Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 212 15.04.2009 11
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 239 22.04.2009 19

13367-2007 (641)

Vuokraoikeuden siirtäminen rakentamattomana

Tiivistelmä: -

Kilajk § 212

Hallintopalvelut, Esa Mettälä 8.4.2009:

Sami Määttänen on anonut lupaa siirtää Turun kaupungin Haarlan kaupunginosan 46 korttelin tontin 2 vuokraoikeus alkuperäisen vuokrasopimuksen mukaisin velvoittein Jouko ja Eliisa Virtaselle. Määttänen on rakentanut tontille kaksikerroksista omakotitaloa. Talo on runkovalmis, vesikate päällä ja ikkunat paikoillaan. Talossa on suoritettu runkokatselmus hyväksytysti.

Perusteluina siirrolle Määttänen on vedonnut henkilökohtaisiin syihin. Kiinteistöliikelaitos on pyytänyt Määttäseltä tarkempaa selvitystä siirron syistä. Määttänen on esittänyt kirjallisesti erityisiä perusteita siitä, että hän ei tule jatkamaan aloitettuja rakennustöitä eikä rakennus tule valmistumaan vuokraoikeuden ollessa Määttäsen omistuksessa.

Kiinteistölautakunta on usealla päätöksellä vahvistanut tonttien luovutus- ja siirtoehtoja. Viimeksi lautakunta on 10.9.2008 § 576 päättänyt, että pääsääntöisesti kaupungilta ostetun tai vuokratun tontin siirtämistä rakentamattomana ei hyväksytä. Ainoastaan erityisistä syistä rakentamattomana siirto voitaisiin edelleen poikkeustapauksissa hyväksyä.

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan käsillä olevassa tapauksessa on erityisiä perusteita hyväksyä rakentamattomana siirto. Mikäli siirtoa ei hyväksytä ja Määttänen luopuu vuokrauksesta, tontti palautuu kaupungille ja kaupunki joutuu mahdollisesti lunastamaan keskeneräisen rakennuksen. Tontilla oleva keskeneräinen rakennus kuitenkin saattaa vaikeuttaa tontin uudelleen luovutusta. Ostajan löytyminen edellyttäisi uudelta omistajalta hyvin samankaltaisia suunnitelmia tontin rakentamiseksi ja tämä rajaa kiinnostuneiden piiriä.

Siirron hyväksymällä tontin rakentuminen jatkuu nopealla aikataululla, eikä kaupungin tarvitse ottaa keskeneräisen rakennuksen myymisestä mahdollisesti aiheutuvaa kuluriskiä. Siirron hyväksyminen esitetyillä perusteilla ei ole ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joita tonttien luovutus- ja siirtoehtojen vahvistamisella on pyritty saavuttamaan.

EhdotusToimitusjohtaja Jouko Turto:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy tontin Haarla-46-2 vuokraoikeuden (853-54 -46-2-L1) siirron rakentamattomana Sami Määttäseltä Jouko ja Eliisa Virtaselle.

PäätösAsia pantiin pöydälle Elfvingin ehdotuksesta yksimielisesti.

Kilajk § 239

Pöydältä 15.4.2009 § 212

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti yksimielisesti esittää kantanaan, että tässä yksittäistapauksessa siirto nähdään perustelluksi ja samalla edellyttää, että omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet tuodaan kokonaisuudessaan johtokunnan käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi mahdollisia täsmennyksiä varten ennen kuin rakentamattomana siirroista jatkossa päätetään.

Jakelu

aoMäättänen Sami
aoVirtanen Eliisa
aoVirtanen Jouko
tpvKiinteistöliikelaitos, tonttipalvelut