Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 340 17.06.2009 19

7815-2009 (665)

Koirapuistojen kunnostus- ja uudistusohjelma

Tiivistelmä: -

Kilajk § 340

Katu- ja viheralueet, Satu Alajärvi 8.6.2009:

Korjaustarpeessa kiireellisimmät koira-aitaukset (Ispoinen, Lauste, Varissuo, Pansio, Suikkila, Uudenmaantie sekä Uittamo) käytiin läpi syksyllä 2008. Aitauksissa suoritettiin silmämääräinen havainnointi ja aitaukset myös valokuvattiin.  Paikalla olleiden koiranomistajien mielipiteitä ja käyttökokemuksia kuunneltiin myös.

Osa aitauksista oli niin huonossa kunnossa, että niistä aiheutuu suoranaista vaaraa niin ihmisille kuin koirillekin. Joissain paikoissa käyttäjät olivat omatoimisesti korjanneet aitausta, etteivät koirat pääsisi karkaamaan tai etteivät ne loukkaisi itseään. Jotkut aitaukset olivat myös vaikeasti saavutettavissa (Ispoinen) tai paikka itsessään oli huono ja epäsiisti (Lauste). Myös valaistuksen puute todettiin ongelmaksi. Huonossa kunnossa olevien aitausten ylläpito on myös vaikeaa.

Tarkastelun päätökseksi tuli, että seuraavat aitaukset tulisi poistaa käytöstä mitä pikemmin:

- Jalustinkatu, Ispoinen

- Karvataskunkatu, Varissuo

- Konstanzankatu, Suikkila

Näiden poistettavien koira-aitausten käyttäjille on lähialueilla muita, korvaavia koira-aitauksia, joiden käyttö on turvallisempaa ja usein myös virikkeellisempää (esim. isommat aitaukset).

Seuraavat aitaukset tulisi peruskorjata:

- Pernontie, Pansio v. 2010

- Raadinkatu, Lauste v. 2010

- Uudenmaantie, Tähkäpuisto, Ilpoinen v. 2011

- Rykmentintie, Uittamo v. 2011

Korjaukset tulisi suorittaa nopealla aikataululla, noin 1-2 aitausta vuosittain. Ensimmäiset korjattavat aitaukset ovat Pernontien ja Uudenmaantien aitaukset, joita voisi samalla myös suurentaa niin, että aitaus voitaisiin jakaa Kennelliiton suosituksen mukaan kahteen osaan (isot/pienet koirat). Lisäksi molemmissa aitauksissa on harva lauta-aita, jolloin laudoituksen välistä mahtuu pieni koira karkaamaan. Raadinkadun koira-aitauksen paikka Lausteella pitäisi miettiä uudelleen, sillä nykyisellään rinteessä sijaitseva aitaus kerää jäätä talvella ja on näin ollen liukkauden vuoksi vaarallinen. Uittamon koira-aitaus Rykmentintiellä on liian pieni toiminnallisuutta ajatellen, mutta jos jossain vaiheessa Katariinaan rakennetaan kokonaan uusi koira-aitaus, niin tämä aitaus voitaisiin sen jälkeen purkaa. Marjavuoren koira-aitaus Varissuolla on tällä hetkellä kohtuullisessa kunnossa, eikä välitöntä peruskorjaustarvetta ole.

Uudet koira-aitaukset:

- Hirvensalo - rakenteilla

- Keskustan ruutukaava-alueella aitaukselle tulee etsiä paikka, sillä keskustassa on vain yksi aitaus Eerikinrinteessä.

- Kupittaan alue (sisältyy alueen yleissuunnitelmaan) v. 2011

- Katariinan alue, jonne voitaisiin rakentaa myös koirien uimapaikka v. 2012

Uudet koira-aitaukset tulevat tarpeeseen, sillä koiran pitää päästä juoksemaan vapaana ja tapaamaan muita koiria turvallisesti ja ympäristöä häiritsemättä. Kun koirien omistajille osoitetaan paikka, missä voi luvallisesti pitää koiraa irti, niin uskoisin sen vähentävän irrallaan juoksevien koirien määrää alueilla, missä ne eivät saa olla vapaana.

Kaikki investointi- ja korjausehdotukset on tehty Viheralueohjelma 2006–2015 hengen mukaisesti.

Liite 1Koira-aitauskartta (jaetaan erillisenä)

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- että seuraavat koira-aitaukset poistetaan: Jalustinkatu, Karvataskunkatu ja Konstanzankatu.

- että seuraavat aitaukset peruskorjataan vuosina 2010–2011: Pernontie, Raadinkatu ja Uudenmaantie ja Rykmentintien aitausta korjataan siinä määrin kuin se on välttämätöntä turvallisuuden parantamiseksi.

- että uusille koira-aitauksille etsitään paikat keskustasta, Kupittaalta sekä Katariinanlaaksosta. Näiden aitausten suunnittelu voidaan myös aloittaa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Peltolan Harjanteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kilajk § 340
Liite 1:Koira-aitauskartta