Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 337 17.06.2009 16

5654-2000 (613, 627)

(VI) 6. kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotus 4/2001 "Partiokeskus"

Tiivistelmä:

Ratapihankadun varteen 6. kaupunginosan korttelin 19 tonteille 8-11 laaditaan asemakaavanmuutos, jossa tontit osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten tonteiksi ja osa alueella olevista rakennuksista suojellaan.

Kilajk § 337

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 8.6.2009:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Partiokeskus” (4/2001) 6. kaupunginosaan.

Asemakaavanmuutos tehdään alueen yksityisten maanomistajien aloitteesta ja sen tavoitteena on selkeyttää ja tehostaa korttelin VI-19 maankäyttöä.

Asemakaavaehdotuksessa kortteli osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi siten, ettei Ratapihankadun, Brahenkadun ja Läntisen Pitkäkadun alimpiin kerroksiin saa sijoittaa asuntoja.

Kaupunki omistaa alueella Ratapihankatu 12 sijaitsevan tontin VI-19-9, jolla on kaksi huonokuntoista puutaloa. Asemakaavanmuutosehdotuksessa tontille osoitetaan 2500 k-m2 suuruinen asuin-, toimisto- ja liikerakennus.

Yksityisten omistamista tonteista ainoastaan tontille VI-19-10 osoitetaan uusi rakennusala 1300 k-m2:n suuruista uudisrakennusta varten. Muiden tonttien osalla ei rakennusoikeus kasva olemassa olevaan tilanteeseen verrattuna.

Voimassa olevan maapoliittisen ohjelman mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja maanomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Koska asemakaavanmuutoksen seurauksena tontin VI-19-10 arvo nousee ja linja-autoaseman lähialueilla tullaan tekemään liikenneinvestointeja, tulee tontinomistajan osallistua investointikustannusten maksamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään maankäyttösopimuksesta erillisen esityksen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään tonttijaonmuutos kortteliin VI-19. Kiinteistöliikelaitos esittää, että tonttijaonmuutoskustannukset peritään asemakaavanmuutoskustannusten perinnän yhteydessä.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole oman toimialansa osalta muuta huomauttamista asemakaavaehdotuksesta.

Kartta on nähtävänä kokouksessa.

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto