Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2614.04.20256

2546-2025 (00 00 01, 02 05 06)

Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 26

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen. konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2025:

Turun Seudun Vesi Oy (jäljempänä TSV) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 64,4 %. Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 16.4.2025 klo 17.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2024

Turun Seudun Vesi Oy tuotti vuonna 2024 tekopohjavettä 3,3 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Osakaskunnille myydyn veden määrä oli noin 23,18 miljoonaa kuutiota. Yhtiön liikevaihto vuonna 2024 oli 16,42 miljoonaa euroa. Veden tuotannosta aiheutuneet kustannukset laskutettiin omistajakunnilta toteutuneiden veden myyntimäärien suhteessa. Yhtiön myymän veden kuutiohinta oli 0,305 €/m3. Pääomakulut olivat ennakoitua pienemmät, koska uuden varalaitoksen toteutuksen edellytyksenä olleet hallinnolliset päätökset ja asiakirjat hyväksyttiin omistajakunnissa kesäkuussa 2024 ja varalaitoksen rakennuslupa saatiin vasta joulukuussa 2024. Näiden seurauksena varalaitosinvestoinnin kustannukset rajoittuivat joulukuussa valmistuneeseen stabilointiurakkaan. Varsinainen rakentamisen pääurakka käynnistyy vuoden 2025 aikana.

​Edellä kuvattujen tekijöiden seurauksena yhtiön toteutunut liikevaihto oli pienin vuoden 2012 jälkeen. Tämä puolestaan tarkoitti sitä, että toiminta- ja pääomakustannukset huomioiden yhtiön tuottaman veden kuutiohinta oli vuonna 2024 edullisempi kuin aiemmin yhtiön historiassa.

​Yhtiön liikevaihto vuonna 2024 oli 16,4 miljoonaa euroa. Omistajakunnille myydyn veden kuutiohinta oli koko vuoden ajan 0,305 €/m3.

​Toimintakustannusten ylijäämä oli 935.000 euroa (alv 0 %) aiheutui pääasiassa siitä, että sähkön hinta jäi talousarviossa ennakoitua alhaisemmaksi ja mm. Kokemäenjoen vedenotosta maksettavat voimalaitoskorvaukset jäivät vuodelle 2024 budjetoidusta summasta.

​Yhtiön pääomakustannukset jäivät vuonna 2024 merkittävästi talousarviossa ennakoitua pienemmiksi. Syynä tähän oli yleinen korkotaso, josta yhtiö hyötyi tekemiensä koronvaihtosopimusten ansiosta. Yhtiön rahoituskustannukset laskivat edellisestä vuodesta noin 13 %. Pääomakuluihin liittyvän hyvityksen osuus vuodelta 2024 oli yhteensä noin 1.620.000 euroa (alv 0 %). Tasauslaskutuksen jälkeen yhtiö teki Mankala-periaatteen mukaisen 0-tuloksen.

​Yhtiön investoinnit vuonna 2024 olivat yhteensä noin 4,9 milj. euroa (talousarvio 20,5 milj. euroa) varalaitosinvestoinnin viivästyksen vuoksi.

​Turun Seudun Vesi Oy:n liikevaihto oli vuonna 2024 16,4 milj. euroa talousarvion oltua 19,9 milj. euroa. Liikevoitoksi muodostui 3,1 milj. euroa (talousarvio: 5,8 milj. euroa). Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiön voitto 0,34 euroa siirretään yhtiön omaan pääomaan ja, että osinkoa ei jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 8 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 10 varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Hallitus valitaan vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hallituksen jäsenen toimikausi alkaa valinnasta päättävän yhtiökokouksen päättyessä ja päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

Yhtiön hallituksessa viimeksi päättyneellä tilikaudella olivat:

Jonas Heikkilä, puheenjohtaja, Turku

Maaret Laakso, jäsen, Turku

Rasmus Rantanen jäsen, Turku

Rauni Niinimäki, jäsen, Turku

Pirjo Niinivirta, jäsen, Turku

Tero Kuusisto, jäsen, Kaarina

Mikko Lindberg, Parainen

Mari Mikkola, Lieto

Juha Haapakoski, Naantali

Veijo Mikola, Raisio

Yhtiön hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien jäsenten osalta.

Halisten varalaitos: Turun Seudun Vesi Oy:lle annettua takausta koskevan päätöksen korjaaminen

​Turun Seudun Vesi Oy:n osakkaat päättivät osakaskokouksessa 19.6.2023 edistää Halisten varalaitosinvestointia ns. ”minimimallin” mukaisesti siten, että yhtiön osakkeenomistajat vastaavat Halisten varalaitosinvestoinnin kustannuksista siinä keskinäisessä suhteessa, jossa ne kuluttavat yhtiön tuottamaa vettä. Yhtiön hallitus valmisteli tarvittavat asiakirjat Halisten varalaitosta koskevan uuden F-osakesarjan luomiseksi. Yhtiön osakkeenomistajat päättivät yksimielisesti F-osakesarjan vaatimista muutoksista yhtiön yhtiöjärjestykseen sekä F-osakkeiden suunnatusta osakeannista 6.5.2024. Kaarina, Lieto, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio ja Turku merkitsivät F-sarjan osakkeita osakkeenomistajien päätöksen mukaisesti ja siten sitoutuivat vastaamaan Halisten varavesilaitosinvestoinnin kustannuksista osakassopimuksessa sovitusti.

​Turun Seudun Vesi Oy:n osakkaat päättivät 24.4.2024 pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa F-sarjan osakkeiden maksutonta osakeantia koskevan osakeallokoinnin päivittämisestä ja merkintälistan hyväksymisestä. Samalla osakkaat päättivät valtuuttaa yhtiön hakemaan tarvittavat lainat varalaitoksen rakennuttamisinvestointia varten ja hankkimaan näille lainoille yhteensä 68.500.000 euron lainatakaukset siten, että kuntien takausvastuu jakaantuu F-osakesarjan suhteellisten omistusosuuksien mukaisesti. Yhtiökokouksen jälkeen yhtiön osakaskuntien valtuustot ovat tehneet päätökset takauksen myöntämisestä.

​On ilmennyt, että edellä mainittuja takausta koskevia päätöksiä on tarpeen korjata.

​Kuntalain 129 §:n mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan on takausta myöntäessään turvattava kunnan edut riittävän kattavilla vakuuksilla tai vastavakuuksilla. Tällaisen vastavakuuden vaatimisesta ei kuitenkaan päätetty yhtiökokouksessa, eivätkä osakkaat ole myöskään takauspäätöstensä yhteydessä sellaista vaatineet.

​Päätös on siis tehtävä uudelleen siten, että osakaskuntien edut turvataan riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Osakkaille esitetään, että takauksen vastavakuudeksi yhtiö velvoitetaan antamaan kullekin osakaskunnalle yrityskiinnitykseen tehtyjä panttikirjoja määrän, joka vastaa 50 % osakaskunnan myöntämän takauksen pääomasta.

​Turun Seudun Vesi Oy on mankala-periaatteella toimiva yhtiö, jonka osakkaat ovat osakesarjoja koskevin merkinnöin sitoutuneet vastaamaan yhtiön pääomakustannuksista. Näin ollen kuntalain 129 §:n mukaisena riittävänä vastavakuutena yhtiölle myönnettävästä takauksesta voidaan pitää vakuutta, joka on 50 % takauksen määrästä. Tämä vastavakuuden määrä vastaa myös muilta alueella mankala-periaatteella toimivilta vesihuoltoyhtiöiltä vaaditun vastavakuuden määrää.

​Kuntien tekemissä takauspäätöksissä kuntien takausvastuu on merkitty samoin kuin kuntien merkintäosuudet varalaitosinvestointia varten perustetusta F-osakesarjasta. Merkintäosuudet ja siten myös takausvastuut on päätöksessä ilmaistu kolmen desimaalin tarkkuudella. Tämä merkintätapa aiheuttaa käytännön ongelmia lainanantajien IT-järjestelmien toiminnan kannalta, sillä niihin ei voi syöttää kolmen desimaalin lukuja. Ehdotuksena on, että takausvastuusta päätettäisiin uudelleen siten, että se jakaantuisi F-sarjan merkintäosuuksien mukaisesti, mutta kahden desimaalin tarkkuudelle pyöristettynä. Muutos vaikuttaisi vain kuntien takausvastuisiin, mutta ei F-osakesarjaa koskeviin omistusosuuksiin, eikä F-osakesarjalle toteutettavan investoinnin kustannusvastuisiin kuntien kesken.

Valtiontukea koskeva arviointi

​Kuntien aikaisemmin tekemissä takauspäätöksissä tehtyyn valtiontukea koskevaan arviointiin ei ole tullut muutoksia. Kielletyn valtiontuen määritelmä perustuu Euroopan unionin toiminnasta annetun sopimuksen 107 artiklan 1 kohtaan, jossa valtiontuki määritellään jäsenvaltion myöntämäksi taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetyksi tueksi, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, siltä osin kuin tuki vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Kaikkien edellä mainittujen kriteerien tulee täyttyä, jotta kyse olisi EU-valtiontukisäännöksien alaisesta toiminnasta.

​Kuntalaissa 126 §:ssä on määritelty kansallisesti, mitä ei ainakaan katsota EU-valtiontukisäännöksien alaiseksi toiminnaksi. Kuntalain 126.2 §:n 5 momentin perusteella kunta ei hoida tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla ainakaan, jos toiminta perustuu lakiin perustuvaan monopoliasemaan tai muodostaa luonnollisen monopolin tai tuottaa välittömästi näihin liittyviä palveluja. Lain perusteluissa (HE 268/2014 vp s 45) on esitetty, että lakiin perustuvaa monopoliasemaa tai luonnollista monopoliasemaa sekä tällaiseen toimintaan välittömästi liittyvää toimintaa ei katsota hoidettavaksi kilpailutilanteessa markkinoilla, vaikka toiminta täyttäisikin muutoin esimerkiksi elinkeinotoiminnan edellytykset. Lakiin perustuvia monopoleja ovat muun muassa vesihuoltotoiminta laitoksen toiminta-alueella.

​Yhtiön tehtäviin kuuluu omistaa, suunnitella ja rakentaa vedenpuhdistus- ja vedenjakelulaitoksia sekä harjoittaa käyttöveden valmistusta, veden siirtoa, jakelua ja myyntiä sekä muuta alaan liittyvää toimintaa. Yhtiön omistavat kunnat muodostavat rajallisesti määriteltävän markkina-alueen, jonka asukkaiden talousveden Turun Seudun Vesi Oy tuottaa. Turun Seudun Vesi Oy:llä on jakelualueella luonnollinen monopoli. Vesihuoltolain (119/2001) mukaan yhtiön toiminta-alueella ei voi olla kilpailevaa toimintaa ja sen toiminta muodostaa luonnollisen monopolin tällä alueella. Täten sen toimintaan ei sovelleta EU-valtiontukisäännöksiä mm. EU:n komission antamaa ns. takaustiedonantoa (EUVL 2008/C155/10), joka edellyttää mm. takausprovision perimistä ja takauksen rajaamista 80 prosenttiin lainan määrästä.

Turun Seudun Vesi Oy:n tapauksessa takausvastuu jakautuu kaikkien F-osakesarjaa merkinneiden osakkaiden kesken ja takausprovisio tulisi käytännössä siirtymään rahoituseränä suoraan TSV:n perimään veden tukkuhintaan. Näin ollen takausprovisiota ei ole tarpeenmukaista vaatia.

​Takauksen osalta on kuitenkin varmistettava, ettei takauksesta aiheutuva tuki kanavoidu yhtiön mahdollisesti harjoittamaan EU-valtiontukisäännöksien alaiseen toimintaan.

​Kuntalain 14 §:n mukaan takaussitoumuksen antamisesta päättää kaupunginvaltuusto.​

Edellä esitettyyn liittyen Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiökokous

•​ ​ ​ ​​ lainat voidaan nostaa yhdessä tai useammassa erässä viimeistään 31.12.2028;

•​ ​ ​ takausvastuun määrä lainan jäljellä olevasta pääomasta, koroista, kuluista ja mahdollisista muista lainan liitännäiskustannuksista jakaantuu osakaskuntien kesken seuraavasti;

•​ ​ ​ ​takaus on ehdoton ja kattaa lainan pääoman lisäksi korot, viivästyskorot, kulut sekä muut mahdolliset lainan liitännäiskustannukset, ja on voimassa täysimääräisenä niin kauan, kunnes kaikki päävelkasitoumuksen mukaiset velallisen vastuut on lopullisesti ja peruuttamattomasti maksettu luotonantajalle takaisin;

​•​ ​ ​takausprovisiota ei peritä; ja

•​ ​​ yhtiö on velvollinen antamaan kullekin takausta myöntäneelle osakaskunnalle yrityskiinnitykseen tehtyjä panttikirjoja määrän, joka vastaa 50 % osakaskunnan myöntämän takauksen pääomasta.

Tilintarkastajan valinta kevään 2025 varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissa

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

​​Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019–2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab siten, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023–2024 päätetään 30.4.2022 mennessä.​ Turun kaupunki on päättänyt käyttää vuosille 2023–2024 option siten, että tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2024 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarjoukset vuoden2025 tilintarkastuksesta pyydetään Turun kaupunginhallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta.

​Osakeyhtiölain 5 luvun 3 § mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä tilintarkastajan valinnasta, jollei laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin toimikaudesta tai valinnasta.

​​Turun kaupunkikonsernin yhteisöt voivat päättää varsinaisissa yhtiö- ja vuosikokouksissaan tilintarkastajan valinnasta aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt valita Turun kaupungin tilintarkastajan ja asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen valitusosoituksen tiedokseen. Varsinainen tilintarkastajan hankintapäätös muodostuu kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella ja päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.​

​Tarkastuslautakunta ei ole vielä käynnistänyt kaupungin tilintarkastusyhteisön kilpailutusta. Arvion mukaan päätös asiassa on siten mahdollista tehdä aikaisintaan kesäkuussa pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa hankintasopimuksen astuessa mahdollisesti voimaan kesäkuun lopulla, mikäli hankintapäätös ei muutu tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.​

​Edellä mainitulla perusteella revisiotoimisto on ohjeistanut päättämään vuoden 2025 varsinaisissa yhtiökokouksissa ja säätiöiden vuosikokouksissa tilintarkastajan osalta siten, että kokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​TSV Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokous

•​ ​ ​ ​ ​ ​ lainat voidaan nostaa yhdessä tai useammassa erässä viimeistään 31.12.2028;

•​ ​ ​ ​ ​ ​ takausvastuun määrä lainan jäljellä olevasta pääomasta, koroista, kuluista ja mahdollisista muista lainan liitännäiskustannuksista jakaantuu osakaskuntien kesken seuraavasti;

•​ ​ takaus on ehdoton ja kattaa lainan pääoman lisäksi korot, viivästyskorot, kulut sekä muut mahdolliset lainan liitännäiskustannukset, ja on voimassa täysimääräisenä niin kauan, kunnes kaikki päävelkasitoumuksen mukaiset velallisen vastuut on lopullisesti ja peruuttamattomasti maksettu luotonantajalle takaisin;

​•​ ​ ​ takausprovisiota ei peritä; ja

•​ ​ ​yhtiö on velvollinen antamaan kullekin takausta myöntäneelle osakaskunnalle yrityskiinnitykseen tehtyjä panttikirjoja määrän, joka vastaa 50 % osakaskunnan myöntämän takauksen pääomasta.

​Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää revisiotoimiston ohjeistuksen mukaisesti, että yhtiökokouksen tilintarkastajan valintaa koskeva asiakohta tulee päättää siten, että yhtiökokous päättää valita tilintarkastajaksi Turun kaupungin kilpailutuksen perusteella valitun voittaneen ja myöhemmin nimettävän tilintarkastajan.

​Muilta osin yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtaja Aki Artimo.

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus