Määräalojen vaihtokirja (luonnos 17.8.2010)

 

 

Osapuolet:                        Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

jäljempänä Kaupunki

 

Alfa Center Oy

Y-tunnus 1868048-9

jäljempänä Tontinomistaja

 

Tähän vaihtokirjaan liittyy olennaisesti 4.12.2008 allekirjoitettu maankäyttösopimus em. osapuolten välillä. Tätä maankäyttösopimusta ei muuteta tämän vaihtokirjan allekirjoituksilla, vaan maankäyttösopimus on voimassa ja jää voimaan sellaisenaan.

 

Mikäli tämä vaihtokirja ja em. maankäyttösopimus ovat ristiriidassa, noudatetaan maankäyttösopimusta.

 

Vaihdon kohteet:                

1)

Kaupunki luovuttaa Tontinomistajalle seuraavat tontinosat, jotka muodotavat ko. tontit osittain:

 

                                          a)

- noin 121 m2 suuruisen määräalan määräalasta 853-81-23-16-M601,

- noin 1 m2 suuruisen määräalan määräalasta 853-81-23-16-M602, ja

- noin 8 m2 suuruisen määräalan määräalasta 853-81-23-2-M601.

 

Nämä määräalat ovat tontin Raunistula-23-27 muodostusosia.

 

b)

- noin 6 m2 suuruisen määräalan määräalasta 853-81-23-14-M201, ja

- noin 4 m2 suuruisen määräalan määräalasta 853-81-23-16-M601.

 

Nämä määräalat ovat tontin Raunistula-23-28 muodostusosia.

 

c)

- noin 355 m2 suuruisen määräalan yleisestä alueesta 853-81-9901-0.

 

Tämä määräala on tontin Raunistula-23-40 muodostusosa.

 

d)

- noin 746 m2 suuruisen määräalan tilasta 853-520-1-65,

- noin 74 m2 suuruisen määräalan yleisen tien tilasta 853-884-1-12, ja

- noin 13 m2 suuruisen määräalan yleisestä alueesta 853-81-9901-0.

 

Nämä määräalat ovat tontin Raunistula-23-44 muodostusosia.

 

Em. määräalojen arvo on yhteensä 101 043,00 €.

 

2)

Kaupunki luovuttaa Tontinomistajalle seuraavat tontinosat, jotka muodotavat ko. tontin kokonaan:

 

a)

- noin 279 m2 suuruisen määräalan yleisestä alueesta 853-81-9901-0, ja

- noin 2633 m2 suuruisen määräalan tilasta 853-520-1-65.

 

Nämä määräalat muodostavat tontin Raunistula-19-29 kokonaisuudesaan.

 

Em. määräalojen arvo on yhteensä 345 400,00 €.

 

                                          3)

Tontinomistaja luovuttaa Kaupungille seuraavat tontinosat:

 

                                          a)

- noin 45 m2 suuruisen määräalan tontista 853-81-23-2.

 

Tämä määräala on tontin Raunistula-23-25 muodostusosa.

 

b)

- noin 275 m2 suuruisen määräalan tontista 853-81-23-16.

 

Tämä määräala on muodostusosa tonteille Raunistula-23-25 ja -26.

 

Em. määräalojen arvo on yhteensä 25 000,00 €.

.

Vaihdon kohteet on esitetty kartalla M 160 / 7.6.2010 (kuusi sivua).

 

Yleisen tien tilan 853-884-1-12 omistus on siirtynyt Kaupungille lain 17.12.1976/983 perusteella, vaikka kiinteistöllä ei ole lainhuutoa.

 

Vaihdon kohteilla olevien kiinteistöjen rasitustodistuksilla mainitut maanvuokraoikeudet ja jo olemassa olevat määräalat eivät kohdistu vaihdon kohteiden alueisiin.

 

Kaupan kohteeseen eivät kuulu vaihdon kohteiden kiinteistöjen osuudet yhteisiin alueisiin eikä erityisiin etuuksiin.

 

Väliraha:                            Tontinomistaja maksaa Kaupungille välirahaa neljäsataakaksikymmenyksituhatta neljäsataaneljäkymmentäkolme/00 (421.443,00) euroa

 

Vaihdon perusteet:             Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös §

 

Muut vaihdon ehdot:          Tämän kiinteistöjen vaihdon kaikki ehdot on esitetty tässä vaihtokirjassa.

 

1. Välirahan maksaminen

 

Väliraha maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä vaihtokirjan allekirjoitustilaisuudessa tai Kaupungin ilmoittamalle tilille ennen vaihtokirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän vaihtokirjan allekirjoituksilla.

 

2. Määräalojen saannon laillistamiskulut ja tontin muodostamiskulut

 

Kumpikin osapuoli vastaa omasta saannostaan aiheutuvista kuluista ja saantonsa laillistamiskuluista sekä määräalojen lohkomis- yms. kustannuksista, jotka liittyvät tonttien muodostamiseen. Tontinomistaja vastaa varainsiirtoverosta oman saantonsa osalta ja luovutusvoitonverosta oman luovutuksensa osalta sekä kaupanvahvistajan palkkiosta.

