Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 128 17.03.2010 4

9662-2004 (613)

I kaupunginosan korttelin 25 tontin 2003 asemakaavaehdotus "Teutori" 10/2005, osoite Lemminkäisenkatu 3

Tiivistelmä:

I kaupunginosaan laaditaan asemakaavaehdotus, jossa tontin 1-25-2003 käyttötarkoitus laajennetaan toimisto-, opetus-, tutkimus- ja hotellikäyttöön sopivaksi. Samalla tontilla olevan rakennuksen suojelumääräyksiä tarkennetaan ja tontille osoitetaan lisärakennusoikeutta.

Kilajk § 128

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 9.3.2010

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Teutori” (10/2005) 1 kaupunginosaan.

Asemakaavamuutosalue sijaitsee Itäisen Pitkäkadun ja Lemminkäisenkadun kulmassa osoitteessa Lemminkäisenkatu 3. Tontti I-25-2003 on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu toimistorakennusten tontiksi, joka pinta-ala on 1713 m2 ja rakennusoikeus 3000 k-m2.  Kaavamuutosalue rakennuksineen kuuluu Kiinteistö Oy Teutorille, jonka koko osakekannan omistaa Turun Yliopistosäätiö. Rakennukset on korjattu toimistokäyttöön. Ne ovat viime aikoina toimineet yliopistoalueella tapahtuvien korjausten ja uudelleen järjestelyiden yhteydessä Turun yliopiston opetus- ja tutkimustoiminnan tilapäisinä puskuritiloina.

Asemakaavanmuutos laaditaan maanomistajan aloitteesta ja tavoitteena on uudisrakentamisen myötä käyttää kiinteistöä kohtuullista hyötyä tuottavalla tavalla myös tilanteessa, jossa nykyisen kaltaista tilapäistilojen tarvetta ei ole.

Asemakaavamuutosehdotuksessa on tontin käyttötarkoitusta laajennettu siten, että tontilla on mahdollista harjoittaa myös opetus-, tutkimus- ja hotellitoimintaa. Arkkitehti Helge Ranckenin vuonna 1891 suunnitteleman Uuden Panimon tehdasrakennuksen suojelumääräyksiä tarkennetaan ja tontille osoitetaanuudisrakennusoikeutta 2500 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

1 kaupunginosassa on tehty ja tullaan lähivuosina suorittamaan sellaisia kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään kiinteistöliikelaitoksenjohtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavanmuutosasiakirjat

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto