Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos / Katu- ja Viheralueet pyytää urakkatarjoustanne asiakohdassa mainitun urakan rakentamisesta kokonaisurakkana.

1 Tarjouspyyntöaineisto

1.1 Tarjouspyyntökirje

Urakkatarjouksen tulee perustua tähän tarjouspyyntökirjeeseen.

1.2 Tarjouspyyntöasiakirjat

Urakkatarjouksen tulee perustua lisäksi seuraaviin tarjouspyyntökirjeen mukana lähetettäviin asiakirjoihin:

 

Kaupalliset asiakirjat

-urakkasopimusluonnos 17.12.2009

-Urakkaohjelma 17.12.2009 seuraavine liitteineen

-turvallisuusasiakirja pvm:ltä 24.9.2009

-ilmoitus liikennettä haittaavasta työstä liikennekeskukselle

-tarjouslomake liitteineen ja yksikköhintaluettelo tien- ja kadunrakennuksen sekä vesihuoltotöiden muutos- ja lisätöitä varten.

 

Tekniset asiakirjat

-työkohtainen työselostus ja laatuvaatimukset 24.9.2009

-Stabiloinnin työselostus ja laatuvaatimukset 22.9.2009

-rakennussuunnitelman ’Lentokentän ”Eteläpuoleinen asemakaava-alue” -osin’ 24.9.2009 mukaiset sopimuspiirustukset ja määräluettelot

1.3 Muut asiakirjat

Muut tarjouksen tekemisessä tarpeelliset asiakirjat, joita ei tarjouspyynnön yhteydessä lähetetä, ovat nähtävänä Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksella osoitteessa Puutarhakatu 1, 20100 Turku tai sähköisessä muodossa osoitteesta www.tiehallinto.fi/thohje/ :

-rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998

-Infra 2006, Rakennusosa- ja hankenimikkeistö, määrämittausohje

-sekä siihen tehdyt päivitykset 21.8.2007 osoitteessa http://www.rts.fi/infraryl/

-Kunnallisteknisten töiden määrämittausperusteet 02

oUrakkaohjelman kohdassa 1.5.2.2 mainituin osin

-Liikenne tietyömaalla, TIEH 2200057-09/11.3.2009

-Liikenne tietyömaalla, Tienrakennustyömaat, TIEH 2200053-09/29.1.2009

-Liikenne tietyömaalla, Sulku- ja varoituslaitteet, TIEH 2200051-09/11.3.2009

-yleiset arvonvähennysperusteet, Päällysteet ja lisäkirje edelliseen (TIEH 2200005-02)

-Tiehallinnon kirje 19.1.2007 (15997/2006/30/2) ”InfraRYL 2006” julkaisun käytöstä ja sen liitteet

-Yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset:

-InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset.

·Osa 1: Väylät ja alueet

·Osa 2: Järjestelmät ja täydentävät osat

-"Tiehallinnon tekniset ohjeet 2/2009 pvm:ltä 23.10.2009". Lisäksi tarjoajan tulee tarjousta tehdessään ottaa huomioon saman osoitteen "uudet ohjeet" -kohdan sisällä olevat tekniset ohjeet, jotka menevät pätevyydessä edellä päivätyn ohjeen edelle.

2 Tarjouksen jättäminen

Urakkatarjouksen on saavuttava tilaajalle kaikkine liitteineen kirjekuoreen suljettuna 22.1.2010 klo 13.00 mennessä osoitteella:

 

Turun kaupunki Kiinteistöliikelaitos / kirjaamo

PL 355

20101 Turku

 

Käyntiosoite:

Puolalankatu 5

20100 Turku

 

Tarjouskuori on varustettava merkinnällä "Lentokentän kaava-alueen kunnallistekniikan rakentaminen, KU".

 

Telefaksina tai sähköpostilla toimitettua tarjousta ei hyväksytä.

3 Tarjouksen tekeminen

3.1 Yleistä

Tarjous on tehtävä suomen kielellä.

 

Tarjoaja ei saa tehdä tarjouspyyntö- eikä hintatarjousasiakirjoihin mitään lisäyksiä, muutoksia tai poistoja. Urakkatarjous ei saa sisältää tarjoajan omia ehtoja.

 

Tarjous on antajaansa sitova ja siitä tulee ilmetä, että se on voimassa 90 päivää sisäänjättöajasta lukien. Tarjoaja ei saa lyhentää tarjouksensa voimassaoloaikaa.

 

Urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen lähetetään tieto urakkasopimuksen syntymisestä muille tarjoajille, jolloin nämä vapautuvat tarjousten sitovuudesta.

 

Lomakkeiden liitteet on numeroitava. Tarjouksen antajan on erikseen päivättävä ja allekirjoitettava tai merkittävä tarjouksen antajan yksilöidyllä tunnisteella jokainen tarjoukseen liittyvä asiakirja.

 

Tilaajalla ja urakoitsijalla tilaajana on oikeus kieltäytyä hyväksymästä sellainen urakoitsija, aliurakoitsija tai näiden alihankkija, joka ei ole toimittanut vaadittuja selvityksiä tai jonka toimitettujen selvitysten perusteella voidaan todeta laiminlyöneen mainitut yhteiskunnalliset velvoitteensa.

 

Jos tarjouksen tekee työyhteenliittymä, tulee työyhteenliittymän olla perustettu ennen tarjouksen antamista. Tarjoukseen on liitettävä selvitys työyhteenliittymän perustamisasiakirjoista, joista tulee ilmetä mm. vastuun jakautuminen työyhteenliittymän perustajien kesken. Kaikki tarjoajalta edellytetyt todistukset ja selvitykset on tarjouksen yhteydessä toimitettava kaikista työyhteenliittymän osakasyrityksistä.

3.2 Hintatarjous

Hintatarjouksen tulee sisältää:

 

a) Tarjouslomake täytettynä

 

Tarjoajan on täytettävä tarjouslomakkeen kaikki pyydetyt tiedot. Hinnoista tulee esittää hankekohtaiset osahinnat ja niiden summasta muodostuva urakkahinta yhteensä. Urakkahintaan ei lasketa mukaan optiokohteen (Lentäjäntien rakentaminen plv. 0 – 410) hintaa. Optiokohteen sisällyttämisestä hankkeeseen tilaaja päättää urakkaneuvottelussa. Kohteen hinta tulee kuitenkin esittää tarjouslomakkeella sille varatussa kohdassa. Optiokohteen hintaa käytetään tarjousten vertailussa. Muita kohdekohtaisia hintoja tilaaja käyttää vain hallinnollisiin tarkoituksiin.

 

b) Muutos- ja lisätyöhintaluettelot täytettyinä

 

Tarjoajan on täytettävä muutos- ja lisätyöhintaluetteloihin (2 kpl) kaikki niissä pyydetyt hintatiedot. Tarjouslomakkeisiin on merkittävä hintatiedot kaikkiin hintatiedoille varattuihin sarakkeisiin.

 

Tarjouksen muutos- ja lisätyöhintoja käytetään kaikissa muutos- ja lisätyötilanteissa koko urakan ajan. Taulukossa esitetyt työmäärät eivät velvoita tilaajaa tilaamaan ko. töitä tai määriä. Kokonaishintaurakan lisä- ja muutostöiden yksikköhintaluetteloiden (2 kpl) mukaisilla hinnoilla ja määrillä määräytyvä hinta ei saa olla yli 5 % urakoitsijan antamaa tarjoushintaa suurempi.

3.3 Tarjoajaa ja tarjouksen yhteydessä esitettyjä aliurakoitsijoita koskevat selvitykset ja soveltuvuudelle asetetut vähimmäisvaatimukset

Tarjoukseen tulee liittää seuraavat selvitykset tarjoajasta itsestään ja tarjouksen yhteydessä esitetyistä aliurakoitsijoista

 

1) Selvitys tarjouksen allekirjoittajan valtuuksista, mikäli se ei ilmene kaupparekisteriotteesta.

 

2a) Todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus

 

2b) Todistus eläkemaksujen maksamisesta tai todistus eläkemaksuveloista

 

2c) Jos tarjoajalla itsellään tai tarjouksen yhteydessä esitetyllä alihankkijalla on maksamattomia verovelkoja, tulee 2a -kohdassa vaaditun todistuksen lisäksi toimittaa sopimus verojen maksamisesta ja asianomaisen viranomaisen antama lausunto sopimuksen noudattamisesta. Jos yrityksellä tai tarjouksen yhteydessä esitetyllä alihankkijalla on maksamattomia lakisääteisiä eläkemaksuja, tulee 2b-kohdassa vaaditun todistuksen lisäksi toimittaa eläkemaksujen maksamista koskeva sopimus ja asianomaisen eläkelaitoksen antama lausunto sopimuksen noudattamisesta.

