707-2009 (615)

 

Poikkeamispäätös; Ecosite Oy, antennipylväs ja laitetilarakennus, P 19/2009 (2009-8), Os. Puistomäenkatu/Korpilahdenpuisto

 

Tiivistelmä: -

 

 

Ympkaalk § 12

 

Asemakaavatoimisto/Leena Salmelainen 22.12.2009/643-09:

 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

 

Tuleva vuokra-alue Vähäheikkilän (041) kaupunginosan, Korpilahdenpuisto-niminen alue, kiinteistötunnus 41-9903-0, vuokra-alueen pinta-ala on n.150 m2.

 

Rakennuspaikka sijaitsee Aura-instituutin eteläpuolella, Puistomäenkadun ja Vähäheikkiläntien välisellä puistoalueella.

 

Rakennushanke

 

Laitetilarakennus 12 m2 sekä antennipylväs (h = 30 m, vapaastiseisova, ei haruksia)

 

Kaavoitustilanne

 

Alueella on voimassa 29.12.1956 vahvistettu asemakaava, jossa rakennuspaikka sijaitsee puistoalueella (P, Korpilahdenpuisto).

 

Haetut poikkeukset

·laitetilarakennuksen ja antennipylvään sijoittaminen asemakaavassa puistoksi osoitetulle alueelle (MRL 58 §)

 

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

 

Naapureiden mielipidettä rakennushankkeesta on tiedusteltu viran puolesta, eikä naapureilla ollut huomautettavaa rakennushankkeen johdosta. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

 

Lausunnot ja luvat

 

Asemakaavatoimisto: puoltava

 

Kiinteistöliikelaitos: puoltava

 

Säteilyturvakeskus: puoltava

 

Päätöksen perustelut

 

Alkuperäisessä suunnitelmassa tukiasema oli osoitettu puistoalueelle Puistomäenkadun varteen. Sijoitus herätti alueen asukkaissa kuitenkin vastustusta ja hakijalle ehdotettiin asemapiirroksen mukaista paikkaa. Uudesta sijainnista naapureilla ei ollut huomautettavaa.

 

Puistoon rakennettaessa on poikkeamisharkinnassa pidetty lähtökohtana, että uusia tieyhteyksiä ei tule rakentaa. Asemakaavassa puistoalueen ja Aura-instituutin väliin on osoitettu katualue, jota ei kuitenkaan koskaan ole toteutettu. Asemakaavan mukaisen kadun ja Puistomäenkadun pohjoispuoleisten teollisuuskiinteistöjen väliin jää kaistale puistoaluetta, jonka pohjana on vanha heinittynyt ja sorattu ajoura. Maastokäynnin perusteella voidaan arvioida, että huoltoajo tukiasemalle voidaan toteuttaa tätä olemassa olevaa ajouraa pitkin vain kasvillisuus niittämällä. 

 

Hakija on neuvotellut myös Senaatti-kiinteistöjen kanssa huoltoajon toteuttamisesta Aura-instituutin kiinteistön kautta. Neuvotteluissa ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen. Asemakaavatoimiston näkemyksen mukaan Aura-instituutin kautta toteutettava ajoyhteys on ensisijainen vaihtoehto. Kulkuyhteys Puistomäenkadun ja Sotilaantien risteyksessä olevalta kevyen liikenteen väylältä yllä mainitun heinittyneen vanhan ajouran kautta on kuitenkin hyväksyttävissä oleva ratkaisu.

 

Mikäli tukiasema jostain syystä käy hakijalle tarpeettomaksi, tulee hakijan omalla kustannuksellaan purkaa tukiasemaan liittyvät laitteet ja rakennelmat sekä tarvittaessa maisemoida alue. Tukiaseman poistaminen saattaa edellyttää MRL:n mukaista lupaa.

 

Hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §). Poikkeamisen edellytykset ovat olemassa.

 

Oheismateriaali 1              Sijaintikartta P 19/2009

 

Oheismateriaali 2              Asemapiirros P 19/2009, 28.7.2009 (muutos 3.8.2009)

 

Oheismateriaali 3              Ote asemakaavasta 11/1956, 29.12.1956

 

Asemakaavapäällikkö Timo Hintsanen:

 

Ehdotus       Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päättää seuraavalla ehdolla myöntää hakemuksen ja 28.7.2009 (muutos 3.8.2009) päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

 

Ehto:

 

Mikäli tukiasema käy tarpeettomaksi, tulee hakijan purkaa tukiasemaan liittyvät laitteet ja rakennelmat sekä tarvittaessa maisemoida alue.

 

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdota rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 800 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 19.1 §:n mukaisesti 35 euroa/kuultava kiinteistö (8 kpl), yhteensä 1080 euroa.

 

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen antamisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

 

 

Jakelu

                     ao Ecosite Oy

                     kuul Julkipano

                     tied Varsinais-Suomen ELY-keskus

                     tied Rakennuslautakunta

                     tied Koskentaka Liisa

                     tied Laiho Marja