Oikaisuvaatimusohjeet/
valitusosoitus
Muutoksenhakuohjeet päätökseen, josta voidaan tehdä kuntalain
mukainen oikaisuvaatimus/kunnallisvalitus
Oikaisuvaatimusohjeet
Oikaisuvaatimusohjeet seuraaviin päätöksiin:
§:t 121-126, 162, 164-169, 171, 172 ja 175 erikseen mainitut päätöspöytä-kirjat lukuun ottamatta erillisen tonttijaon hyväksymistä koskevia päätöksiä, joihin haetaan muutosta maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyllä
tavalla sekä kaupungin etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä koskevia päätöksiä, joihin ei voi hakea muutosta.
Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen eli se, johon päätös on
kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös
välittömästi vaikuttaa ja kunnan jäsen.
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle osoitettu oikaisuvaatimus on toimitettava Turun Kiinteistöliikelaitokseen ennen viraston aukioloajan päättymistä viimeistään neljäntenätoista (14) päivänä päätöksen tiedoksisaannista
lukien sitä päivää lukuun ottamatta.
Kunnallisvalitus
Valitusosoitus seuraaviin päätöksiin:
§ -
Kunnallisvalituksen voi tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi
vaikuttaa ja kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös muut asianosaiset ja kunnan
jäsenet. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt
virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista kirjallisella valituksella Turun hallinto-oikeudelle.
Päätöksen tiedoksianto
Asianosaiselle lähetetään päätöstä koskeva pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen erikseen tiedoksi kirjeellä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Ohjeet muutoksenhakukirjelmän laatimisesta
Oikaisuvaatimus/valituskirjelmässä on ilmoitettava
- muutoksenhakijan nimi, ammatti ja postiosoite
- päätös, johon haetaan muutosta
- muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet
Kirjelmä on muutoksenhakijan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti
allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut kirjelmän, siinä
on mainittava myös laatijan ammatti, asuinpaikka ja postiosoite.
Muutoksenhakukirjelmään on alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi
todistettuna jäljennöksenä liitettävä ote pöytäkirjasta asianomaisen päätöksen kohdalta sekä selvitys siitä, mistä muutoksenhakuaika edellä lausutun mukaan on laskettava.
Omalla vastuulla muutoksenhakuasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin asiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.
Osoitteet:
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta
Postiosoite: PL 355, 20101 Turku
Käyntiosoite: Puutarhakatu 1, Turku
puh. (02) 330 000
faksi (02) 2624 638
Turun hallinto-oikeus
Postiosoite: PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4, Turku
puh. 010 364 2400
faksi 010 364 2414
Valitusosoitus
Muutoksenhakuohjeet kadunpitopäätökseen
Valitusosoitus seuraaviin päätöksiin:
§:t 128-157
Kadunpitopäätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella, joka on toimitettava Turun hallinto-
oikeuden kirjaamoon ennen viraston aukioloajan päättymistä viimeistään kolmantenakymmenentenä (30) päivänä päätöksen tiedoksiantopäivästä
lukien.
Asianomaiselle lähetetään kadunpitopäätöstä koskeva pöytäkirjanote valitusosoituksineen erikseen tiedoksi kirjeellä. Asianomaisen katsotaan saaneen kadunpitopäätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Kirje on jätetty postin kuljetettavaksi 26.3.2009
Valituskirjelmässä on ilmoitettava
- valittajan nimi, ammatti ja postiosoite
- päätös, johon haetaan muutosta
- muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet
Valituskirjelmä on valittajan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinpaikka ja postiosoite.
Valituskirjaan on alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä ote pöytäkirjasta asianomaisen päätöksen kohdalta sekä selvitys siitä, mistä valitusaika edellä lausutun mukaan on laskettava.
Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.
Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta
peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 89 euroa.
Osoite:
Turun hallinto-oikeus
Postiosoite: PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4, Turku
puh. 010 364 2400
faksi 010 364 2414
turku.hao@oikeus.fi
Hakemusosoitus
Muutoksenhakuohjeet hankinta-asiaan
Valitusosoitus seuraaviin päätöksiin:
§ 164
Valituskielto
Markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvasta asiasta ei saa valittaa kuntalain (365/1995) nojalla sillä perusteella, että päätös on julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) vastainen. Valituskielto perustuu julkisista hankinnoista annetun lain 82 §:ään.
Asian saattaminen markkinaoikeuden käsiteltäväksi
Jos hankinnassa on menetelty julkisista hankinnoista annetun lain tai sen nojalla annettujen säännösten vastaisesti, voi se, jota asia koskee, tai muu laissa mainittu taho saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi.
Asia voidaan saattaa markkinaoikeuden käsiteltäväksi myös, jos hankinnassa on menetelty Euroopan yhteisön lainsäädännön taikka Maailman kauppajärjestön julkisia hankintoja koskevan sopimuksen vastaisesti. Käsittely tapahtuu hakemuksen perusteella.
Hakemus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut kirjallisesti tiedon asemaansa vaikuttavasta ratkaisusta tai tarjousmenettelyn ratkaisusta ja sen perusteista sekä kirjallisen ohjeen asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi (hakemusosoituksen). Hankintasopimuksen tekeminen ei estä asian käsittelyä. Asiakirja katsotaan saaduksi tiedoksi, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua sen lähettämisestä.
Kirje on lähetetty postin kuljetettavaksi 26.3.2009.
Hakemus ja sen toimittaminen
Hakemuksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota hakemus koskee, sekä hakijan vaatimukset ja niiden perusteet.
Hakemuksessa on ilmoitettava hakijan nimi ja kotikunta. Jos hakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos hakemuksen laatija on joku muu henkilö, hakemuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset hakijalle voidaan toimittaa.
Hakijan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava hakemus. Hakemukseen on liitettävä päätös, jota vaaditaan muutettavaksi, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys vireillepanoajan alkamisen ajankohdasta.
Hakemukseen on liitettävä asiakirjat, joihin hakija vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin hallintolainkäyttölain 21 §:ssä säädetään.
Hakemus on toimitettava markkinaoikeudelle 14 päivän hakemusajan kuluessa siitä, kun hakija on saanut kirjallisen päätöksen asemaansa vaikuttavasta ratkaisusta tai tarjousmenettelyn ratkaisusta. Hakemuksen tulee olla perillä hakemusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.
Hakemuksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.
Markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot
Markkinaoikeus
PL 118
00131 HELSINKI
Käyntiosoite: Erottajankatu 1-3
puh. 010 364 3300
faksi 010 364 3314
sähköposti: markkinaoikeus@oikeus.fi
Muutoksenhakukiellot
Päätökset, joista ei saa tehdä valitusta tai oikaisuvaatimusta
1.Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 §:n mukaan oikaisu-
vaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa:
§:t 119, 120, 127, 158-161, 163, 170 ja 173-175
2.Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 §:n 1 mom. mukaan kirjal-
linen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:
§:t 121-126, 162, 164-169, 171, 172 ja 175 erikseen mainitut päätöspöytä-kirjat lukuun ottamatta erillisen tonttijaon hyväksymistä koskevia päätöksiä, joihin haetaan muutosta maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyllä
tavalla sekä kaupungin etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä koskevia päätöksiä, joihin ei voi hakea muutosta.
3.Koska päätöksestä voidaan tehdä valtionavustuslain 34 §:n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:
§:t -
4. Hallintolainkäyttölain 5 §:n/muun lainsäädännön mukaan seuraaviin pää-
töksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:
§:t -