 

3. Omistusoikeus ja hallintaoikeus

 

Osapuolet saavat saantonsa kohteet heti omistukseensa vapaana kiinnityksistä rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä vaihtokirjassa on mainittu.

 

Kiinteistönomistaja sitoutuu vapauttamaan kustannuksellaan Kaupungille tulevat määräalat niihin kohdistustuvista kiinnityksistä ja rasituksista kolmen (3) kuukauden kuluessa tämän vaihtokirjan allekirjoittamisesta.

 

Vaihdon kohteiden osalta määrättävästä kiinteistöverosta omistusoikeuden siirtymisvuoden osalta vastaa kokonaisuudessaan luovuttaja. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti.

 

Tontinomistaja vastaa kaikkien vaihdon kohteena olevien alueiden osalta niiden aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja irtaimen tavaran pois­tamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien ja johtolaitosten edellyttämällä tavalla em. maankäyttösopimuksen kohdan 14. mukaisesti.

 

4. Kohteeseen tutustuminen, asiakirjat ja maankäyttö

 

Osapuolet ovat tutustuneet vaihdoin kohteisiin ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin. Osapuolet ovat verranneet ko. seikkoja vaihdon kohteita koskeviin asiakirjoihin, minkä johdosta niillä ei ole huomauttamista.

 

Osapuolet ovat tutustuneet vaihdon kohteita koskeviin asiakirjoihin.

 

Tontinomistajalle tulevat vaihdon kohteet ovat 12.12.2009 voimaantulleen asemakaavan muutoksen (6/2005) mukaista asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK) ja asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialuetta (AKR).

 

Kaupungille tulevat vaihdon kohteet ovat em. asemakaavan muutoksen mukaista asuinpientalojen korttelialuetta (AP).

 

Osapuolet ovat tutustuneet ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin.

 

5. Rakentamiskelpoisuus

 

Tontinomistaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen sekä mahdollisten maanalaisten johtojen ja kaapelien sijainnin selvittämisestä.

 

6. Rakennusvelvollisuus

 

Rakentamisvelvollisuudesta ja siihen liittyvistä sanktioista on sovittu em. maankäyttösopimuksen kohdassa 11.

 

7. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä ostajalta voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän kauppakirjan allekirjoittamisen lkeen. Lisäksi Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Kunnallistekniikan rakentamisesta on sovittu em. maankäyttösopimuksessa.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle.

 

8. Kadut ja luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen kaupungin hyväksymän suunnitelman mukaan vaatii kadun ja tontin pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, tontinomistajan on sallittava tämä korvauksetta. Penger- tai leikkausluiska ei kuitenkaan saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa tontin käytölle.

 

9. Rasiteoikeudet

 

Kaupungilla on korvauksetta oikeus sijoittaa tontille ja tontille rakennettaviin rakennuksiin tarpeelliset johdot, laitteet ja kiinnikkeet kuultuaan ensin asiassa tontinomistajaa. Tontinomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Kaupungilla on oikeus merkitä em. rasiteoikeutensa rasitteena tonttirekisteriin tontinomistajaa enempää kuulematta.

 

Kaupunki on korvauksetta rasiteoikeus sijoittaa maanalaisia johtoja laitteita alueelle, joka on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu maanalaista johtoja palvelevaksi alueeksi.

 

Tontin Raunistula-19-29 kulku on em. asemakaavan muutoksessa osoitettu EV-alueen läpi Raunistulantien katualueelle. Lisäksi tämän tontin alueelle on asemakaavassa osoitettu maanalaista johtoa varten varattu alueen osa.

 

Näiden rasitteiden perustamisesta sovitaan myöhemmin.

 

10. Kaapelit ja muuntamot

 

Tontinomistaja on velvollinen luovuttamaan yleiseen lämmön- ja sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet kauko-ohjauskeskuksia, jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä maksaa energian jakelusta vastaava taho laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

Tontinomistaja voi tontin alueella kustannuksellaan siirtää tontilla mahdollisesti olevat maanalaiset johdot, mikäli johtojen omistaja antaa siihen suostumuksen.

 

11. Ehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 5-10 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

12. Pintavedet

 

Kiinteistönomistajana tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä tonttiin rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

13. Irtain omaisuus

 

Tällä vaihtokirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän vaihdon yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

14. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

a) Tontinomistajalle tulevien vaihdon kohteiden osalta lukuunottamatta em. vaihdon kohteiden kohdassa 1 b) mainittuja yhteensä noin 10 m2 suuruisia alueita.