 

3) Rakentamisen Laatu RALA ry:n tarjoajalle myöntämä todistus tähän urakkaan soveltuvista toimialapätevyyksistä:

§18.6a: Pääurakointi; tiet, kadut, rautatiet ja kiitotiet

§11.4: Stabilointi ja / tai 18.5b: Pääurakointi; Pohjarakentaminen: vaativat pohjarakennustyöt

§10.1: Vesi- ja viemäriputkistotyöt

tai muu vastaava näyttö tähän urakkaan soveltuvista toimialapätevyyksistä.

 

4) Rakentamisen Laatu RALA ry:n tarjoajalle myöntämä todistus tähän urakkaan soveltuvasta yritystasoisesta toimintatapojen hyväksynnästä tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta.

 

5) Kaupparekisteriote

 

6) Selvitys liikevaihdosta

 

     Yrityksen liikevaihdon suuruus viimeiseltä kahdelta vuodelta tulee olla vähintään 3 000 000 € / vuosi.

 

Tarjoukseen tulee liittää tai siitä tulee ilmetä lisäksi seuraavat selvitykset:

 

7) Selvitys vakuuden järjestämisestä

 

Tarjoajan on esitettävä tarjouslomakkeella, miten se tulee järjestämään sopimuksen kohdassa 8.1 edellytetyn vakuuden. Lomakkeessa on ilmoitettava vakuuden muoto ja vakuuden antaja.

Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuudenantajan vain siinä tapauksessa, että vakuudenantajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa.

 

8) Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista

 

Tarjoajan on selvitettävä, mitä työehtosopimusta hänen omiin tähän hankkeeseen osallistuviin työntekijöihinsä sovelletaan ja millä perusteella. Selvitys ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.

 

9) Alustava työkohtainen toiminta- ja laatusuunnitelma

 

10) Alustava urakan työaikataulu

 

11) Tarjouspyyntöasiakirjoissa tarjouksen yhteydessä esitettäväksi vaadittuja aliurakoitsijoita tai tarjoushetkellä muuten tiedossa olevia aliurakoitsijoita koskevat todistukset ja selvitykset 2a), 2b), 2c), 3), 4) tulee toimittaa myös tarjouksen yhteydessä.

 

Kohtien 1), 2a), 2b), 2c), 3), 4), 5) ja selvitykset eivät saa olla kahta (2) kuukautta vanhempia.

3.4 Vaadittujen selvitysten korvautuminen RALA-raportilla

Mikäli tarjoaja tai tarjouksen yhteydessä esitetty aliurakoitsija on Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämien RALA-pätevyyksien luettelossa, tulee tarjoajan tulostaa ja skannata tarjouksen yhteyteen RALA ry:n internet-osoitteen www.rala.fi yritysluettelosta yritystään koskeva yritysraportti (pelkkä todistus ei riitä) ja liittää se tarjouksen yhteyteen. Tämä raportti korvaa kohdassa 3.3 vaaditut selvitykset 2a) ja 2b) sekä 3), 4), 6) ja 8). Mikäli yrityksellä on kohdan 3.3 - 2c) mukaisia häiriöitä, tulee niistä toimittaa erilliset sopimukset ja asianomaiset viranomaisten lausunnot.

 

Mikäli tarjoaja tai tarjouksen yhteydessä esitetty aliurakoitsija ei ole em. RALA ry:n myöntämien RALA-pätevyyksien luettelossa, tulee kaikki vaaditut todistukset ja selvitykset toimittaa erikseen.

4 Vuorovaikutus tarjousten laskenta-aikana sekä yhteyshenkilöt

Tarjouslaskentavaiheen aikana lisätietoja urakasta antaa Janne Laine, puh. (02) 262 4669 tai 050 4648 681. Sähköposti: janne.laine@turku.fi.

 

Tarjouspyynnön saatuaan urakoitsijan tulee toimittaa tilaajalle sähköpostilla tarjouslaskennasta vastaavan henkilön yhteystiedot (puhelinnumerot ja sähköpostiosoite). Tarjouslaskennan aikana kaikki yhteydenpito tilaajalta urakoitsijaan päin pidetään tämän yhteyshenkilön kautta.

