Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2714.04.20257

1366-2025 (00 00 01)

Business Turku Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 27

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2025:

Business Turku Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 95,42 %. Business Turku Oy:n yhtiökokous pidetään 13.5.2025 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2024

Marraskuussa 2023 lanseerattua brändiuudistusta seuraten yhtiön nimeksi rekisteröitiin 16.2.2024 Business Turku Oy Ab. Yhtiön ja sen asiakkaiden toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten myötä tunnistettiin tarve uudistumiselle, jolla tavoiteltiin parempaa tehokkuutta, vaikuttavuutta sekä ennakointi- ja reagointikykyä. Yhtiön organisaatio virtaviivaistettiin ja toimintamalli uudistettiin keväällä käydyissä muutosneuvotteluissa, joiden myötä päädyttiin myös mm. 13 henkilön vähennykseen. Kiinteitä kustannuksia karsittiin mm. uusien toimitilojen käyttöönotolla, mikä toi yhtiötä ja sen palveluja myös näkyville ja lähemmäs asiakasta. Tytäryhtiö Turun Seudun Kehitys Oy:n kautta toteutettujen seutukuntapalveluiden rakenne uudistettiin vuoden 2024 aikana siten, että vuoden päättyessä ammatinharjoittajien ja muiden ainoastaan itsensä työllistävien yrittäjien palvelut siirtyivät kuntien toteutettavaksi.

Business Turku -konserni keskittyy muutosten myötä kasvuyritysten ja -aihioiden elinkaaren yli ulottuviin palveluihin sekä invest in -työhön, eli alueelle sijoittautuvien yritysten ja pääomasijoitusten houkutteluun. Päätavoitteeksi asetettiin TKI-investointien kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä, mikä huomioidaan yhtiön kaikissa palveluissa. Toimintaamme ohjaa visio Turusta ja Turun seutukunnasta Suomen parhaana paikkana yritykselle syntyä, kasvaa ja kehittyä. Vihreä siirtymä, digitalisaatio sekä terveys ja hyvinvointi ovat keskeiset kehittämisteemamme, jotka palvelevat laajasti alueen yrityskantaa ja rajapintainnovaatioiden syntyä.

​Erittäin merkittävä saavutus vuoden 2024 aikana oli vetyliiketoiminnan verkoston aktivointi ja Naantaliin sijoittunut Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksen noin 600 M€:n investointi, jota edistettiin vahvasti Business Turun operoiman Green Industry Park -konseptin kautta. Merkittävistä toiminnan ja organisaation rakenteellisista muutoksista huolimatta operatiivinen toiminta pystyttiin pitämään erittäin hyvällä tasolla; yrityskentän palveluissa onnistuttiin uusien asiakasyritysten tavoittamisessa ja asetettu tavoite ylittyi noin kaksinkertaiseksi. Myös muut yrityspalveluiden vuositavoitteet pääosin saavutettiin tai ylitettiin ja asiakaspalautteen mittarin NPS:n tavoitetaso 70 ylittyi (83).

​Konsernin liikevaihto oli vuonna 2024 8,1 milj. euroa (TA: 8,7 milj. euroa) ja emoyhtiön liikevaihto 7,1 miljoonaa euroa. Emoyhtiön tilikauden voitto oli 476.275,65 euroa ja konsernin voitto 514.081,78 euroa.

​Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikauden voitto siirretään yhtiön taseen edellisten tilikausien voitto (tappio) -tilille eikä osinkoa jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Business Turku Oy:n yhtiöjärjestyksen 4 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu 4–10 varsinaista jäsentä.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan 24.2.2025 § 9 hallituksen kokoonpanosta. Hallituksen kokoonpano on seuraava:

​​Vesa Palander, puheenjohtaja

Minna Arve, hallituksen jäsen

​Piia Elo, hallituksen jäsen

​Elina Rantanen, hallituksen jäsen

​Tomi Penttilä, hallituksen jäsen

​Matti Rihko, hallituksen jäsen

​Mikael Lindfelt, hallituksen jäsen

​Vesa Taatila, hallituksen jäsen

​Panu Routila, hallituksen jäsen

​Marjo Kaartinen, hallituksen jäsen.​

​Tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Tilintarkastajan valinta kevään 2025 varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissa

​Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

​Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019–2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab siten, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023–2024 päätetään 30.4.2022 mennessä. Turun kaupunki on päättänyt käyttää vuosille 2023–2024 option siten, että tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2024 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarjoukset vuoden 2025 tilintarkastuksesta pyydetään Turun kaupunginhallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta.

​Osakeyhtiölain 5 luvun 3 § mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä tilintarkastajan valinnasta, jollei laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin toimikaudesta tai valinnasta.

​Turun kaupunkikonsernin yhteisöt voivat päättää varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissaan tilintarkastajan valinnasta aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt valita Turun kaupungin tilintarkastajan ja asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen valitusosoituksen tiedokseen. Varsinainen tilintarkastajan hankintapäätös muodostuu kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella ja päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.

​Tarkastuslautakunta ei ole vielä käynnistänyt kaupungin tilintarkastusyhteisön kilpailutusta. Arvion mukaan päätös asiassa on siten mahdollista tehdä aikaisintaan kesäkuussa pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa hankintasopimuksen astuessa mahdollisesti voimaan kesäkuun lopulla, mikäli hankintapäätös ei muutu tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.

​Edellä mainitulla perusteella revisiotoimisto on ohjeistanut päättämään vuoden 2025 varsinaisissa yhtiökokouksissa ja säätiöiden vuosikokouksissa tilintarkastajan osalta siten, että kokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Business Turku Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää revisiotoimiston ohjeistuksen mukaisesti, että yhtiökokouksen tilintarkastajan valintaa koskeva asiakohta tulee päättää siten, että yhtiökokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.

​Muilta osin yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Arven tilalla puheenjohtajana toimi Anttila.​

Jakelu

tiedBusiness Turku Oy Ab
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus