Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 419 02.09.2009 11

7721-2009 (641)

Lausunto Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmasta 2009-2013

Tiivistelmä: -

Kilajk § 419

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 24.8.2009:

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen johtama työryhmä on päivittänyt kaupunginvaltuuston 10.4.2006 § 66 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman. Kaupunginhallitus on 16.6.2009 § 376 käynyt luonnoksesta lähetekeskustelun ja lähettänyt sen lausunnolle lauta- ja johtokunnille, valtuustoryhmille, Rakennusteollisuus RT:lle ja Rakennusliitolle siten, että lausunnot tulee antaa viimeistään 30.8.2009.

Lähtökohdat

Asunto- ja maankäyttöohjelman painopisteet ja toiminnalliset tavoitteet ovat yleisellä tasolla johdettavissa valtuustoryhmien välisestä sopimuksesta, sen toteuttamiseksi laadittavasta Turku-strategian ohjelmakokonaisuudesta ja yleiskaavassa hyväksytyistä tavoitteista. Ohjelma on laadittu viidelle vuodelle siten, että kaksi ensimmäistä vuotta toteutetaan sitovalla ohjelmatasolla ja kolme viimeistä esitetään ohjeellisella tasolla. Lisäksi ohjelma sisältää kaavoitussuunnitelman, joka ulottuu varsinaisen ohjelmakauden ulkopuolelle määrittäen pitkällä aikavälillä kaupungin laajenemissuunnat ja maahankinnan painopistealueet. Ohjelman yhtenä tavoitteena on integroida sosiaali-terveystoimen ja opetustoimen palvelurakennemallit ohjelmaan entistä paremmin. Ohjelmaa tullaan päivittämään seuraavan kerran jo vuoden 2010 kuluessa siten, että ohjelmassa otetaan täsmennetysti huomioon kaupunginvaltuuston hyväksymä ohjelmarakennekokonaisuus ja asuntoliiketoiminnan osalta päivitetty omistajapolitiikka.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta toteaa asiasta lausuntonaan seuraavan:

Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelma vuosille 2009-2013 huomioi hyvin kaupungin asunto- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet ja on huolellisesti asiantuntemuksella laadittu. Ohjelman seuraavassa päivityksessä tulee kiinnittää erityistä huomiota Turun kaupunki seudun liikenneratkaisuvalintoihin ja arkkitehtuuripoliittisen ohjelman periaatteisiin suhteessa tulevaan maankäyttöön. Asunto- ja maankäyttöohjelmassa tulisi tarkemmin määritellä ohjelman hierarkia suhteessa erillisiin maankäyttöä ja asumista käsittäviin ohjelmiin.   

Ohjelmassa on uudisasuntotuotantotavoite säilytetty 1200 asuntona vuodessa. Tavoite tarkoittaa tasoa, minkä suuruiseen asuntotuotantoon tonttituotannossa varaudutaan. Tavoite on erittäin kova ja edellyttää kunnallistekniikaninvestointitason nostoa tulevaisuudessa, koska uusien alueiden käyttöönotto edellyttää infrastruktuurin rakentamisessa merkittäviä kynnys- ja uusimisinvestointeja. Mikäli yhteiskunnan yleisessä taloudellisessa tilanteessa ei tapahdu olennaista elpymistä, tulee tavoitteen saavuttaminen olemaan epätodennäköistä ja siksi toteuttavat hankkeet tulee sopeuttaa vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen.

Pientalorakentamisen ja maanhankinnan painopistealueet suuntautuvat ohjelmakaudella Yli-Maariaan ja Hirvensaloon. Tonttitarjonnan monipuolistamiseksi tulee maanhankintaa ja täydennysrakentamiskaavoitusta suunnata entistä enemmän myös olemassa olevan kaupunkirakenteen sisälle olemassa olevan infrastruktuurin piiriin.  Tällä tavoin vastataan myös ilmaston muutoksen tuomiin haasteisiin ja näillä olemassa olevaan rakenteeseen sijoittuvilla tonteilla on suuri kysyntä uusien asukkaiden keskuudessa. Maanhankinnan osalla tulee noudattaa periaatetta, jossa kaupunki hankkii kunakin vuonna vähintään yhtä paljon maata kuin kaupunki itse kaavoittaa.     

Suunnitteluvarauskäytännön tarkentaminen sopimuspohjaiseen kumppanuuteen perustuvaksi yhteistyöksi tulee tukemaan kaupungin strategioiden mukaisia tavoitteita ja edesauttamaan innovatiivisten hankkeiden läpi viemistä. Kumppanuuteen perustuvaa julkisyksityisyhteistyötä tulee kuitenkin tarkistaa niin, että mikäli Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta arvioi hankkeen kaupungin edun kannalta perustelluksi, hyväksyy johtokunta hankkeen läpiviemiseksi laadittavan sopimuksen ennen kuin kiinteistöliikelaitos anoo asemakaavanmuuttamista. Julkisyksityisyhteistyönä valmisteltavien strategisesti tai elinkeinopoliittisesti tärkeiden asemakaavojen läpivieminen tulee varmistaa erillisin resurssein tai sijoittamalla hankkeet kaavoitusohjelman sitovalle kahden vuoden jaksolle.

Johtokunta kiinnittää huomiota, eri alueita suunniteltaessa ja toteutettaessa otetaan huomioon ko. alueen sujuva kytkeytyminen olemassaolevaan yhdyskuntarakenteeseen.

Asunto- ja maankäyttöohjelmaluonnos on jaettu esityslistan 19.8.2009 mukana.

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä esitetyn lausunnon

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä tarkisti lausunnon kokouksessa hyväksyttyyn muotoon.

Jakelu

lausKaupunginhallitus