 

Tarjoaja voi esittää tehtäväksi tai tilaaja voi muutenkin lähettää tarjouspyyntöasiakirjoja koskevia muutoksia, lisäselvityksiä ja tulkintoja. Tarjoajan on tehtävä esityksensä kirjallisesti ja sen on saavuttava tilaajalle vähintään 14 vuorokautta ennen tarjouksen antamista varten ilmoitettua tarjouksen sisäänjätön määräaikaa (tarjouspyyntökirjeessä ilmoitettu ajankohta, johon mennessä tarjouksen on oltava tilaajalla). Tilaajan toimesta tehtävät muutokset, lisäselvitykset ja tulkinnat toimitetaan postitse lähetettävällä lisäkirjeellä viimeistään 7 vuorokautta ennen tarjouksen sisäänjätön määräaikaa. Tarjouksen antajan tulee tarjouksessaan ilmoittaa lähetettyjen lisäkirjeiden vastaanottamisesta.

 

Tarjoaja on velvollinen tarkastamaan tilaajan lähettämät tarjouspyyntöasiakirjat sekä ilmoittamaan havaitsemistaan virheistä, ristiriitaisuuksista ja puutteista. Ilmoitus on tehtävä jo tarjousten laskenta-aikana ja em. määräaikaa noudattaen (14 vrk).

 

Tilaajan suullisesti antamat selvitykset ja ilmoitukset eivät sido tilaajaa eivätkä tarjouksen antajaa.

5 Urakkakohteeseen tutustuminen

Tarjoajan tulee ehdottomasti tutustua urakkakohteeseen ennen tarjouksensa jättöä. Tarjouslomakkeella tulee ilmoittaa kohteeseen tutustunut henkilö ja päivämäärä.

6 Tarjousten käsittely

6.1 Yleistä

Tarjouksen peruutus voidaan hyväksyä, kun peruutusta koskeva kirje tai telefaksi, joka pitää vahvistaa virallisella kirjeellä, on saapunut tilaajalle ennen avaustilaisuutta ja ennen kuin tilaaja on avannut tarjoukset.

 

Myöhästyneet tarjoukset, joita ei voida ottaa käsittelyyn, säilytetään avaamattomina ja palautetaan, kun valitusaika on kulunut umpeen.

 

Tilaaja voi perustellusta syystä hylätä kaikki tarjoukset. Tilaaja ilmoittaa hylkäämisestä ensi tilassa tarjoajalle.

 

Tarjousten käsittelyn ensimmäisenä vaiheena tarkastetaan, että tarjoaja ja hänen mahdollisesti ilmoittamansa alihankkijat täyttävät edellytettyjen selvitysten perusteella soveltuvuudelle asetetut vähimmäisvaatimukset ja että ei ole olemassa seikkoja, jotka hankintalain mukaan voivat johtaa tarjoajan poissulkemiseen. Jos soveltuvuusvaatimukset eivät täyty tai tarjoaja on suljettava pois tarjouskilpailusta, tarjoaja hylätään tarjouksen muuta sisältöä tutkimatta.

6.2 Tarjouksen valinta ja urakkaneuvottelu

Tarjouksista valitaan vertailuhinnaltaan (=tarjoushinta + optiokohteen hinta) halvin. Tilaaja kutsuu vertailuhinnaltaan halvimman tarjouksen tekijän urakkaneuvotteluun. Urakkaneuvottelussa tilaaja ja tarjouksen antaja yhdessä tarkastavat, että urakkatarjouspyyntö ja urakkatarjous ovat toisiaan vastaavat.

 

Urakkaneuvottelussa sovitaan raportointi- ja työmaakokouskäytännöstä sekä muut urakkasopimuksen edellyttämistä asioista.

 

Urakkaneuvotteluun kutsutun tarjoajan on toimitettava tilaajalle hyväksyttäväksi viimeistään 2 vrk ennen urakkaneuvottelua kokonaishintaperusteisista töistä laadittu maksuerätaulukko, jonka tulee olla oikeassa suhteessa tehtävien töiden aikatauluun ja näiden kustannuksiin nähden. Maksuerät tulee mahdollisuuksien mukaan muodostaa rakenneosittain siten, että maksueriä voidaan käyttää hyväksi määrättäessä rakenneosille mahdollisia arvonvähennyksiä. Edelleen maksuerätaulukko on laadittava siten, että työstä tulevia maksuja tulee noin kerran kuukaudessa. Hyväksytty maksuerätaulukko liitetään allekirjoitettavaan sopimukseen.

 

Hyväksytysti käydyn urakkaneuvottelun jälkeen tilaaja valmistelee valintaesityksen johtokuntakäsittelyä ja tehtävää valintapäätöstä varten.

 

Lopullinen tilaajaa sitova sopimus syntyy vasta, kun johtokunta on hyväksynyt valintaesityksen ja tehty päätös on saanut lainvoiman sekä valittu urakoitsija on täyttänyt kaikki sille asiakirjoissa asetetut vaatimukset ja urakkasopimus on allekirjoitettu.

 

7 Tarjouksen hylkääminen

Tarjouksen hylkäämiseen voivat johtaa mm. seuraavat seikat.

 

Mikäli tarjous ei ole saapunut määräajassa, ei ole tarjouspyynnön mukainen, tarjouksesta ei pysty ottamaan selkoa tai tarjous muuten ei täytä tilaajan asettamia vaatimuksia, tilaajalla on oikeus hylätä tarjous.

 

Tilaajalla on oikeus hylätä myös tarjous, jonka kokonais- ja /tai yksikköhinta tai lisä- ja muutostöille annetut hinnat eivät ole oikeassa suhteessa työosan vaatimiin kustannuksiin ja epäsuhde on olennainen ja ilmeinen. Tilaajalla on myös oikeus hylätä tarjous, mikäli kokonaishintaurakan lisä- ja muutostöiden yksikköhintaluetteloiden mukaisilla hinnoilla ja määrillä määräytyvä hinta on yli 5 % urakoitsijan antamaa tarjoushintaa suurempi.

 

 

Tilaajalla on oikeus hylätä tarjous, mikäli lisä- ja muutostöiden hinnoittelusta puuttuu yksi tai useampia hinnoiteltavia nimikkeitä.

 

Tilaaja pidättää itsellään oikeuden hylätä esitetyt vaihtoehtoiset tarjoukset ilman perusteluja.

 

Tilaaja voi harkintansa mukaan pyytää tarjoajalta lisäselvityksiä ennen tarjouksen hylkäyspäätöksen tekemistä. Tarjoajalla on velvollisuus antaa tarjousten käsittelyssä tarvittavia lisäselvityksiä.

 

Tarjouksen hylkäämisestä tehdään erillinen päätös perusteluineen. Päätös lähetetään hylätyn tarjouksen tekijälle.

8 Tarjoustietojen julkisuus

Tähän hankintaan ja sitä koskeviin asiakirjoihin sovelletaan viranomaisten toiminnan julkisuutta koskevia sekä kuntalain säännöksiä.

 

Kaikki tarjoukset ovat viimeistään urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pääsääntöisesti julkisia asiakirjoja, ellei niihin sisälly liike- ja ammattisalaisuuksia tai muuta sellaista urakoitsijan elinkeinoa koskevaa tietoa, jonka julkiseksi tulosta voisi aiheutua taloudellista vahinkoa.

 

Tarjoajaa pyydetään yksilöimään tarjouksestaan salassa pidettäväksi katsomansa tiedot. Tilaaja kuitenkin ratkaisee näiden salassapidon kuultuaan sitä ennen tarjoajaa ja ottaen huomioon asiakirjojen julkisuudesta annetut säädökset. Salassa pidettäväksi esitetyt tiedot tulee mahdollisuuksien mukaan esittää asiakirjaan liitettävillä erillisillä liitteillä.

9 Aliurakoitsijoiden käyttö

Tilaaja pidättää itsellään oikeuden aliurakoitsijoiden hyväksymiseen.

10 Tarjouspyyntöasiakirjojen palauttaminen

Tarjouspyyntöön sisältyvät asiakirjat tulee palauttaa, kun tilaaja on ilmoittanut tarjouksen tehneille urakkakilpailun ratkaisusta.

 

 

 

 

 

 

Kimmo Laula

 

rakennuttamispäällikkö

 

 

LIITTEET                           kirjeen kohdassa ”tarjouspyyntöasiakirjat” luetellut

 

TIEDOKSI                         Kirjaamo

Hannu Kokkonen, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy