Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 695 16.12.2009 2

11445-2006 (641)

Vuokraoikeuden siirtäminen rakentamattomana

Tiivistelmä: -

Kilajk § 695

Hallintopalvelut, Esa Mettälä 16.12.2009:

Nelli ja Mika Höglund ovat anoneet lupaa siirtää Turun kaupungin Haarlan kaupunginosan 24 korttelin tontin 1 vuokraoikeus alkuperäisen vuokrasopimuksen mukaisin velvoittein Sini Moliisille ja Jouko Pellonperälle. Höglundit ovat olleet rakentamassa tontille omakotitaloa. Talon rakentaminen on aloitettu ja meneillään on talon rungon muuraaminen.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 17.6.2009 § 355 vahvistanut omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet. Periaatteiden mukaan Höglundien tontti määritellään rakentamattomaksi ja pääsääntöisesti kaupungilta ostetun tai vuokratun tontin siirtämistä rakentamattomana ei hyväksytä. Ainoastaan vuokramiehen esittämistä erityisistä syistä rakentamattomana siirto voidaan yksittäistapauksessa hyväksyä.

Perusteluina siirrolle Höglundit ovat vedonneet henkilökohtaisiin syihin. Kiinteistöliikelaitos on pyytänyt tarkempaa selvitystä siirron syistä. Saadun selvityksen perusteella on selvää, että Höglundit eivät tule jatkamaan aloitettuja rakennustöitä eikä rakennus tule valmistumaan vuokraoikeuden ollessa Höglundien omistuksessa.

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan käsillä olevassa tapauksessa on erityisiä perusteita hyväksyä rakentamattomana siirto. Mikäli siirtoa ei hyväksytä ja Höglundit luopuvat vuokrauksesta, tontti palautuu kaupungille ja kaupunki joutuu mahdollisesti lunastamaan keskeneräisen rakennuksen. Tontilla oleva keskeneräinen rakennus kuitenkin saattaa vaikeuttaa tontin uudelleen luovutusta. Ostajan löytyminen edellyttäisi uudelta omistajalta hyvin samankaltaisia suunnitelmia tontin rakentamiseksi ja tämä rajaa kiinnostuneiden piiriä.

Tontti on luovutettu Höglundeille lapsiperhetonttina. Luovutuksensaajat eivät täytä edellä mainittujen periaatteiden mukaista määritelmää lapsiperheestä, eivätkä he näin ollen olisi voineet saada kaupungilta lapsiperhekiintiön tonttia. Kuitenkin, sen jälkeen kun tontti on rakennettu, se on vapaasti luovutettavissa kenelle tahansa. Lisäksi lapsiperhetonttien ajatuksena on tukea ja helpottaa lapsiperheiden tontin hankkimista ja asunnon rakentamista Turkuun. Lapsiperheen tilanteen vaikeuttaminen ja jopa huomattavien taloudellisten menetysten syntymisen edesauttaminen kieltämällä rakentamattomana siirto olisi ristiriidassa lapsiperhetonttikiintiön tavoitteiden kanssa. Edellä oleva huomioiden ei ole perusteltua kieltää rakentamattomana siirtoa lapsiperheen määritelmään vedoten.

Siirron hyväksymällä tontin rakentuminen jatkuu, eikä kaupungin tarvitse ottaa keskeneräisen rakennuksen myymisestä mahdollisesti aiheutuvaa kuluriskiä. Siirron hyväksyminen esitetyillä perusteilla ei ole ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joita omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteiden vahvistamisella on pyritty saavuttamaan.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy tontin Haarla-24-1 vuokraoikeuden (853-54 -24-1-L1) siirron rakentamattomana Nelli ja Mika Höglundilta Sini Moliisille ja Jouko Pellonperälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHöglund Mika
aoHöglund Nelli
aoMoliisi Sini
aoPellonperä Jouko