Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 210 28.04.2010 21

4924-2010 (641, 083, 642)

Turun vierasvenesataman vastaanotto-kahvilarakennuksen vastaanottaminen ja vierasvenesataman vuokrasopimuksen jatkaminen Auraport Oy:n kanssa (os. Läntinen Rantakatu 57)

Tiivistelmä: -

Kilajk § 210

Maanhankinta ja isännöinti, Ilkka Uusi-Uola  /19.4.2010:

Turun kaupungin (matkailun palvelukeskus/Turku Touring) ja Auraport Oy:n välillä on voimassa vierasvenesataman hoitoa ja vuokraamista koskeva vuokrasopimus 1.1.2005-31.12.2017 väliseksi ajaksi. Vierasvenesataman vastaanotto-kahvilarakennus on laajentaen rakennettu entistä vastaanottorakennusta korvaamaan vuokralaisen toimesta ja omistukseen. Vierasvenesataman laiturit rakenteineen ja kulkusiltoineen ovat taas kaupungin omistuksessa. Vierasvenesataman sosiaalitilat on vuokrattu kaupungin käyttöön Turun Ylioppilaskyläsäätiöltä. Vierasvenesataman kokonaisuus on ollut luovutettuna Turku Touringin hallintaan sisäisillä vuokrasopimuksilla ja edelleen Turku Touringilta toiminnan harjoittajalle.

Auraport Oy on tehnyt Kiinteistöliikelaitokselle aloitteen, jonka mukaisesti Auraport Oy luopuisi omistamansa vastaanotto-kahvilarakennuksen omistuksesta sitä vastaan, että vierasvenesataman vuokrasopimusta jatkettaisiin vuoden 2025 loppuun.

Vierasvenesatamaan kuuluvan kaupungin omaisuuden ylläpitoon ja huoltoon liittyvät toimenpiteet ovat sopimuskauden aikana jääneet Kiinteistöliikelaitoksen tehtäviksi. Turku Touringilla ei ole vierasvenesataman käytäntöjen järjestämisessä luontevaa roolia. Turku Touringin ja Kiinteistöliikelaitoksen välillä käytyjen keskustelujen perusteella on todettu, että vierasvenesataman omaisuuden hallinta on tarkoituksenmukaista keskittää Kiinteistöliikelaitokseen, jotta vastuu vierasvenesataman kokonaisuudesta olisi samassa paikassa. Järjestelyllä saataisiin vierasvenesataman toiminnallinen kokonaisuus yksiin käsiin ja siten turvattaisiin pitkälle tulevaisuuteen kaupungin määräysvalta vierasvenesataman kehittämisessä.

Koska vierasvenesataman toiminnallisuuden järjestäminen on kaupungin organisaatiossa vastuutettu Turku Touringille ja investointien ja ylläpidon osalta Kiinteistöliikelaitokselle, tulee kuitenkin menetellä siten, että vierasvenesatamakokonaisuuden vastuu myös toiminnallisuuden osalta siirretään kokonaisuudessaan Kiinteistöliikelaitokselle. Tämä edellyttää sitä, että vierasvenesataman kokonaisuuden budjettivarat osoitetaan Kiinteistöliikelaitoksen käyttöön. Jotta järjestely voitaisiin toteuttaa joustavasti, tulisi vuoden 2010 osalta menetellä siten, että vierasvenesataman budjettivastuu olisi vielä Turku Touringilla, mutta vuodesta 2011 lukien koko vierasvenesatamaa koskeva budjettivastuu siirrettäisiin Kiinteistöliikelaitokselle.

Auraport Oy:n investoiman  rakennuksen toteutunut kustannus oli noin 80.000 € (alv 22).  Vierasvenesataman kokonaisuus muodostuu vastaanotto-kahvilarakennuksesta, Turun Ylioppilaskyläsäätiöltä vuokratuista vierasvenesataman sosiaalitiloista ja satamaan liittyvistä laiturikokonaisuuksista.  Turku Touringin mukaan vuodelta 2008 saatu kokonaisvuokra kaupungille oli noin 18.400 € (alv 0). Vuosi 2009 noin 22.000 € (Ljungqvistin ilmoitus)

Kiinteistöliikelaitoksen mielestä ei ole estettä vierasvenesataman vuokrasopimuksen jatkamiselle entisen sopimuksen ajantasaistetuin ehdoin 31.12.2025 saakka sitä vastaan, että vierasvenesataman vastaanotto-kahvilarakennuksen omistus siirtyy kaupungille. Asiassa tulee päättää vierasvenesataman kokonaisvastuun siirtämisestä Kiinteistöliikelaitokseen, vierasvenesatamakokonaisuuden vuokrasopimuksen sisällön tarkistamisesta ja vierasvenesataman vastaanotto-kahvilarakennuksen vastaanottamista tarkoittavan luovutussopimuksen hyväksymisestä.

Asiakokonaisuudesta on käyty keskusteluja keskushallinnon edustajien kanssa. He ovat ilmoittaneet näkemyksenään, että järjestelyn toteuttamiselle ei ole estettä.

Oheismateriaali 1Ajantasaistettu vuokrasopimus (jaetaan kokouksessa pöydälle)

Oheismateriaali 2Vastaanotto-kahvilarakennuksen luovutuskirja

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

Turun vierasvenesataman kokonaisvastuu siirretään 1.1.2011 lukien keskushallinnon matkailun palvelukeskuksesta Kiinteistöliikelaitokselle

Matkailun palvelukeskus vastaa vuoden 2010 ajalta vierasvenesataman sopimuksista ja maksuvelvollisuuksista budjetissa osoitettujen määrärahojensa puitteissa

Vierasvenesataman vuokra- ja hoitosopimusta jatketaan Auraport Oy:n kanssa voimassaolevan sopimuksen ajantasaistetuin ehdoin 31.12.2025 saakka ja vierasvenesataman vastaanotto-kahvilarakennus vastaanotetaan Auraport Oy:ltä, liitteenä olevien sopimusluonnosten mukaisesti

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kilajk § 210
Liite 2:Vastaanotto-kahvilarakennuksen luovutuskirja