Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2815.04.20245

697-2024 (00 00 01, 02 05 05)

Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 28

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 9.4.2024:

Turun Seudun Vesi Oy (jäljempänä TSV) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 64,4 %. Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 24.4.2024 klo 17.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Vuoden 2023 aikana Turun Seudun Vesi Oy tuotti tekopohjavettä omistajakuntien vedenkulutusta vastaavan määrän, yhteensä noin 22,44 miljoonaa kuutiometriä. Vuoteen 2022 verrattuna myydyn veden määrä aleni noin 0,18 prosenttia. Yhtiön tuottaman veden laatu oli odotusten mukaista ja se täytti kaikki hyvän talousveden laatuvaatimukset.

​Yhtiön liikevaihto vuonna 2023 oli noin 16,99 miljoonaa euroa. Omistajakunnille myydyn veden kuutiohinta oli koko vuoden ajan 0,295 €/m3. Yhtiö hyvittää tilinpäätöksen yhteydessä osakkaitaan vuotta 2023 koskevan tasauslaskutuksen muodossa noin 3,45 miljoonalla eurolla.

​Toimintakustannusten ylijäämä 700.000 euroa (alv 0 %) aiheutui pääasiassa siitä, että sähkön hinta jäi talousarviossa ennakoitua alhaisemmaksi ja mm. Kokemäenjoen vedenotosta maksettavat voimalaitoskorvaukset laskivat selvästi edeltävästä vuodesta ja vuodelle 2023 budjetoidusta summasta.

​Yhtiön pääomakustannukset jäivät vuonna 2023 merkittävästi talousarviossa ennakoitua pienemmiksi. Syynä tähän oli korkotason poikkeuksellinen ja nopea nousu, josta yhtiön hyötyi tekemiensä koronvaihtosopimusten vuoksi. Yhtiön rahoituskustannukset laskivat edellisestä vuodesta noin 30 %. Lisäksi vuoden 2023 talousarviossa oli ennakoitu, että suuret investointihankkeet (uusi varavesilaitos ja Maskun suunnan putkilinja) olisivat käynnistyneet vuoden 2023 aikana ja aiheuttaneet huomattavaa nousua yhtiön rahoituskuluihin.

​Yleisellä korkotason nousulla ei ole ollut negatiivisia vaikutuksia yhtiön nykyisestä lainakannasta aiheutuviin korkokuluihin. Osa yhtiön lainoista on kiinteäkorkoisia ja osa on sidottu markkinakorkoihin. Yhtiöllä on korkosuojauksia, jotka toimivat puskurina nykyisen lainakannan korkokulujen nousulle. Pääomakuluihin liittyvän hyvityksen osuus vuodelta 2023 oli yhteensä noin 2.750.000 euroa (alv 0 %). Tasauslaskutuksen jälkeen yhtiö teki Mankala-periaatteen mukaisen 0-tuloksen. Investointien käynnistymisen lykkääntyminen vaikutti myös liikevaihtoon ja liikevoittoon, jotka jäivät suunniteltua pienemmiksi.

Turun Seudun Vesi Oy:n liikevaihto oli vuonna 2023 noin 17 miljoonaa euroa jääden siten tavoitteesta (20 miljoonaa euroa). Liikevoitoksi muodostui noin 3,5 miljoonaa euroa (talousarvio: 5,8 miljoonaa euroa). Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiön voitto 0,04 euroa siirretään yhtiön omaan pääomaan ja, että osinkoa ei jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 8 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 10 varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Hallitus valitaan vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hallituksen jäsenen toimikausi alkaa valinnasta päättävän yhtiökokouksen päättyessä ja päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

Yhtiön hallituksessa viimeksi päättyneellä tilaudella olivat:

Jonas Heikkilä, puheenjohtaja, Turku

Maaret Laakso, jäsen, Turku

Rasmus Rantanen jäsen, Turku

Rauni Niinimäki, jäsen, Turku

Pirjo Niinivirta, jäsen, Turku

Tero Kuusisto, jäsen, Kaarina

Mikko Lindberg, Parainen

Mari Mikkola, Lieto

Juha Haapakoski, Naantali

Veijo Mikola, Raisio

Yhtiön hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien jäsenten osalta.

Turun Seudun Vesi Oy:n uutta varalaitosta koskevan F-osakesarjan osakeanti ja lainatakausten hakeminen

Halisten varavesilaitoksen toteutuksen lähtökohtana on Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätös 161-164/2005/4, jossa lausutaan seuraavasti: ”Luvan saajan on pidettävä Turun kaupungin vedenkäsittelylaitos ja osakaskuntien pohjavedenottamot toimintakunnossa tai muulla tavoin huolehdittava siitä, että osakaskuntien välttämätön veden tarve voidaan tyydyttää sinä aikana, jona veden johtaminen Virttaankankaan tekopohjavesilaitokselta on keskeytettynä.”​

Yhtiön vedentuotannon mittakaava huomioiden varavedentuotanto Aurajoen vedestä Halisissa on ainoa vaihtoehto tuottaa tarvittava määrä vettä kaikkien osakaskuntien tarpeeseen poikkeustilanteessa. Nykyinen Halisten vesilaitos on saavuttanut teknisen käyttöikänsä pään ja ainoa tapa jatkaa toimintaa ympäristölupaviraston päätöksen mukaisesti on rakentaa uusi Aurajoen vettä käyttävä varavesilaitos Halisiin.​

Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esitti 30.3.2023 yhtiön yhtiökokoukselle, että yhtiökokous tekee investointipäätöksen varalaitoksen rakennuttamisesta, hyväksyy konsultin tekemän hankkeen kustannusarvion sekä päättää hankkeen toteutuksesta aiheutuvien kustannusten jakamisesta kaikkien yhtiön osakaskuntien kesken osakassopimuksen 7. kohdan mukaisesti vesivarauksien suhteessa, elleivät osakkaat myöhemmin päätä toisin kustannusten jakoperusteista.​

Turun Seudun Vesi Oy:n yhtiökokous käsitteli uuden varalaitoksen investointia, kustannusarviota, kustannusten jakautumista ja lainojen takauksia 20.4.2023 pidetyssä kokouksessa. Asian käsittely siirtyi jatkokokoukseen ja edelleen osakaskuntien neuvotteluihin, joiden perusteella vuonna 2023 päätettiin varalaitosta koskevan F-osakesarjan perustamisesta ja siitä, että varalaitoksen toteutuksesta aiheutuvat kustannukset ja sen tulevat käyttökustannukset (kiinteät ja muuttuvat kustannukset) jaetaan osakaskuntien kesken niiden vedenkulutuksen mukaisessa suhteessa.​

Näiden päätösten vahvistamiseksi kaikki yhtiön osakaskunnat ovat käsitelleet ja hyväksyneet asiaan liittyvän yhtiöjärjestysmuutoksen ja osakassopimuksen täydennyssopimuksen vuoden 2023 lopun ja vuoden 2024 alun välisenä aikana.​

Viime vuoden varsinaisessa yhtiökokouksessa esitetyt toimenpiteet on siis käsitelty ja hyväksytty kaikissa osakaskunnissa varalaitosta varten tarvittavien lainojen takauspäätöksiä lukuun ottamatta. Lisäksi on edelleen vahvistamatta varalaitosta koskeva F-osakesarjan osakeanti, joka perustuu osakaskuntien vuonna 2023 sopimaan malliin ja kyseisen vuoden vedenkulutuksen mukaisiin suhteisiin.​

Yhtiön hallitus valmisteli kokouksessaan 14.2.2024 varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävät dokumentit ja päätti esittää osakaskunnille, että kunnat käsittelevät ne päätöksentekoelimissään ennen vuoden 2024 varsinaista yhtiökokousta.​

Edellä esitettyyn liittyen Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiökokous edistää varalaitoksen rakennuttamista koskevaa hyväksyttyä investointipäätöstä päättämällä:

− valtuuttaa yhtiön hakemaan tarvittavat lainat varalaitoksen rakennuttamisinvestointia varten; ja

− edellä mainittujen lainojen lainatakausten, yhteensä 68.500.000 euroa, hankkimisesta osakaskunnilta F-sarjan tuleviin merkintäsuhteisiin perustuvin takausosuuksin (yhtiökokouskutsun liite 2).

​Lainapäätös on ehdollinen sille, että yhtiön osakkeenomistajien toimivaltaiset toimielimet päättävät takausten antamisesta edellä esitetysti. Kun osakkeenomistajien toimivaltaiset toimielimet ovat päättäneet takausten antamisesta, yhtiö ryhtyy toimiin tarvittavien lainojen nostamiseksi.

​Lisäksi Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että toteutettavassa F-sarjan osakkeita koskevassa osakeannissa merkittävien osakkeiden osakemäärät perustuvat liitteessä 2 vahvistettuun vuoden 2023 vedenkulutussuhteeseen kolmannessa osakassopimuksen täydennyssopimuksessa esitetysti.

​Toimivaltainen toimielin yhtiön esittämän takauksen antamiseksi on Turun kaupunginvaltuusto. Lainatakaus käsitellään konsernijaostossa, kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa omana asiakohtanaan.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​TSV Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää antaa yhtiökokousedustajalle konserniohjeen, että yhtiökokous valtuuttaa yhtiön hakemaan tarvittavat lainat varalaitoksen rakennuttamisinvestointia varten ja, että​

yhtiökokous valtuuttaa yhtiön hankkimaan osakaskunnilta varalaitoksen rakentamisinvestoinnin lainojen lainatakaukset, yhteensä 68.500.000 euroa, F-sarjan tuleviin merkintäsuhteisiin perustuvin takausosuuksin yhtiökokouskutsun liitteen 2 mukaisesti.​

Lisäksi konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään muilta osin tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus