Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallituksen konsernijaosto | 29 | 14.04.2025 | 8 |
1935-2025 (00 00 01)
Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous
Tiivistelmä: -
Khkon § 29
Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2025:
Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 62,09 %. Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous pidetään 25.4.2025 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut kevätyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.
Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.
Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2024
Puhdistamolla puhdistettiin jätevesiä 14 kunnan alueelta yhteensä 32,6 milj. m3/a, keskimäärin 89.000 m3/d (vuonna 2023 yhteensä 31,3 milj. m3/a, keskimäärin 85.800 m3/d). Kuivattua lietettä syntyi 33.800 tonnia (vuonna 2023 35.300 tonnia), joka käsiteltiin biokaasulaitoksella ja hyötykäytettiin lämpöenergiana, nesteytettynä liikennebiokaasuna, teollisuuden ravinteena sekä maanparannusaineena. Puhdistetun jäteveden lämpöä hyödynnettiin kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa. Yhdyskuntajätevesien käsittelyn kokonaisuuden, mukaan lukien lietteen hyötykäyttö biokaasulaitoksella ja jäteveden hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppulaitoksella, hiilijalanjälki oli negatiivinen eli parempi kuin hiilineutraali. Lisäksi puhdistamokokonaisuus tuotti energiaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin se käytti energiaa.
Puhdistetun jäteveden kuutiohinta oli 0,56 €/m3 (vuonna 2023 0,57 €/m3 ). Jäteveden kuutiohintaan vaikuttaa myös viemäriverkostoon ja puhdistamolle tulevan huleveden määrä. Yhtiön liikevaihto muodostui pääosin jätevedenpuhdistuspalvelumaksusta (K-sarjan osakkaat) ja pieneltä osin lämmöntalteenottopalvelumaksusta (L-sarjan osakas). Palvelumaksut koostuivat käyttökustannuksista ja investoinnin hankintamenosta. Yhtiösopimuksen mukaan sekä K- että L-sarjan osakkaat maksavat investoinnin hankintamenon omistusosuuden mukaisessa suhteessa ja käyttökustannukset palvelun käytön mukaisessa suhteessa.
Yhtiön toiminnalliset tavoitteet saavutettiin. Laitoksen puhdistustulokset olivat erinomaiset ja täyttivät kaikki vaatimukset. Puhdistamon puhdistusteho oli verkosto-ohitukset huomioiden orgaanisen aineen (BOD) osalta 99 %, fosforin osalta 98 %, kiintoaineen osalta 99 % sekä typen osalta 87 %.
Myös UV-hygienisointilaitos toimi hyvin ja jo puhdistamolta pois johdettu jätevesi täytti rannikon uimavesien hyvän laadun kriteerit (STM 177/2008).
Yhtiön merkittävä investointi hallintorakennuksen kehittäminen eteni suunnitellusti. Hankkeella varmistetaan, että huoltovarmuuskriittisellä laitoksella on tarvittavat puitteet asianmukaiseen työskentelyyn. Myös toinen suurempi pitkäkestoinen investointihanke, jälkiselkeytysaltaiden pinnoitus hiilidioksidikorroosion vuoksi, eteni suunnitellusti. Altaita on kahdeksan kappaletta ja investoinnin kokonaiskesto ulottuu vuoteen 2026. Kolmantena merkittävänä investointihankkeena jatkuivat E18 tien aiheuttamat muutokset Yhtiön jätevesiverkostoon. Lisäksi vuoden aikana tehostettiin lietteenkuivausta. Muita toiminnan jatkuvuutta turvaavia ja laitoksen hyvän kunnon varmistavia investointikohteita olivat laitoksen huoltovarmuuskriittisen toiminnan, puhdistusprosessin, energiatehokkuuden, kapasiteetin, tietojärjestelmien sekä pumppaamoiden ja siirtoviemärien kehittäminen.
Yhtiön tilinpäätös 31.12.2024 osoittaa 0 euroa voittoa. Hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2024 ei jaeta osinkoa. Yhtiön taseen loppusumma oli 31.12.2024 yhteensä 110.357.662,41 euroa ja jakokelpoisen vapaan oman pääoman määrä oli yhteensä 12.157.420,22 euroa.
Yhtiön hallituksen jäsenten valinta
Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 9 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 8–12 jäsentä. Hallitus valitaan syysyhtiökokouksessa ja sen jäsenten toimikausi päättyy seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Mikäli puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai jäsenen paikka vapautuu kesken toimikautta, valitsee yhtiökokous uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.
Yhtiösopimuksen mukaan hallitukseen valitaan 11 jäsentä. Hallituksen jäsenistä Turun kaupunki nimeää viisi, Raision kaupunki yhden, Kaarinan kaupunki yhden, Liedon kunta, Naantalin kaupunki ja Paimion kaupunki yhdessä kaksi, Ruskon kunta, Maskun kunta, Nousiaisten kunta ja Mynämäen kunta yhdessä yhden sekä Auran, Pöytyän, Oripään ja Marttilan kunnat ja yhtiön osakkaaksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat kunnat yhdessä yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsenehdokas ja varapuheenjohtajaksi jonkin muun osakkaan nimeämä jäsenehdokas. yhtiökokous 1.12.2023 valitsi Yhtiön hallituksen, jota päivitettiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa 26.1.2024. Hallituksen kokoonpano on:
Jouni Kaunisto, Turku (pj)
Harry Nordqvist, Turku
Sari Majuri, Turku
Mikaela Sundqvist, Turku
Tauno Hovirinta, Turku
Kari Friman, Kaarina (varapj)
Reijo Paju, Raisio
Pasi Ristilä, Paimio
Simo Ala-Nissilä, Lieto
Susanna Lehtojärvi, Masku
Vilja Lahti, Pöytyä
Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.
Tilintarkastajan valinta kevään 2025 varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissa
Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.
Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019–2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab siten, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023–2024 päätetään 30.4.2022 mennessä. Turun kaupunki on päättänyt käyttää vuosille 2023–2024 option siten, että tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2024 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarjoukset vuoden2025 tilintarkastuksesta pyydetään Turun kaupunginhallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta.
Osakeyhtiölain 5 luvun 3 § mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä tilintarkastajan valinnasta, jollei laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin toimikaudesta tai valinnasta.
Turun kaupunkikonsernin yhteisöt voivat päättää varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissaan tilintarkastajan valinnasta aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt valita Turun kaupungin tilintarkastajan ja asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen valitusosoituksen tiedokseen. Varsinainen tilintarkastajan hankintapäätös muodostuu kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella ja päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.
Tarkastuslautakunta ei ole vielä käynnistänyt kaupungin tilintarkastusyhteisön kilpailutusta. Arvion mukaan päätös asiassa on siten mahdollista tehdä aikaisintaan kesäkuussa pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa hankintasopimuksen astuessa mahdollisesti voimaan kesäkuun lopulla, mikäli hankintapäätös ei muutu tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.
Edellä mainitulla perusteella revisiotoimisto on ohjeistanut päättämään vuoden 2025 varsinaisissa yhtiökokouksissa ja säätiöiden vuosikokouksissa tilintarkastajan osalta siten, että kokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.
Oheismateriaali 1Kevätyhtiökokouksen esityslista liitteineen
Oheismateriaali 2TSP Oy tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää revisiotoimiston ohjeistuksen mukaisesti, että yhtiökokouksen tilintarkastajan valintaa koskeva asiakohta tulee päättää siten, että yhtiökokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.
Muilta osin yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus