Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta17318.03.20092

5146-2007 (015, 042)

Ihmiselle parempi keskusta - aluekehittämisen EU-projekti

Tiivistelmä: -

Kilajk § 173

Hallintopalvelut, Jaakko Rintanen 13.3.2009:

Hankkeen taustaa

Turun kulttuuriympäristön kehittäminen on osa kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyön kehittämistä. Kaupallisten toimintojen kehittäminen, kulttuurikeskustan elävöittäminen, kävelykeskustan laajentaminen sekä viihtyisyyden ja turvallisuuden parantaminen ovat elementtejä, joilla Turun keskustan vetovoimaisuutta voidaan parantaa.

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, jonka lisäksi kuluvana vuonna on merkittäviä tapahtumia Linnankadun osa-alueella.

Hankkeen kuvaus ja tavoitteet

Ihmiselle parempi keskusta-hankkeessa keskeisimmät investointitarpeet keskustan vetovoiman ja kehittymisen kannalta ovat viihtyisyyden parantaminen ja kävelyalueiden laajentuminen Aurajoen suuntaan kulttuurikorttelien eli kirjastokorttelin ja Vanhan Suurtorin alueille. Kulttuurikeskuksen saaminen eläväksi edellyttää ihmisten luontevia kulkureittejä näille alueille. Aurajoen yli rakennettava uusi kevyenliikenteen ns. Pennisilta ohjaa ihmiset kulttuurikorttelien sisälle.

Myös kulttuurikorttelien rakennusten julkisivukorjaukset sekä korttelien välisten yhteyksien parantaminen ovat välttämättömiä viihtyisän kaupunkiympäristön saavuttamiseksi.

Arkeologisten kaivauksien toteuttaminen voi tukea keskustan toiminnallisuutta ja kiinnostusta kulkea keskustassa kävellen.

Hankkeen kannalta merkittävimpien osa-alueiden kehittäminen:

Vanhan Suurtorin korttelin saaminen eläväksi riippuu siitä, onko se luontevien kulkuyhteyksien varrella. Pennisillan rakentamisella on tässä ratkaiseva merkitys.

Kirjaston kulttuurikorttelissa on uuden kirjaston ja vanhan pääkirjaston saneerauksen valmistuttua hyvät edellytykset eläväksi kulttuurikeskukseksi. Pennisillan kautta suora yhteys Vanhalle Suurtorille luo tähänkin uusia mahdollisuuksia samoin Linnankadun pään muuttaminen torimaiseksi pihakaduksi.

Kustannusraami

Toiminnallinen kehittäminen ja arkeologiset kaivaukset1,5 M€
- EU-avustuspäätös1.05 M€ 
Kiinteistölaitoksen uudis- ja peruskorjaushankkeet2,7 M€
Tilalaitoksen peruskorjaushankkeet0,8 M€
Investoinnit yhteensä3,5M€
- EU-avustushakemus1.75M€ LH:n käsittelyssä 
   
Koko hankkeen kustannukset5,0 M€

Hankeaika on 2008-2013

Hanke on käynnistynyt kehittämisosion EU-rahoitushakemuksen jättämisen jälkeen.

Linnankadun pään ja Vähätorin toteuttaminen.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka. Urakoitsijan valintaperusteena on halvin hinta. Tarjoajalla tulee olla vähintään Rakentamisen Laatu ry:n tähän urakkaan soveltuva toimialapätevyys. Urakka-aika on toukokuu 2009 – syyskuu 2009.

Rakennuttaja tilaa kunnallistekniikan laitokselta erillisenä alueen hulevesijärjestelmän toteutuksen sekä museotoimelta tarvittavat arkeologiset kaivaukset.

Liite 1Tarjouspyyntökirje 30.3.2009

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää käynnistää Linnankadun pään ja Vähätorin torialueiden uudistamisen rakennusurakan välittömästi ja päättää edelleen, että kilpailutus tehdään liitteenä olevan tarjouspyyntökirjeluonnoksen mukaisesti.

Samalla johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta hyväksytään ja tarkastetaan heti ja päätös voidaan panna täytäntöön välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Toivarin ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kilajk § 173
Liite 1:Tarjouspyyntökirje 30.3.2009