Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 133 17.03.2010 1

10907-2006 (641, 613)

Yleisten rakennusten tontin (Vasaramäki) 853-23-58-1 maanvuokrasopimuksen purkaminen, os. Puolukkatie 11

Tiivistelmä:

Manhattan Sport Center Oy:lle vuokratun tontin Vasaramäki-58-1 maanvuokrasopimus puretaan vuokramiehen anomuksesta. Vuokramiehen anomus maksettujen maanvuokrien, suunnittelu- ja lupakustannusten, arvoltaan 77.317,36 euroa, palauttamisesta ja maksamisesta vuokramiehelle hylätään.

Kilajk § 133

Tonttipalvelut, Timo Nurmi 9.3.2010:

Manhattan Sport Center Oy –niminen yhtiö ja Åbo Lawn –Tennis Klubb r.f: - niminen yhdistys ovat anoneet maanvuokrasopimuksen purkua ja maksettujen maanvuokrien, suunnittelu- ja lupakustannuksien palauttamista ja maksamista maanvuokramiehelle yhteensä 77.317,36 euroa.

Manhattan Sport Center Oy hallitsee yleisten rakennusten tonttia Vasaramäki-58-1 maanvuokrasopimuksella, joka on allekirjoitettu 10.5.2002. Vuokrakausi käsittää 1.5. 2002 – 31.12.2032 välisen ajan. Perusvuosivuokraksi on maanvuokrasopimuksessa sovittu 7.196,25 euroa. Vuosivuokrasta on eri päätöksillä vuokramiehelle myönnetty täydellinen vuokravapaus tai vuokran alennuksia. Aiempana vuokramiehenä on 27.9.2006 asti ollut Åbo Lawn –Tennis Klubb r.f –niminen yhdistys.

Tontti Vasaramäki-58-1 on 2.2.1961 vahvistetun asemakaavan mukaan merkitty kuuluvaksi yleisten rakennusten korttelialueeseen. Vuokra-alue on luovutettu vuokramiehelle tennishallirakennuksen rakentamista varten ja urheilutoimintaan liittyvään toimintaan. Tontti on rakentamaton. Rakennusvelvollisuusaikaan on eri päätöksillä myönnetty jatkoaikaa 31.12.2009 asti. Viimeisen rakennusvelvollisuutta käsittävän päätöksen yhteydessä päätettiin palauttaa vuokramiehelle 4653,85 euroa perityn mm. korotetun maanvuokran osalta.

Maanvuokrasopimuksen solmimisen jälkeen ko. tontti havaittiin kuuluvan sellaiseen Vasaramäen kaupunginosan alueeseen, jolla on saastuneita maamassoja. Kaupungin ja Manhattan Sport Center Oy:n kanssa käytiin useaan otteeseen neuvotteluja pilaantuneiden maamassojen poistamisesta sekä ns. koteloinnista rakennushankkeen toteuttamiseksi. Vallitsevan käytännön mukaan Kiinteistöliikelaitos on ilmoittanut vuokramiehelle, että saastuneiden maamassojen poistamis- ja mahdolliset kotelointikustannukset maksaa kaupunki maanomistajana voimassa olevan lainsäädännön perusteella. Pilaantuneiden maamassojen vaikutuksesta aiotun rakennushankeen toteutukseen on suoritettu perusteelliset tutkimukset.  Näissä tutkimuksissa ei ole esitetty esteitä tontin käytölle luovutettuun tarkoitukseen eikä rakentamiselle ole muutoinkaan maanomistajan eikä viranomaisten taholta asetettu esteitä. Saastuneiden maamassojen käsittelylle ja mahdolliselle ns. koteloinnille on annettu ko. tutkimuksissa ohjeet.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että maanvuokrasopimuksen purkamiselle ei ole estettä ja se voidaan purkaa päätösehdotuksen mukaisesti.  Anomus maanvuokrien maksamista takaisin sekä suunnittelu- ja lupakustannusten maksamisesta ja maanvuokramiehelle yhteensä 77.317,36 euroa tulee hylätä maanvuokasopimusehtojen vastaisena menettelynä. Maanvuokrien, suunnittelu- ja lupakustannusten palauttamista ei ole sovittu.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- purkaa Turun kaupungin sekä Manhattan Sport Center Oy:n välinen 10.5.2002 allekirjoitettu maanvuokrasopimus, joka käsittää Turun kaupungin Vasaramäen kaupunginosan 58.korttelin tontin 1 alaltaan 4860 m2 ehdolla, että vuokramies on maksanut tämän päätöksen jälkeen mahdollisesti erääntyneet maanvuokrat viivästymiskorkoineen ja perimiskuluineen kaupungille, kuolettaa Maakaaren (540/1995) mukaisen vuokraoikeuteen kohdistuvan erityisen oikeuden eli kirjaamisen sekä vuokraoikeuteen kohdistuvat panttikirjat Varsinais-Suomen Maanmittaustoimistossa. Edellä mainittujen ehtojen täytyttyä maanvuokrasopimus voidaan katsoa päättyneeksi ja maanvuokran maksuvelvollisuus päättyneeksi 31.12.2009.

- hylätä Manhattan Sport Center Oy:n ja Åbo Lawn –Tennis Klubb r.f. –nimisen yhdistyksen anomus saada  maksetut maanvuokrat takaisin sekä, anomus saada kaupunki maksamaan suunnittelu- ja lupakustannukset  maanvuokramiehelle, arvoltaan yhteensä 77.317,36 euroa, jotka kohdistuvat tonttiin Vasaramäki-58-1, Kiinteistöliikelaitoksen edellä esittämin perustein.

 - Maanvuokrasopimuksen purkautumisen jälkeen tontti Vasaramäki-58-1 palautuu kaupungin vapaaseen hallintaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

aoManhattan Sport Center Oy Ab
aoÅbo Lawn-Tennis Klubb r.f.