Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4313.05.20243

3347-2024 (00 00 01)

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 43

Konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 6.5.2024:

Turun Teknologiakiinteistöt Oy (TTK) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakkuusyhtiö. Turun kaupunkikonsernilla on 47,91 % osuus yhtiön osakkeista. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 23.5.2024 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt​ käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Vuosi 2023 oli hankkeiden valmistumisen suhteen vuotta 2022 hiljaisempi, jolloin valmistui useampi uudishanke: Turku Energia pääsi muuttamaan uuteen pääkonttoriinsa InfraCityyn, CivilCity valmistui Kelan, Wärtsilän ja Nordean käyttöön. Vuoden 2022 lopulla käynnistyi uusi pysäköintilaitos ParkCity, joka avattiin asiakkaille tammikuussa 2023. Vuoden 2023 aikana valmistui InfraCityn B-rakennus, johon vuokralaiset muuttivat alkuvuodesta 2024.

​Uusia hankkeita käynnistettiin vuoden 2023 aikana kaksi. GeneCity toteutetaan Itäharjulle osoitteeseen Teollisuuskatu 42. Hanke käsittää yksikerroksisen tuotantolaitoksen, kolmeen kerrokseen sijoittuvia aula- ja toimistotiloja sekä rakennuksen kellarikerrokseen tulevia sosiaali-, varasto- ja aputiloja. Rakennus valmistuu vuoden 2024 lopulla.

​Teknologiakiinteistöt ja Turun Vesihuolto Oy allekirjoittivat 25-vuotisen vuokrasopimuskokonaisuuden koskien Itäharjulle rakennettavaa AkvaCityä. AkvaCity toteutetaan kahdelle vierekkäiselle tontille ja sinne sijoittuvat Turun Vesihuollon pääkonttorin lisäksi kaikki yhtiön toiminnot mukaan lukien asiakaspalvelu. Hankkeen toteutus käynnistetään keväällä 2024 ja se valmistuu alkukesällä 2025.

​Yhtiön taloudellinen käyttöaste pysyi edelleen hyvänä, vaikka laskikin vuoden 2022 lopun 97,1 prosentista 94,5 prosenttiin. Tyhjät tilat muodostuvat useasta pienemmästä tilasta useammassa eri kiinteistössä.

​Yhtiö saavutti pääosin vuodelle 2023 asetetut tavoitteet. Konsernin liikevaihto kasvoi edellisen vuoden tapaan noin 15 prosenttia 37 miljoonasta eurosta 42,4 miljoonaan euroon.

​Korkotason voimakas nousu ja sen myötä kiinteistöjen tuottovaatimusten kasvu johtivat kiinteistöjen arvon laskemiseen (yhtiö arvostaa kiinteistöomaisuuden aina käypään arvoon tilinpäätöksessään). Kiinteistöjen arvonlaskusta kirjattiin 13 miljoonan euron tappio. Tästä huolimatta yhtiön pääomarakenne on edelleen vahva keväällä 2021 tehdyn osakeannin jäljiltä ja omavaraisuusaste oli 42,3 %.

​Yhtiö maksoi kesäkuussa osinkoja tilikaudelta 2022 omistajilleen sovitun osingonjakopolitiikan mukaisesti.

Osingonjako

​Turun Teknologiakiinteistöt Oy:llä on osingonjakopolitiikka, jonka mukaan 50 % vuotuisesta operatiivisesta kassavirrasta jaetaan osinkoina. Vuoden 2023 osalta näin saatavat summa on yhteensä 4.635.523,52 euroa. Yhtiön tulokseen on viimeisimpien tilikausien aikana vaikuttanut negatiivisesti sijoituskiinteistöjen käyvänarvonkirjaus. Tämä kirjaus ei ole kassavaikutteinen, mutta vaikuttaa tilikauden tuloksen kautta yhtiön jakokelpoisten vapaiden pääomien määrään. Aiempien vuosien perusteella jaetut osingot ja käyvän arvon muutoksesta johtuneet tappiot, ovat johtaneet tilanteeseen, jossa yhtiön jakokelpoisen vapaan pääoman määrä alittaa reilusti yhtiön operatiivisen kassavirran kautta määritellyn osingon määrän. Tämän vuoksi hallitus on esittänyt yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 1.123.367,45 euroa ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta palautetaan 3.512.156,07 euroa.

​Hallitus totesi tilinpäätöstä käsitellessään, että SVOP-rahaston palautus ilman tuloslaskelmavaikutusta ei ole toivottavaa, mutta voitonjakoesityksen muuttaminen hallituksessa olisi johtanut myös dokumentaation ja erityisesti tilintarkastusdokumentaation muuttamiseen. Tämä olisi puolestaan lykännyt tilinpäätöksen käsittelemistä. Tilintarkastajan ehdotuksesta todettiin, että yhtiökokous voi aina halutessaan päättää hallituksen esitystä pienemmästä voitonjaosta tarkoittaen tässä tapauksessa, että yhtiökokous tekee päätöksen osingonjaosta hallituksen esityksen mukaisesti: osinkona jaetaan jakokelpoisten vapaiden pääomien mahdollistama maksimimäärä 1.123.367,45 euroa. Samalla yhtiökokous kuitenkin hylkää hallituksen esityksen SVOP-rahaston osuuden palauttamisesta. Puuttumaan jäävä osa 3.512.156,07 euroa pyritään maksamaan osinkoina omistajille vuoden 2024 aikana tekemällä välitilinpäätös ja tämän perusteella uusi osingonjakoesitys.

Yhtiön hallitus​

Yhtiön osakassopimuksen 2.2 kohdan mukaan Turulla (Turun kaupunkikonserni) ja Hemsöllä on oikeus nimetä keskenään sama lukumäärä hallituksen jäsenistä siten, että Turun ja Hemsön nimeämien hallituksen jäsenten yhteinen äänimäärä on vähintään puolet (1/2) kaikkien hallituksen jäsenten äänimäärästä. Mikäli Turku tai Hemsö ei halua käyttää nimeämisoikeuttaan täysimääräisesti, siirtyy tämä oikeus käyttämättä jääneeltä osin toiselle edellä mainituista osapuolista. Loput hallituksen jäsenet nimitetään muiden osakkeenomistajien toimesta siten, että neljällä suurimmalla muulla osakkeenomistajalle, laskettuna kaikista yhtiön osakkeista ja niiden tuottamista äänistä, on kullakin oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen. Selvyyden vuoksi todetaan, että kaikkien edellä mainittujen nimeämisoikeuksien on toteuduttava ja hallituksen jäsenten lukumäärä päätettävä sen mukaisesti.

​Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi kokouksessaan 15.5.2023 § 35 kaupungin edustajiksi yhtiön hallitukseen Aleksi Randellin ja Jarkko Virtasen.

​Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.​

Oheismateriaali 1​​Yhtiökokouksen esityslista

Oheismateriaali 2​​Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Pormestari Minna Arve:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turun kaupunki puoltaa yhtiön hallituksen esitystä osingonjaosta, mutta yhtiökokousedustajan tulee esittää, että yhtiökokous hylkää hallituksen esityksen SVOP-rahaston osuuden palauttamisesta.​

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että muilta osin yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ja Lehtinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

​Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus