Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4513.05.20245

3246-2024 (00 00 01)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n työnantajajärjestäytyminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 45

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja 6.5.2024:

​Turun Ammattikorkeakoulu Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 91 %.​

Turun AMK:n järjestäytymisen vaihtoehdot

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 12.2.2024 omistajan ennakkonäkemyksenä, että Avaintaan kuuluvat jäsenyhteisöt liittyvät KT yritysjaoston jäseniksi 1.1.2025 lukien. Mikäli Avaintan jäsenyhteisö arvioi toimintansa laadun tai etunsa edellyttävän työnantajajärjestäytymistä muuhun kuin KT:n yritysjaostoon, tulee yhteisön tehdä perusteltu esityksensä ennakkonäkemyspyyntönä kaupunginhallituksen konsernijaostolle ennen järjestäytymisratkaisunsa tekemistä.

Toimintaympäristön muutoksen seurauksena Turun AMK:n on tehnyt selvitystä, kannattaako sen järjestäytyä Kunta - ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n yritysjaokseen vai Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Sivistaan.

​Turun ammattikorkeakoulu pyytää Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta ennakkonäkemystä siitä, että se siirtyisi Sivistan jäseneksi nykyisen sopimuskauden loppuessa tässä dokumentissa esitetyin perusteluin.

Toiminnan laatu ja tytäryhteisön etu

​Työntekemisen ehtojen tulee soveltua sen tekemisympäristöön. KT:n yritysjaostossa Turun AMK olisi ainoa ammattikorkeakoulu, kun kaikki muut KT- yritysjaoston sopimusten piirissä olevat työnantajaorganisaatiot toimivat täysin eri toimialoilla.

​Turun AMK:n henkilöstökasvu painottuu tulevaisuudessa sekä kansallisten että kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytointiin tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI-toiminta). TKI-toiminta on kiinteä osa opetusta ja kansainvälistymiskehitystä. Muut koulutustoimijat KT:ssä ovat vahvasti opetuspainotteisia, joten työehtosopimusten kehittäminen näiltä osin olisi ainoana AMK:na KT:ssa haasteellista.

​Turun ammattikorkeakoulun toiminnan rahoitukselliset reunaehdot (OKM:n rahoitusmalli) ja kansainvälistymiskehitys on johtanut siihen, että henkilöstörakenne poikkeaa muiden KT:n yritysjaoston organisaatioiden toiminnasta. Nykyisen kaltainen palkkajärjestelmä ja palkkarakennevaatimukset, hinnoittelu ja muut sovellettavat ehdot eivät vastaa Turun ammattikorkeakoulun kasvaviin tarpeisiin osaavan työvoiman rekrytoinnissa.

​Sivista, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat solmineet alalle yksinomaan ammattikorkeakouluja koskevan oman työehtosopimuksen. Sivistalla on jäsenenä 21 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivasta 22 ammattikorkeakoulusta.

​Turun ammattikorkeakoulun taloudellinen tulos on ollut kohtuullinen, mutta julkisen sektorin viimeaikaiset ratkaisut, joilla palkkatasoja on nostettu mm. työvoiman pitovoiman vuoksi, eivät ole olleet tarkoituksenmukaisia Turun ammattikorkeakoululle. Muutospaineet siirtyvät jatkossa työehtosopimusten teksteihin ja niissä syntyy eroa eri sopimusten välillä. Sivistan sopimus mahdollistaa ammattikorkeakoulusektorin erityispiirteiden huomioimisen työehtosopimuksissa KT:n sopimusta joustavammin.

​Sivista toimii nyt ja jatkossa laajasti suomalaisen ammattikorkeakoulukentän edunvalvojana koulutus- ja elinkeinopolitiikassa. KT:n vahvuus on kunta- ja hyvinvointialueiden omistamien yritysten erityispiirteiden tuntemuksessa, kunta- ja sotepalveluiden näkökulmasta.

​Sivistan jäsenpalvelut ovat erittäin laadukkaita ja ne soveltuvat nimenomaan ammattikorkeakoulun toimintaan. Jäsenyys Sivistassa muiden ammattikorkeakoulujen kanssa antaisi Turun AMK:lle yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia rekrytoinneissa ja TKI-toiminnassa. Sivistan jäsenyys loisi myös edellytyksiä synergiaeduille hallinnollisissa tukipalveluissa (yhteiset järjestelmähankinnat, yhteinen järjestelmien kehittäminen sekä muut yhteishankinnat ja- palvelut).

​Turun ammattikorkeakoulun näkemyksen mukaan toiminnan laatu ja yhteisön etu puoltavat jäsenyyttä Sivistassa. Oheismateriaalissa 1 on vertailutaulukko KT Yritysjaoston ja Sivistan eroista.

​Turun ammattikorkeakoulu voi hakeutua Sivistan jäseneksi jo kuluvan vuoden aikana siten, että yhtiö on muodollisesti edelleen järjestäytyneenä myös Avaintan jäsenyrityksenä 31.12.2024 saakka, jolloin jäsenyys yhdistyksen sääntöjen mukaan päättyy. Riippumatta järjestäytymistavasta Turun ammattikorkeakoulu noudattaa edelleen Avainta Ry:n työehtosopimusta sopimuskauden päättymiseen 31.4.2025 saakka.

Oheismateriaali 1​Turun Ammattikorkeakoulu Oy ennakkonäkemyspyyntö

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:​

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy voi järjestäytyä Sivistysala ry Sivistan jäseneksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

​Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy