Hallinnanjakosopimus

 

1. Sopimuksen kohde        Turun kaupungilta vuokrattava Turun kaupungin Vasaramäen kaupunginosan 57. korttelin tontti 1 (pinta-ala 12 346 m2) ja sillä olevat ja sille rakennettavat rakennukset, rakennelmat ja laitteet.

 

2. Osapuolet                      VVO Kiinteistökehitys Oy

Y-tunnus 1498994-8

 

VVO Asunnot Oy

Y-tunnus 1507216-2

 

Mannerheimintie 168a

00300 Helsinki ja

 

3. Sopimuksen tarkoitus    Osapuolet ovat vuokranneet Turun kaupungilta sopimuksen kohteena olevan tontin suhteessa:

 

VVO Kiinteistökehitys Oy                       63/100

VVO Asunnot Oy                                    37/100

 

Tällä sopimuksella sovitaan yhteisesti vuokratun alueen ja sillä olevien ja sille rakennettavien rakennusten, rakennelmien ja laitteiden hallinnasta, käytöstä, hoidosta, huollosta, korjaamisesta ja uudelleen rakentamisesta ja näistä aiheutuvien kustannusten sekä vuokra-alueeseen kohdistuvien maanvuokrasopimuksesta johtuvien velvollisuuksien jakamisesta osapuolien kesken.

 

4. Maanvuokrasopimuksen mukaiset velvollisuudet ja regressioikeus toista osapuolta kohtaan

 

Vastuu vuokrasta jakautuu osapuolten kesken seuraavasti:

 

ajalla 15.11.2009 - 31.1.2022                  

 

VVO Kiinteistökehitys Oy                       30 %

VVO Asunnot Oy                                    70 %

 

ajalla 1.2.2022 - 31.12.2059

 

VVO Kiinteistökehitys Oy                       63 %

VVO Asunnot Oy                                    37 %

 

Vastuu muista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksista jakautuu osapuolten kesken siinä suhteessa, kuin vastuun perustana olevasta asiasta on sovittu tässä hallinnanjakosopimuksessa.

 

Vuokranantajalle Turun kaupungille osapuolet vastaavat yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, mukaan lukien vuokran maksusta.

 

Mikäli toinen osapuolista joutuu maanvuokrasopimuksesta johtuvan yhteisvastuun nojalla korvaamaan vuokranantajalle enemmän kuin sille tämän hallinnanjakosopimuksen mukaisen vastuunjaon nojalla kuuluu, syntyy tälle osapuolelle regressioikeus toista osapuolta kohtaan liikaa suoritetun määrän osalta.

 

5. Tontin rakennusoikeus

 

Rakennusoikeudet jakaantuvat osapuolten välillä seuraavasti:

VVO Kiinteistökehitys Oy 6972 kem2 (talo A 4146 kem2 ja talo C 2826 kem2) ja VVO Asunnot Oy 4151 kem2 (talo B).

 

6. Tontin hallintaoikeus

 

6.1 Yksinhallinnassa olevat alueet

 

VVO Kiinteistökehitys Oy hallitsee yksin oheiseen liitekarttaan (liite nro 0) vihreällä merkittyä aluetta (talo A) ja punaisella merkittyä aluetta (talo C).

 

VVO Asunnot Oy hallitsee yksin oheiseen liitekarttaan (liite nro 0) keltaisella merkittyä aluetta (talo B).

 

Kumpikin osapuoli vastaa hallinnassaan olevan alueen ja sillä olevien rakennusten, rakenteiden, varusteiden ja laitteiden rakentamis-, huolto-, korjaus-, käyttö- ja kunnossapito ja uudelleenrakentamiskustannuksista jäljempänä mainituin poikkeuksin.

 

6.2 Yhteishallinnassa olevat alueet ja tilat

 

Muilta kuin edellä 6.1 kappaleessa mainituilta osin tontti on osapuolten yhteishallinnassa.

 

Osapuolten yhteiseen hallintaan jäävät mm. seuraavat alueet ja tilat:

 

6.2.1 leikki- ja oleskelualueet

 

Osapuolten yhteinen leikki- ja oleskelualue sijaitsee liitteen mukaisesti (liite nro 1).

 

Leikki- ja oleskelualueen käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista vastaavat osapuolet talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.2 tomutus- ja kuivausalueet

 

Osapuolten yhteinen tomutus - ja kuivausalue sijaitsee tontilla liitteen mukaisesti (liite nro 2).

 

Tomutus - ja kuivausalueen käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista vastaavat osapuolet talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.3 autopaikat

 

Autopaikat sijaitsevat liitteessä (liite nro 4) esitetyllä tavalla osapuolten yhteishallinnassa olevalla tontilla. Autopaikat jakaantuvat osapuolille seuraavasti:

 

VVO Kiinteistökehitys Oy:n talolle A 7 tallipaikkaa, 12 katospaikkaa ja 20 avopaikkaa ja VVO Kiinteistökehitys Oy:n talolle C 4 tallipaikkaa, 8 katospaikkaa ja 13 avopaikkaa.

 

VVO Asunnot Oy:n talolle B 7 tallipaikkaa, 12 katospaikkaa ja 20 avopaikkaa. Autopaikat on jaettu rakennusoikeuksien suhteessa.

 

Kaikista autotalli, autokatos ja avopaikkojen sekä niiden rakenteiden varusteiden ja laitteiden käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleen- rakentamiskustannuksista vastaavat osapuolet autopaikkojensa lukumäärien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.4 jätealue

 

Osapuolten yhteinen jätteiden keräyspiste sijaitsee tontilla liitteen mukaisesti (liite nro 5).

 

Osapuolet vastaavat jätteiden käsittelystä aiheutuvista kustannuksista sekä jätesäiliöiden käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleen- rakentamiskustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

6.2.5 pelastustiet

 

Hälytys - ja huoltoajoneuvojen kulkuyhteydet on merkitty oheiseen liitteeseen sinisellä (liite nro 6).

 

Osapuolet vastaavat kulkuyhteyksien käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.6 sadevesilinjat

 

Osapuolet liittyvät tontin yhteishallinnassa olevalla alueella sijaitsevaan sadevesiviemäriin. Osapuolet johtavat omalta hallinta-alueelta pinta- vesiä yhteishallinta-alueella sijaitseviin sadevesikaivoihin sekä johtavat salaojajärjestelmästä vedet, sekä vesikatoilta ja parvekkeilta koottavat vedet yhteishallinta-alueella sijaitsevaan sadevesiviemäriin oheisen liitteen mukaisesti (liite nro 7).

 

Osapuolet vastaavat talojensa osalta yksin sellaisista salaoja- ja sadevesiviemärien käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleen- rakentamiskustannuksista jotka palvelevat yksin kyseistä taloa.

 

Siltä osin kun sadevesijärjestelmä palvelee kaikkia taloja vastaavat osapuolet käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis-kustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.7 jätevesilinjat

 

Osapuolet liittyvät tontin yhteishallinnassa olevalla alueella sijaitsevaan jätevesiviemäriin. Osapuolet johtavat omalta hallinta-alueelta (talojen) jätevedet yhteishallinta-alueella sijaitsevaan jätevesiviemäriin oheisen liitteen mukaisesti (liite nro 8)

 

Osapuolet vastaavat talojensa osalta yksin sellaisista jätevesiviemärien käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista jotka palvelevat yksin kyseistä taloa.

 

Siltä osin kun jätevesijärjestelmä palvelee kaikkia taloja vastaavat osapuolet käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis-kustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.8 vesilinjat

 

Kaikkia rakennuksia palvelevat vesiliittymät sijaitsevat huolto-rakennuksessa kaukolämpökeskuksessa osapuolten yhteishallinnassa olevalla tontilla.

 

Kylmä ja lämmin vesi syötetään liitteen mukaisesti (liite nro 9) siten, että huoltorakennuksesta syötetään kylmä ja lämmin vesi taloihin A, ja C. Talosta A syötetään kylmä ja lämmin vesi taloon B.

 

Talo B liittyy talon A kellarissa vesijohtoon.

 

Veden/jäteveden kulutus mitataan erikseen talon B osalta ja sen kustannuksista vastaa VVO Asunnot Oy yksin. Talojen A ja C veden/jäteveden kulutus mitataan yhdessä viereisellä tontilla 2 sijaitsevien talojen kanssa. Näiden kustannusten jakautumisesta talojen A ja C ja toisaalta tontilla 2 sijaitsevien talojen kesken sovitaan tonttien 853-23-57-1 ja 853-23-57-2 välisessä rasitesopimuksessa. Talojen A ja C vesi/jätevesikustannuksista vastaa VVO Kiinteistökehitys Oy yksin.

 

Osapuolet vastaavat talojensa osalta yksin sellaisista vesijohdonrunkolinjan käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis-kustannuksista jotka palvelevat yksin kyseistä taloa.

 

Siltä osin kun vesijohdon runkolinja palvelee kaikkia taloja vastaavat osapuolet käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis- kustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.9 sprinklervesilinjat

 

Talo B:llä on oikeus sijoittaa sprinkler- liittymän vesijohto yhteis- hallinnassa olevalle tontille oheisen liitteen (liite nro 10) mukaisesti. Talo B vastaa yksin sprinkler liittymän rakentamis- sekä käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista.

 

6.2.10 kaukolämpö ja lämpölinjat

 

Kaikkia rakennuksia palveleva kaukolämpökeskus sijaitsee huolto- rakennuksessa osapuolten yhteishallinnassa olevalla tontilla. Em. kaukolämpökeskuksesta syötetään lämpö rakennuksiin liitteen mukaisesti (liite nro 11).

 

Talo B liittyy talon C kellarissa lämpöverkkoon.

 

Kaukolämmön kulutus mitataan erikseen talon B osalta ja sen kustannuksista vastaa VVO Asunnot Oy yksin. Talojen A ja C kaukolämmön kulutus mitataan yhdessä viereisellä tontilla 2 sijaitsevien talojen kanssa. Näiden kustannusten jakautumisesta talojen A ja C ja toisaalta tontilla 2 sijaitsevien talojen kesken sovitaan tonttien 853-23-57-1 ja 853-23-57-2 välisessä rasitesopimuksessa. Talojen A ja C kaukolämpökustannuksista vastaa VVO Kiinteistökehitys Oy yksin.

 

Osapuolet vastaavat talojensa osalta yksin sellaisista kaukolämpö- linjojen käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis-kustannuksista jotka palvelevat yksin kyseistä taloa.

 

Siltä osin kun kaukolämpölinjat palvelevat kaikkia taloja vastaavat osapuolet käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamis-kustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.11 sähkölinjat

 

Kaikkia rakennuksia palveleva sähköpääkeskus sijaitsee huolto-rakennuksessa osapuolten yhteishallinnassa olevalla alueella. Pääkeskuksesta syötetään sähkö liitteen (liite nro 12) mukaisesti taloon A. Talosta A syötetään sähkö taloille B ja C.

 

Sähkön kulutus mitataan erikseen talon B osalta ja sen kustannuksista vastaa VVO Asunnot Oy yksin. Talojen A ja C sähkön kulutus mitataan yhdessä viereisellä tontilla 2 sijaitsevien talojen kanssa. Näiden kustannusten jakautumisesta talojen A ja C ja toisaalta tontilla 2 sijaitsevien talojen kesken sovitaan tonttien 853-23-57-1 ja 853-23-57-2 välisessä rasitesopimuksessa. Talojen A ja C sähkökustannuksista vastaa VVO Kiinteistökehitys Oy yksin.

 

Osapuolet vastaavat talojensa osalta yksin sellaisista kaapeleiden käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista jotka palvelevat yksin kyseistä taloa.

 

Siltä osin kun kaapelit palvelevat kaikkia taloja vastaavat osapuolet käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.12 Huoltorakennus

 

Osapuolten yhteinen huoltorakennus sijaitsee tontilla liitteen (liite nro 0) mukaisesti. Huoltorakennuksessa on kaikkia taloja A, B ja C palvelevia teknisiä välineitä ja laitteita sekä yhteiskäytössä olevat pesula- ja saunatilat. Huoltorakennus palvelee myös viereistä tonttia 2.

 

Huoltorakennuksen käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleen- rakentamiskustannusten jakautumisesta tonttien 1 ja 2 kesken sovitaan tonttien 853-23-57-1 ja 853-23-57-2 välisessä rasitesopimuksessa. Tontin 1 osuus kustannuksista jakautuu osapuolille talojen A, B ja C rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

6.2.13 Kulkuoikeus

 

Osapuolilla on puolin ja toisin kulkuoikeus toisen osapuolen hallinta-alueella sijaitseviin teknisiin tiloihin.

 

7. Väestönsuojat                Väestönsuojat sijaitsevat osapuolten rakennuksissa liitteen mukaisesti (liite nro 3). Talolla C on oikeus käyttää talossa A ja talossa B sijaitsevia väestönsuojia kriisiajan väestönsuojelutarkoitukseen. Muulloin kuin kriisitilanteessa väestönsuojat ovat sen osapuolen käytössä jonka omistamasta rakennuksesta on kyse.

 

Kaikista väestönsuojissa olevien rakenteiden, varusteiden ja laitteiden käyttö-, hoito-, huolto-, korjaus- ja uudelleenrakentamiskustannuksista vastaa se osapuoli jonka rakennuksessa väestönsuoja sijaitsee. Kuitenkin väestönsuojeluun liittyvien erityislaitteiden ja -varusteiden osalta näistä kustannuksista vastaavat osapuolet oheisen väestönsuo-jalaskelman (liite nro 3) ko. väestönsuojaan liittyvien henkilömäärien suhteessa.

 

8. Muut ehdot                     Osapuolet vastaavat kiinteistöverosta ja muista mahdollisista julkisoikeudellisista maksuista talojen rakennusoikeuksien mukaisessa suhteessa.

 

Osapuolet ovat velvollisia ylläpitämään kattavuudeltaan ja vakuutusmäärältään vähintään tavanomaisen tasoista kiinteistövakuutusta.

 

Tätä sopimusta voidaan muuttaa vain osapuolien yksimielisellä päätöksellä.

 

Tämä sopimus ja siihen tehtävät muutokset kirjataan Turun käräjäoikeuden lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Osapuolilla on oikeus toisiaan kuulematta hakea tämän sopimuksen ja sen muutosten kirjaamista.

 

Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan kirjallisesti irtisanoa päättymään kuuden (6) kuukauden kuluttua irtisanomisesta, vain sillä perusteella, että vuokra-alueen käyttöön liittyvät olosuhteet ovat muuttuneet niin oleellisesti, ettei sopimuksen olemassaololle ole enää perusteltua tarvetta. Sopimusta ei kuitenkaan voida irtisanoa ilman pantinhaltijoiden suostumusta eikä ARAn hyväksymien, vuokra-alueella sijaitsevien vuokra-asuntokohteiden rakentamiseen myönnettyjen korkotukilainojen laina-aikana.

 

Tätä sopimusta on laadittu kolme (3) samansanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle ja yksi kirjaamisviranomaiselle.

 

VVO KIINTEISTÖKEHITYS OY

 

VVO ASUNNOT OY