu toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin joulukuun 31. päivään 2020. saakka, jolloin käyttöoikeus päättyvät irtisanomista vaatimatta.

 

Käyttöoikeusalueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Käyttöoikeusalue luovutetaan käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun säännösten mukaisesti tontin Pikisaari-10-3 (853-53-10-3) lisäalueeksi kulku- ja pihakäyttöön.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli oikeuden omistaja ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, oikeuden omistajan käyttöoikeuskorvausmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä kaupunki ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja maksuja oikeuden omistajalle. Kaupunki ei ole myöskään velvollinen korvaamaan oikeuden omistajalla käyttöoikeusalueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Oikeuden omistaja on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan käyttöoikeusalue viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Käyttöoikeuskorvaussopimuksen muut ehdot

 

1. Käyttöoikeuskorvaus

 

Käyttöoikeuskorvaus on tuhat viisisataaviisikymmentäkaksi ja 83/100 (552,83 ) euroa vuodessa (819 x 0,675 €/m²/v) Käyttöoikeuskorvaus määräytyy 5 %:n mukaan Käyttöoikeusalueen pääoma-arvosta.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa käyttöoikeuskorvaus käyttöoikeusalueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

2. Käyttöoikeuskorvauksen maksaminen

 

Vuotuinen käyttöoikeuskorvaus on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei käyttöoikeuskorvauserää eräpäivänä suoriteta, oikeuden omistaja on velvollinen maksamaan erääntyneelle Käyttöoikeuskorvaukselle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3. Vastuu maksamattomista käyttöoikeusmaksuista

 

Oikeuden omistaja on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet käyttöoikeuskorvauserät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän käyttöoikeuskorvaussopimuksen oikeuden omistaja tai edelliset käyttöoikeuskorvausmiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

4. Käyttöoikeuskorvausoikeuden siirto

 

Käyttöoikeuskorvausmiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää käyttöoikeuskorvausoikeus kaikkine käyttöoikeusalueella olevine rakennelmineen, laitteineen ja laitoksineen kolmannelle.

 

Käyttöoikeusalueella olevien, kohdassa "Rakentaminen Käyttöoikeusalueelle" mainittujen rakennelmien, laitteiden, laitoksien tai muun sellaisen omistusoikeutta ei saa luovuttaa käyttöoikeudesta erillään. Edellä mainittu ehto sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n mukainen hallinnanjakosopimus.

 

Se, jolle käyttöoikeuskorvausoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Turun Kiinteistöliikelaitokselle kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut.

 

Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen oikeuden omistaja vastaa käyttöoikeuskorvausehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan.

 

5. Käyttöoikeuskorvausoikeuden kirjaaminen

 

Tätä Käyttöoikeuskorvaussopimusta ei tarvitse kirjata maanmittaustoimistossa.

 

6. Vakuuden antaminen

 

Käyttöoikeuskorvauksen suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on oikeuden omistaja velvollinen vaadittaessa antamaan 1300 euron suuruisen tai muun kaupungin hyväksymän vakuuden. Vakuus on vaadittaessa uudistettava.

 

7. Käyttöoikeuden jälleenluovutus

 

Oikeuden omistajalla ei ole oikeutta luovuttaa käyttöoikeusaluetta tai sen osaa toisen yhtiön osakkaan ulkopuolisen hallintaan.

 

8. Rakentaminen käyttöoikeusalueelle

 

Oikeuden omistajalla ei ole oikeutta rakentaa rakennusta käyttöoikeusalueelle.

 

Oikeuden omistajalla on kuitenkin oikeus rakentaa ja sijoittaa käyttöoikeusalueelle käyttöoikeusalueen käyttötarkoitusta palvelevia kooltaan vähäisiä ja kevytrakenteisia rakennelmia, pienehköjä laitoksia ja laitteita. Näitä koskevat suunnitelmat on Turun Kiinteistöliikelaitoksen hyväksyttävä ennen niiden rakentamista ja sijoittamista.

 

Mikäli em. toimenpide vaatii rakennusvalvontaviranomaisen myöntämän luvan, on oikeuden omistaja velvollinen hankkimaan ko. luvan ennen rakentamista.

 

9. Kasvusto

 

Käyttöoikeusalueella tämän käyttöoikeussopimuksen alkamishetkellä olevat puut ovat oikeudenomistaja omaisuutta.

 

Oikeuden omistajalla istuttamat hedelmäpuut, jalommat koristepuut, marjapensaat tai muut arvokkaammat kasvit ovat niin ikään oikeuden omistajan omaisuutta.

 

Oikeuden omistajalla on oikeus kaataa kohdassa "Rakentaminen Käyttöoikeusalueelle" mainittujen rakennelmien, laitteiden ja laitoksien sekä kulkuteiden ja johtoalueiden alueelta puut parhaaksi katsomallaan tavalla, sitten kun Turun Kiinteistöliikelaitoksen suostumus ja maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät luvat puiden kaatamiselle on saatu.

 

Käyttöoikeusalueen rakentamattomalla osalla kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä Turun Kiinteistöliikelaitoksen luvatta kaataa.

 

10. Hoitovelvollisuus

 

Oikeuden omistaja on velvollinen pitämään käyttöoikeusalue ja käyttöoikeusalueella olevat edellä kohdassa "Rakentaminen käyttöoikeusalueelle" mainitut rakennelmat, laitokset ja laitteet hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen tarkastamaan käyttöoikeusalueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torjumiseksi.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, Oikeuden omistaja on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai kolmannelle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin käyttöoikeuskorvausmiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maankäyttöoikeus korvauslaissa ja sovittu tämän käyttöoikeuskorvaussopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

11. Kadun ja yleisen alueen kunnossa - ja puhtaanapitovelvollisuus

 

Oikeuden omistaja vastaa käyttöoikeusalueen kohdalla olevan kadun, yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kunnossa - ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa - ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä Käyttöoikeusalueelle johtavan tien kunnossa - ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus. Lisäksi käyttöoikeusalueen katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu edellä mainitusta laista poiketen Käyttöoikeuskorvausmiehelle.

 

12. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että Käyttöoikeusalue on ollut aiemmin tontin Pikisaari-10-3 kulku- ja piha käytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko käyttöoikeusalueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että Käyttöoikeusalue ei Käyttöoikeuskorvausmiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli käyttöoikeusalue tai sen osa on kuitenkin käyttöoikeuskorvaus-aikana ympäristönsuojelulain 7 tai 8 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, oikeuden omistaja on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 75 §:ssä säädetään.

 

Käyttöoikeuskorvausmiehen on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli oikeuden omistaja laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen Käyttöoikeuskorvausmiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset käyttöoikeuskorvausmieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa oikeuden omistaja on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen käyttöoikeuskorvaus-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen käyttöoikeusalueen maaperän puhtaudesta.

 

13. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää käyttöoikeusalueella katselmuksia ja tarkastuksia Käyttöoikeusalueen ja sillä olevien edellä kohdassa "Rakentaminen Käyttöoikeusalueelle" mainittujen rakennelmien, laitosten ja laitteiden kuntoisuuden ja käyttöoikeusehtojen täyttämisen toteamiseksi. Oikeuden omistaja on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn Käyttöoikeusalueelle. Oikeuden omistajalla on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on oikeuden omistaja velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

14. Yhdyskuntaa palvelevat johdot yms.

 

Oikeuden omistaja on velvollinen sallimaan korvauksetta yhdyskuntaa palvelevien viemärin, vesi-, puhelin- ja sähköjohtojen sekä muiden sellaisten johtojen ja näihin liittyvien laitteiden, kiinnikkeiden ja tukien sijoittamisen Käyttöoikeusalueelle sekä näiden tarpeellisen huollon. Oikeuden omistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

Kaupungilla on oikeus oikeuden omistajaa enempää kuulematta merkitä edellä mainitut oikeudet rasitteena kiinteistörekisteriin

 

15. Pintavedet

 

Oikeuden omistajan tulee huolehtia kustannuksellaan viemäröintinsä yhteydessä Käyttöoikeusalueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, käyttöoikeusalueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

16. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja Käyttöoikeusalueen pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista Käyttöoikeusalueelle, on oikeuden omistajalla sallittava tämä korvauksetta.

 

17. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää käyttöoikeusaluetta tarpeelliselta osalta käyttöoikeusalueen rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, huolto-, korjaus- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa Käyttöoikeusalueen rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm tämän Käyttöoikeuskorvaussopimuksen mukaiselle käyttöoikeusalueelle.

 

18. Käyttöoikeusalueen myyminen ja uudelleen luovuttaminen samaan tarkoitukseen

 

Kaupunki sitoutuu olemaan myymättä käyttöoikeusaluetta kolmannelle sopimusajan kuluessa.

 

Oikeuden omistajalla, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus käyttöoikeuskorvaus-ajan päättyessä saada käyttöoikeusalue uudelleen käyttöönsä, mikäli se luovutetaan uudelleen samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

19. Sopimuksen irtisanominen

 

Molemmat sopijapuolet voivat irtisanoa tämän käyttöoikeuskorvaussopimuksen milloin tahansa kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanomisesta on ilmoitettava toiselle sopijapuolelle kirjallisesti.

 

Muuten tämän käyttöoikeussopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

20. Toimenpiteet Käyttöoikeuskorvaussuhteen päättyessä

 

Käyttöoikeuskorvaus-ajan päättyessä oikeuden omistaja on velvollinen luovuttamaan käyttöoikeusalueen kaupungin vapaaseen hallintaan vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin se oli ennen alueen käyttöönottoa.

Oikeuden omistaja on velvollinen poistamaan käyttöoikeusalueelta sinne rakentamansa ja sijoittamansa edellä kohdassa "Rakentaminen Käyttöoikeusalueelle" mainitut rakennelmat, laitokset ja laitteet sekä muun omaisuutensa sekä siistimään käyttöoikeusalueen yhden (1) kuukauden kuluessa käyttöoikeuskorvaus-ajan päättymisestä. Muussa tapauksessa kaupunki on oikeutettu poistamaan käyttöoikeusalueelta siellä olevan käyttöoikeuskorvausmiehen omistaman omaisuuden ja siistimään Käyttöoikeusalueen sekä perimään näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset Käyttöoikeuskorvausmieheltä.

 

21. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Oikeuden omistajan on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa oikeuden omistajalla tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti Oikeudenomistajan kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

22. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Jos oikeuden omistaja rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen käyttöoikeuskorvaus viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet kustannukset.

 

23. Sopimuksettoman kauden käyttökorvaus

 

Tämän käyttösopimuksen voimaantullessa kaupunki pidättäytyy vaatimasta Asunto Oy Pikisaarenranta –nimiseltä yhtiöltä todelliseen käyttöön perustuvaa käyttökorvausta sopimuksettomalta ennen 1.1.2011 olevalta ajalta.

 

24. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä käyttöoikeuskorvaussopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset käyttöoikeuskorvaus-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä käyttöoikeussopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen käyttöoikeuskorvausmiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän Käyttöoikeuskorvaussopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Todistavat: