Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 371 12.08.2009 6

1666-2002 (641, 642, 065, 613)

Kärsämäen kaupunginosan asemakaavaehdotus "Kärsämäen kartano" 24/2002

Tiivistelmä:

Kärsämäen kaupunginosaan laaditaan asemakaava, jossa osa Kärsämäen kartanon rakennuskannasta osoitetaan suojeltavaksi ja alue muutetaan teollisuusalueesta asuinalueeksi.

Kilajk § 371

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 26.6.2009:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt Turun Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Kärsämäen kartano” (24/2002) Kärsämäen kaupunginosaan.

Kaava-alue sijaitsee Turun kaupungin pohjoisosassa Kärsämäen kaupunginosassa. Aluetta rajaavat lännestä Kärsämäentie, pohjoisessa Hiidenvartin teollisuusalue sekä kaakossa Toijalan rata. Alueen koko on n. 14,7 ha.

Kaavan tarkoitus on tiivistää ja eheyttää kaupunkirakennetta muuttamalla Kärsämäen kartano ja sen lähiympäristö kulttuurihistoriallisesti arvoisekseen korkeatasoisen puistomaisen asumisen alueeksi. Nykyinen pienteollisuus- ja varastotoiminta väistyy uuden asuinrakentamisen tieltä.

Asemakaavanmuutosalueesta omistaa kaupunki suurimman osan, loppu jakautuu Ratahallintokeskuksen, alueella toimivien yritysten ja yksityisten henkilöiden kesken.

Turun yleiskaavassa 2020 alue on merkitty Palvelujen ja hallinnon alueeksi (PK) sekä Tuotanto- ja varastotoiminnan alueeksi (T). Voimassa olevassa vuoden 1990 vahvistetussa asemakaavassa alue on osoitettu pääasiassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T-1), jonka sallitusta kerrosalasta enintään 40 % saa käyttää korttelialueen pääkäyttötarkoitukseen liittyviksi liike- ja toimistotiloiksi.

Alueelle on myönnetty suunnitteluvaraus Ilkka Tuomiselle 10.4.2002 kortteliin Kärsämäki 85, joka käynnisti alueen laajemman kaavallisen tarkastelutarpeen muuttaa Kärsämäen kartanon korttelialueen käyttötarkoitus asuinrakentamiselle kartanomiljöön kulttuurihistorialliset arvot huomioiden.

Asemakaavaehdotuksessa osa Kärsämäen kartanon rakennuksista suojellaan ja palautetaan asuinkäyttöön. Nykyinen pienteollisuus- ja varastotoiminta väistyy uuden asuinrakentamisen tieltä. Kartanon entisten varastoiksi muutettujen kasvihuoneiden tilalle on kaavoitettu terassoituvia asuinrakennuksia ja kartanon koillispuolella sijaitsevat entiset viljelypellot, jotka nykyisin ovat varasto- ja pien-teollisuuskäytössä, osoitetaan 2-kerroksiseen puuverhoiltuun asuinrakentamiseen. Entisen sorakuopan laidalle osoitetaan sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue, johon saa sijoittaa palvelukeskuksen siihen liittyvine asuntoineen. Sorakuopan rinteet tulee maisemoida ja valaista puistoksi. Lisäksi Kärsämäen kartanon pohjoispuolelle osoitetaan yhden 3-kerroksisen kerrostalon rakennusoikeus.

Kiinteistöliikeliikelaitos puoltaa Kärsämäen kartanon alueen muuttamista teollisuusalueesta asuinalueeksi, mutta esittää seuraavien yksityiskohtien tarkistamista:

1.     Yleisiin asemakaavamääräyksiin on liitetty määräys Hellaksenpolun valaisemisesta. Kiinteistöliikelaitos esittää, että määräys poistetaan. Katujen ja polkujen valaistukset esitetään katusuunnitelmissa ja toteutuksista päätetään vuosittain hyväksyttävässä investointiohjelmassa, jossa tarkastellaan valaistuksen tarve koko kaupungin alueella. Hellaksenpolku ei ole tavanomaisesta poikkeava kevyenliikenteen yhteys, joka tarvitsisi asemakaavamääräystasoista ohjausta.

2.     Korttelin Kärsämäki-100 länsipuolelle osoitetaan lähivirkistysalue merkinnällä VL-1. Asemakaavamääräysten mukaan ko. lähivirkistysalueen rinne tulee maisemoida, istuttaa matalia kasveja ja valaista ennen kuin yksityisen omistama YSA-kortteli voidaan ottaa käyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaisi olemassa olevan täysikasvuisen puuston poistamista. Kiinteistöliikelaitos esittää, että määräys poistetaan kokonaan. Yleisten alueiden istutus- ja valaistussuunnitelmat tehdään asemakaavoituksesta erillisinä. Niiden toteuttaminen tulee kytkeä kaupungin kokonaistarpeeseen eikä yksityisen maanomistajan rakentamisajankohtaan.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Kartta on nähtävänä kokouksessa sihteerillä.

Asemakaavanmuutosasiakirjat jaetaan erillisenä niteenä.

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto