Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 153 07.04.2010 10

13343-2009 (613, 627)

Yli-Maarian kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotus "kaksi koota" 32/2009

Tiivistelmä:

Yli-Maarian kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosehdotus jossa osoitetaan palvelu- ja liikerakennustenkorttelialue Paattistentie ja Mittumaarintien risteykseen sekä toteutumaton yleistenrakennustenkorttelialue muutetaan omakotikortteliksi.

Kilajk § 153

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 15.3.2010

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavanmuutosehdotusta ”Kaksi Koota” (32/2009) Yli-Maarian kaupunginosaan. Asemakaavanmuutosalue sijaitsee Paattistentien ja Mittumaarintien risteyksen koillispuolella.

Yli-Maarian kaupunginosaan 7.6.1994 vahvistuneessa asemakaavassa osoitettiin kaksi liiketonttia ja yleistenrakennustentontti Mittumaarintien varteen. Kiinteistöliikelaitos on vuosia pyrkinyt luovuttamaan liiketontteja kaupallisille toimijoille, mutta nykyisellä sijainnilla tontit eivät ole vetovoisia liikepaikkoja. Käydyissä neuvotteluissa on esitetty liikerakennusoikeuden siirtämistä kaupallisesti vetovoimaisemmalle paikalla Mittumaarintien ja Paattistentie risteykseen.

Liiketonttien välissä on yleistenrakennustentontti, joka on jäämässä tarpeettomaksi kun Turun pohjoisten kaupunginosien koulu- ja palvelurakennetarpeet tullaan toteuttamaan Vakiniitun asemakaava-alueella. Lisäksi asemakaava-alueelle tehdyssä luontoselvityksessä todettiin, että osa asemakaava-alueesta on liito-oravan reviirialuetta, joten käyttötarkoitusrajoja on jouduttu supistamaan voimassa olevan asemakaavan rajauksiin verrattuna ja alue on liian pieni koulun tarpeisiin.

Asemakaavanmuutosehdotuksen laadinta perustuu kiinteistöliikelaitoksen anomukseen ja se tavoitteena on alueen kaupallisten palveluiden monipuolistaminen ja pientalotonttitarjonnan lisääminen Yli-Maarian alueella.

Asemakaavaehdotuksessa Paattistentien ja Mittumaarintien risteykseen on osoitettu palvelu- ja liikerakennustenkorttelialue jonka pinta-ala on noin 1,5 ha ja rakennusoikeus4578 k-m2 josta saa käyttää 2000 k-m2 vähittäiskaupan yksiköitä varten.  Omakotitontteja alueelle osoitetaan yhteensä 17 kpl.

Asemakaavaehdotuksessa on korttelin Yli-Maaria-157 eteläpuolelle osoitettu Kyyhkypuistikko -niminen suojaviheralue. Kiinteistöliikelaitos esittää, että suojaviheralue muutetaan erillispientalojen korttelialueeksi ja osoitetaan kuuluvaksi siihen rajoittuviin tontteihin. Liittämällä alue tontteihin saadaan tonteille lisää pihatilaa ja alue tulee hoidetuksi tontinosana. Mikäli alue jää EV-1 alueeksi on varsin todennäköistä, että se jää vähäiselle hoidolle ja on epäsiistin näköinen.

Asemakaavaehdotuksessa on osoitettu myös uusi Sädekehä niminen katualue. Sädekehä katualueen y-kirjaimen muoto vaikeuttaa osoitenumerointia, joten kiinteistöliikelaitos esittää, että Sädekehälle Mittumaarintieltä johtava osa nimetään toisin osoitejärjestelmän selvyyden takia.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta ja toteaa, että alueella on lähes valmis kunnallistekniikka ja palveluverkosto, joten asemakaavanmuutos on kestävänkehityksen ja kaupungin hyväksymien täydennysrakentamisperiaatteiden mukainen.

Oheismateriaali 1Asemakaavanmuutosasiakirjat

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto