Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 261 06.05.2009 8
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 270 13.05.2009 3

167-2009 (641)

Kaistarniemen kaupunginosaan sijoittuva energiaa säästävien erillispientalojen suunnitteluvarausanomus

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos esittää, että Suomen Energiasäästötalo Oy:lle / perustettavan yhtiön lukuun myönnetään erillispientalojen rakentamista tarkoittava suunnitteluvaraus tilan Kaistarniemi 437-3-182 alueelle.

Kilajk § 261

Tonttipalvelut, Janne Mustonen 27.4.2009:

Suomen Energiasäästötalo Oy perustettavan yhtiön lukuun on anonut suunnitteluvarausta Kaistarniemen kaupunginosaan, kartalle M 166 / 27.4.2009 osoitetulle noin 1,3 hehtaarin alueelle. Alueelle on tarkoituksena suunnitella ja rakentaa pitkäikäisiä, yksinkertaisia, kohtuullisen kokoisia (n. 150 m2) sisätiloiltaan helposti muunneltavia ympäristöön sopivia energiasäästötaloja.

Anomuksen mukainen alue on Hirvensalon osayleiskaavassa 2020 merkitty kaavattomaksi alueeksi eli alueella ei ole voimassa olevaa osayleiskaavaa. Suunnitteluvarausalue on lisäksi rajattu ulos 24.1.2004 voimaantulleesta aluetta ympäröivästä asemakaavasta ”Kaistarniemi II” eli alue on myös asemakaavoittamaton. Alueen eteläosa sisältyy osittain Friskalanlahden Natura 2000 alueeseen.

Anottu alue on luonnonarvoiltaan erittäin haasteellinen. Luontoseikoista johtuen kaupungin toimesta mahdollisesti käynnistettävä ja tehtävä maankäytön suunnittelu alueelle on todettu liian resursseja vieväksi. Alueen itäpäähän sijoittuu suunnittelussa huomioitavat kunnallistekniset laitteet ja rakennelmat.

Mikäli anoja on valmis kustannuksellaan teettämään asemakaavoitukseen liittyvät ja sitä edeltävät luontoselvitykset, on kiinteistöliikelaitoksen kannalta perusteltua selvittää alueen mahdollinen muuttaminen rakentamistarkoitukseen, tai ainakin tutkia muuntuvan maankäytön edellytykset alueella.

Koska varausalue kohdistuu osittain Natura 2000 alueelle, edellyttää Kiinteistölaitos varauksen saajalta luonnonsuojelulain 65 §:n mukaista arviointia hankkeen vaikutuksista Rauvolanlahden Natura – 2000 alueelle (Rauvolanlahti, FI0200060). Mikäli suunnitteluvarauksen pohjalta käynnistyy alueelle asemakaavatyö joka edellyttää ennen kaavaa tehdyn Natura arvioinnin täydennystä, Kiinteistöliikelaitos edellyttää myös mahdollisen täydennyksen tilausta, tilaajan kustannuksella, varauksen saajalta. Natura 2000 arvioinnin lisäksi aluetta koskien on varauksen saajan tilauksesta ja kustannuksella laadittava luontoselvitys Ympäristö- ja kaavoitusviraston ympäristönsuojelutoimiston ohjeistuksen mukaisesti.

Liite 1Kartta M166 / 27.4.2009

Oheismateriaali 1Suunnitteluvarausanomus

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää myöntää Suomen Energiasäästötalo Oy:lle / perustettavan yhtiön lukuun suunnitteluvarauksen 1.6.2010 asti Kaistarniemen kylän tilan Kaistarniemi 3-182 alueelle kiinteistöliikelaitoksen kartan M 166 / 27.4.2009 mukaisesti.

Suunnitteluvaraus myönnetään seuraavilla ehdoilla:

1. Varauksen saaja laadituttaa kustannuksellaan hankkeen kunnostus-, rakennus- ja tilankäyttösuunnitelmat taloudellisine laskelmineen ym. hankkeen laajuuden ja toteuttamiskelpoisuuden edellyttämät asiakirjat, jotka tulee esittää kiinteistöliikelaitoksen hyväksyttäviksi suunnitteluvarausajan puitteissa.

2. Varauksensaaja on varausaikana oikeutettu suorittamaan ko. kaupungin omistamalla alueella suunnitelman laatimisen edellyttämät tutkimustehtävät ollen kuitenkin velvollinen vastaamaan niistä ulkopuolisille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

3. Mikäli varaus johtaa asemakaavoituksen käynnistämiseen, suunnitteluvarauksen haltija teettää kustannuksellaan asemakaavoituksen edellyttämät riittävät selvitykset. Varauksen haltijaa voidaan edellyttää laatimaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavaselostus sekä järjestämään kaavoituksen vuorovaikutteisuuteen liittyviä asukas- tai yleisötilaisuuksia. Asemakaavan laatimiskustannukset tulevat varauksen haltijan kustannettaviksi. Asemakaavatoimiston ja suunnittelutoimiston asiantuntemus on kohtuullisessa määrin käytettävissä selvitys- ja vaihtoehtotarpeiden määrittelemisessä sekä työn ohjauksessa.

4. Varauksen saajan tulee teettää luonto- ja maisemaselvitys alueelta ennen mahdollista päätöstä asemakaavoituksen käynnistymisestä. Em. selvitykseen liittyvät asiakirjat on esitettävä tämän suunnitteluvarauksen ehdon 1 mukaisina asiakirjoina.

5. Varauksen saajan on esitettävä luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen arviointi hankkeen vaikutuksista Rauvolanlahden Natura – 2000 alueelle (Rauvolanlahti, FI0200060), johon suunnitteluvarauksen kohteena oleva alue osittain sisältyy. Arviointi on tehtävä ennen mahdollista päätöstä asemakaavoituksen käynnistymisestä. Em. asiakirjat on esitettävä tämän suunnitteluvarauksen ehdon 1 mukaisina asiakirjoina.

6. Mikäli kaavahankkeen etenemisen edellytyksenä on ehtojen 4 tai 5 täydentäminen, vastaa varauksen saajan kustannuksellaan ko. töiden tilaamisesta.

7. Mahdollisesta lopullisesta luovutussopimuksesta ehtoineen päätetään erikseen.

8. Tämän päätöksen johdosta kaupungille ei voida esittää mitään korvaus- tai muita vaatimuksia, vaikka kaupunki ei hyväksyisi hankkeen suunnitelmaa tai ei tekisi luovutussopimusta varauksen saajan kanssa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Nylundin Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kilajk § 270

Pöydältä 6.5.2009 § 261

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 6-3.

Päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Nylund, Elfving, Muurinen, Koskinen, Aholainen ja Harjanne.

Kosken Toivarin kannattama tekemän seuraavan muutosehdotuksen puolesta äänesti lisäksi Peltola: Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Suomen Energiasäästötalo Oy:lle/ perustettavalle yhtiölle ei myönnetä suunnitteluvarausta esitetylle Kaistarniemen kylän tilan Kaistarniemi 3-182 alueelle.

Jakelu

aoSuomen Energiansäästötalo Oy


Liitteet:

Kilajk § 261
Liite 1:Kartta M 166

Kilajk § 270
Liite 1:Kartta M 166