Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 451 25.08.2010 6

5246-2010 (613, 627)

Papinsaaren kaupunginosan asemakaavaehdotus "Papinvalkama" 10/2010, osoite Papinsalmenkatu 8,14,16 ja 18

Tiivistelmä:

Papinsaaren kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jolla mahdollistetaan täydennysrakentaminen kortteliin Papinsaari-1 ja osoitetaan ajoyhteys Uiskovalkama -nimiselle venevalkama-alueelle.

Kilajk § 451

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 12.8.2010

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Papinvalkama” (10/2010) Papinsaaren kaupunginosaan.

Asemakaavamuutosalue sijaitsee Papinsaaren pohjoisosassa Papinsalmenkadun varressa. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on täydennysrakentamisen mahdollistaminen korttelissa Papinsaari-1, ajoyhteyden osoittaminen Uiskonvalkaman venevalkamaan ja venevalkama-alueen laajentaminen.

Asemakaavanmuutosalue on yksityisomistuksessa lukuun ottamatta puisto- ja vesi-alueita, jotka ovat pääosiltaan kaupungin omistuksessa.

Asemakaavanmuutos on tullut vireille tontin Papinsaari—1 ja 2 omistajien Eija ja Rolf Lindin anomuksesta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on päätti 92.9.2008 § 543 laajentaa asemakaavanmuutosalueen koskemaan myös Uiskonvalkaman aluetta, lisäksi asemakaavanmuutosaluetta on laajennettu Saarni Yhtiöt Oy/ Kari Saarnin ja Turun kaupungin edustajien välillä 30.12.2009 käydyn neuvottelun perusteella. Alueen laajennus koskee kaavaluonnoksen 22/2007 länsipuolella sijaitsevia eräitä korttelialueita, Uiskoranta-nimisen puiston osaa ja Pitkäsalmi-nimisen vesialueen osaa.

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa asemakaavanmuutosalue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP), virkistysalueeksi (V) sekä vesialueeksi.

Asemakaavamuutosalueella on nykyisin voimassa 3 kpl vuosina 1998–2004 hyväksyttyä/vahvistettua asemakaavaa, joissa alue on osoitettu asuinkortteli-, asumista palvelevien huoltorakennusten-, puisto- ja vesialueiksi.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan kortteliin Papinsaari-1 yhteensä seitsemän rakennuspaikkaa aiemman neljän sijaan. Asemakaavanmuutoksen myötä kasvaa korttelin rakennusoikeus 725 k-m2. Toinen olennainen muutos asemakaavanmuutosehdotuksessa on Papinsalmentieltä uiskonvalkamaan osoitettu ajoyhteys.

Kaupunginvaltuuston 22.1.2007 §21 hyväksymän maapolitiikan periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Papinsaaren kaupunginosassa on viime vuosina tehty huomattavia kunnallistekniikan rakentamistöitä ja asemakaavanmuutoksen myötä tonttien Papinsaari-1-1 ja 2 arvo nousee huomattavasti, joten maanomistajan ja kaupungin välille edellytetään maankäyttösopimuksen tekemistä kunnallistekniikan investointien korvaamiseksi. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään kiinteistöliikelaitoksenjohtokunnalle erillisen esityksen maankäyttösopimuksesta kun maanomistajan kanssa käytävä sopimusneuvottelu on saatu valmiiksi.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta

Oheismateriaali 1Asemakaavamuutoksen selostus

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto