Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 130 17.03.2010 6

14671-2005 (613)

Lausunto koskien 25.1.2010 päivättyä kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaa

Tiivistelmä:

Lausunnolla oleva hoito- ja käyttösuunnitelma on luonteeltaan yleispiirteinen, tasapuolista hoitoa ja kehittämistä palveleva periaateohjelma kansallisen kaupunkipuiston rajausehdotuksen osoittamalle alueelle. Hoito- ja käyttösuunnitelma painottuu suunnittelun näkökulmaan ja antaa yleistason ohjeistusta maankäytölle ja alueiden hoidolle.

Kilajk § 130

Tonttipalvelut, Mika Rajala 22.2.2010:

Turun kaupungin yleiskaavatoimisto on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausuntoa 25.1.2010 päivätystä kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta (luonnos).

Kansallisen kaupunkipuiston (KKP) perustamisessa on kyse ympäristöministeriön vahvistamasta maankäyttöä koskevasta päätöksestä, jolla pyritään säilyttämään kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaisema, historialliset ominaispiirteet tai kaupunkikuvalliset, sosiaaliset, virkistykselliset tai muut erityiset arvot. Lausunnolla oleva hoito- ja käyttösuunnitelma (HKS) on luonteeltaan yleispiirteinen, tasapuolista hoitoa ja kehittämistä palveleva periaateohjelma KKP:n rajausehdotuksen osoittamalle alueelle. Suunnittelualue on jaettu maisemakokonaisuuksien mukaan kolmeen osa-alueeseen: Ruissalo, keskusta ja jokilaakson kylät. HKS muodostuu suunnitelmakartasta ja suunnitelman selostuksesta.

KKP:n rajausluonnoksen ja diplomityön puitteissa tehty HKS on kattava ja monipuolinen selvitys alueen erinäisistä arvoista. HKS painottuu suunnittelun näkökulmaan ja antaa yleistason ohjeistusta maankäytölle ja alueiden hoidolle. Ohjeistus tukee kestävää kehitystä ja huomioi paikalliset erityispiirteet. Yksityiskohtaisia käytännön hoitotöitä ohjaavat alue- tai omistajakohtaiset hoito- ja käyttösuunnitelmat sekä ajantasainen kaavoitus.

HKS:n ohjeistuksessa on tärkeää huomioida ehdotettujen toimenpiteiden toteutettavuus, ylläpidon resurssit sekä taloudelliset mahdollisuudet uusiin panostuksiin. Positiivisen imagon kasvattaminen vaatii, että odotukset KKP:n suhteen sekä realismi HKS:n ehdotusten toteuttamisen suhteen kohtaavat. Kaupunki elää ajassa ja alueiden käyttöön ja niillä tapahtuvaan toimintaan saattaa ajan saatossa kohdistua uusia odotuksia. Hoito- ja käyttösuunnitelman ohjeistuksen tulee olla linjaa antava ja riittävän yleisellä tasolla siten, että alueille jää riittävä joustavuus ja muuntautumismahdollisuus kansallisen kaupunkipuiston arvoja kunnioittaen. Lausunnolla oleva HKS luo hyvän pohjan tälle kaikelle.

KANSALLISEN KAUPUNKIPUISTON RAJAUSLUONNOS

Kiinteistölautakunta on 705.2008 § 303 antanut lausunnon koskien 28.2.2007 päivättyä kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitystä sekä 8.1.2008 päivättyä kaupunkipuiston rajausluonnosta.

Lausunnolla oleva HKS on laadittu lausuntojen pohjalta tarkistetulle rajausluonnoksen osoittamalle alueelle, joka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 12.1.2009. Kaupunginhallituksen päätöksen 12.1.2009 17§ esittelytekstiin viitaten: ”Kaupunkipuiston rajausta voidaan tarkistaa hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnan yhteydessä. Hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksymisen yhteydessä päätetään kansallisen kaupunkipuiston lopullinen rajaus.”

HKS:n laatimisen yhteydessä ei ole otettu kantaa esitettyyn rajausluonnokseen. Esitetty rajausluonnos ei varsinaisesti tarjoa vaihtoehtoja päätöksenteon pohjaksi. Kaupungin maaomaisuudesta ja julkisten alueiden investoinneista ja ylläpidosta vastaavana hallintokuntana Kiinteistöliikelaitos ja sen johtokunta esittävät, että KKP:n rajausta tulee vielä kertaalleen tarkistaa. Tarkistuksen yhteydessä tulee huomioida muun muassa HKS:n laatimisen yhteydessä mahdollisesti ilmenneet rajauksen muutostarpeet jne.  Kertaalleen tarkistettu rajaus tulee lähettää vielä uudelle lausuntokierrokselle ennen lopullista päätöksentekoa kansallisen kaupunkipuistonrajauksesta sekä kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta.

Oheismateriaali 1Suunnitelmakartta

Oheismateriaali 2Hoito- ja käyttösuunnitelma

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa edellä olevan kirjelmän mukaisen lausunnon koskien 25.1.2010 päivättyä kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaa sekä kansallisen kaupunkipuiston lopullisen rajauksen kertaalleen tarkistamista.

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti yksimielisesti Harjanteen Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi tarkemman lausunnon kirjoittamiseksi Kiinteistöliikelaitoksen tavoitteista kansallisen kaupunkipuiston osalta siten, että asia tuodaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan käsittelyyn 7.4.2010 kokoukseen.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

palRajala Mika