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki ilmoittaa, että Kaupungin luovuttamat vaihdon kohteet ovat olleet viimeksi osin rakentamattomana alueena ja osin rakennettuna tontti/katualueena. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli vaihdon kohteilta löytyy jätteitä tai muita aineita, joiden johdosta ympäristöviranomaiset ja/tai ympäristösäännökset edellyttävät toimenpiteitä, laatii Tontinomistaja vaihdon kohteen maaperän kunnostussuunnitelman alueen maankäytön edellyttämään tasoon. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Tontinomistajan on esitettävä kunnostussuunnitelma Kaupungin hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Kaupungin tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman Kaupunki vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista vaihdon kohteen kaikista puhdistuskustannuksista, joihin kuuluvat esim. pilaantuneisuusselvityksen laadinnan kustannukset, kunnostussuunnitelman laadinnan kustannukset, puhdistuksen valvonnan kustannukset ja viranomaisraportointiin liittyvät kustannukset sekä kaivuun-, maan-

siirron-, kuljetuksen sekä maa-aineksen ja pohjaveden käsittelyn kustannukset.

 

Edellä tarkoitettujen puhdistuskustannusten lisäksi Kaupunki vastaa ylimääräisistä täyttökustannuksista niiltä osin, kun vaihdon kohteelta joudutaan poistamaan pilaantumisen vuoksi maamassoja, jotka muutoin voisivat rakennussuunnitelman mukaan jäädä koskemattomiksi. Täyttökustannuksilla tarkoitetaan kaikkia niitä kustannuksia, jotka täyttämiseen liittyvät kuten esim. täyttöön tarvittavan ominaisuuksiltaan poistettua maamassaa vastaavan maamassan kustannukset sekä kuljetus-, kaivuu-, tiivistys- ja tasoittamiskustannukset. Korvaavan maamassan on laadullisesti täytettävä poistetun maamassan tiiviysominaisuudet. Täytön osalta sovelletaan soveltuvin osin edellisessä kappaleessa sovittua menettelytapaa.

 

Tontinomistaja toteuttaa puhdistuksen ja täytön taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että toimenpiteet eivät aiheuta viivästyksiä Tontinomistajan tontilla toteutettavalle rakennushankkeelle. Kaupunki ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen, eikä maamassojen poistosta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista siltä osin, kun ne aiheutuvat yksinomaan rakennushankkeen toteuttamisesta eikä siltä osin, kun Tontinomistaja säästää rakennushankkeeseen muutoin sitoutuvia kustannuksia (esim. jos pilaantunut maa-aines kuljetettaisiin puhtaanakin pois, ei Kaupungin vastuulla oleviin kustannuksiin kuulu kaivuun kustannukset eivätkä kuljetuskustannukset siltä osin, kun ne kohdistuisivat puhtaan maa-aineksen kuljetuskustannuksiin). Puhdistus- ja täyttökustannusten maksu tapahtuu Tontinomistajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Mikäli Kaupunki ei hyväksy Tontinomistajan laatimaa edellä tässä sopimuskohdassa tarkoitettua kunnostussuunnitelmaa kuukauden kuluessa siitä, kun se on esitetty Kaupungille hyväksyttäväksi, on Kaupungin puhdistettava kustannuksellaan alueen maaperä ja pohjavesi ympäristösäädösten tai ympäristöviranomaisten edellyttämään tasoon sekä vastattava täyttökustannuksista tässä sopimuskohdassa sovittujen periaatteiden mukaisesti siten, että toimenpiteistä ei aiheudu todellista ja osoitettavissa olevaa haittaa Tontinomistajan rakentamiselle.

 

Jos Tontinomistaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa Kaupungille viiden vuoden kuluessa tämän vaihtokirjan allekirjoituspäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin Kaupunki on sen hyväksynyt vastaa puhdistuskustannuksista Tontinomistaja.

 

b) Kaupungille tulevien vaihdon kohteiden osalta

 

Kaupungille tulevan vaihdon kohteen osalta mahdollisesta tarvittavasta maaperän puhdistamisesta vastaa kokonaisuudessaan Tontinomistaja em. maankäyttösopimuksen kohdan 15. mukaisesti. Samoin menetellään em. vaihdon kohteiden kohdassa 1 b) mainittujen yhteensä noin 10 m2 suuruisten alueiden osalta.

 

15. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset vaihtokirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

16. Kaupungin päätöksen lainvoimaisuus

 

Kaupungin niin vaatiessa tämä määräalojen vaihtokirja purkautuu, mikäli Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös xx.x.2010 § xx muutoksenhaun johdosta kumotaan lainvoiman saaneella ratkaisulla ja/tai Turun kaupungin kaupunginhallitus ottaa em. päätöksen itselleen ja kaupunginhallitus tekee johtokunnan päätöksestä eroavan päätöksen. Tontinomistaja on tällöin velvollinen palauttamaan vaihdon kohteen vapaana rasitteista.

 

Tätä vaihtokirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi Kaupungille, yksi Tontinomistajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa . päivänä kuuta 2010

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta: