Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4613.05.20246

3562-2024 (00 00 01)

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 46

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 7.5.2024:

Turun Kaupunkiliikenne Oy (jäljempänä Kaupunkiliikenne) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Yhtiö toimii sidosyksikköasemassa suhteessa kaupunkiin. Kaupunkiliikenteen varsinainen yhtiökokous pidetään 24.5.2024 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt​ käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023​​

Vuoden 2023 aikana yhtiön toimintaa sopeutettiin edellistä vuotta pienemmälle liikennemäärälle. Kuljettajien saatavuus jatkui heikkona ja henkilöstön tyytymättömyys keväällä solmitussa työehtosopimuksessa sovittujen palkankorotusten tasoon oli näkyvää. Määräaikaisten palkan lisien päättyminen kesällä johti työntekijöiden kieltäytymiseen ylitöistä, mikä johti kuljettajapulaan.

Syksyn aikana kuljettajien saatavuus parantui. Ajamattomien lähtöjen määrä kääntyi laskuun kesän jälkeen. Supistuneen liikenteen vuoksi vuoden aikana ei ole ollut tarpeen tehdä uusia kalustoinvestointeja. Runkolinjastoon siirtyminen kesällä 2025 edellyttää uutta liikennöintisopimusta, joka solmitaan kevään 2024 aikana.

​Uusiutuvan diesel polttoaineen käyttöönottoon ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia.

​Turun ammattikorkeakoulun kanssa toteutettu sähköbussihankintaa koskeva selvitystyö on valmistunut keväällä 2023.​

Yhtiön liikevaihto oli vuoden 2023 osalta 8,5 milj. euroa ylittäen tavoitteen 0,7 milj. eurolla. Liikevoitoksi muodostui 78.000 euroa ja tilikauden voitoksi 77.753,23 euroa. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa ei jaeta ja tilikauden voitto kirjataan edellisten tilikausien voittovarojen lisäykseksi.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 5 §:n mukaan Kaupunkiliikenteen hallitukseen kuuluu 5–7 jäsentä.​

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 14.3.2022 § 20 päättänyt Kaupunkiliikenteen hallituksen nimeämisestä seuraavaa:

Mika Maaskola, puheenjohtaja​

Mara Lehtonen, varapuheenjohtaja​

Jenna Rautionaho, hallituksen jäsen

Riina Lumme, hallituksen jäsen

Martti Sipilä, hallituksen jäsen​

Jenna Rautionahon tilalle hallitukseen nimetään Krista Lahtinen. Muilta osin hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1​​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​​Turun Kaupunkiliikenne Oy tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 3​Krista Lahtinen CV (ei julkisuuteen)

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turun Kaupunkiliikenne Oy:n hallitukseen nimetään Jenna Rautionahon tilalle Krista Lahtinen.​

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Kaupunkiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Juha Parkkonen.​

Jakelu

tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedLahtinen Krista
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus