Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3315.04.202410

2648-2024 (00 00 01)

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 33

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2024:

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 23.4.2024 klo 9.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Taloudelliset tavoitteet toteutuivat hieman suunniteltua paremmin. Suurimmat poikkeamat suhteessa talousarvioon olivat tukkuyhtiöiden Mankala-periaatteella tasatuissa laskutuksissa. Saneerausinvestoinnit toteutuivat suunnitellusti, mutta uusien kaava-alueiden rakentaminen ei kaikilta osin käynnistynyt budjetoidun mukaisesti.

​Toiminnalliset tavoitteet toteutuivat yleisesti hyvin. Laskuttamattoman veden osalta tavoitetta ei aivan saavutettu kummallakaan mittarilla. Vedenlaatupoikkeama johtui asiakkaan kiinteistöstä ja Turun Vesihuolto Oy:n jakama vesi oli myös tuolloin moitteetonta.

​Ilmastotavoitteiden osalta tavoitteet oli asetettu hallinnollisten dokumenttien päivittämiseen. Toimintavuoden aikana priorisoitiin kuitenkin käytännön toimenpiteitä, joilla hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä. Iso edistysaskel on uusien entistä energiatehokkaampien toimitilojen vuokrasopimuksen solmiminen Turun Teknologiakiinteistö Oy:n kanssa.

​Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 1,7 % ollen noin 42,6 milj. euroa. Liikevoitto oli noin 3,7 milj. euroa ylittäen tavoitteen noin miljoonalla eurolla.

Yhtiön tilikauden voitto oli 1.465.444,59 euroa. Hallitus esittää, että tilikauden voitosta 1.165.444,59 euroa siirretään edellisten tilikausien voitto/tappiotilille ja osinkona maksetaan 300.000 euroa.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan Turun Vesihuolto Oy:n hallitukseen kuuluu vähintään 5 ja enintään 7 jäsentä. Hallituksen jäsenten nykyinen lukumäärä on 5.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi kokouksessaan 11.4.2022 § 36 hallituksen kokoonpanoksi seuraavan:

Mirja Hovirinta, puheenjohtaja

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

​Seppo Lehtinen, hallituksen jäsen

Paula Hiltunen, hallituksen jäsen

Hannu Kallio, hallituksen jäsen

Tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Turun Vesihuolto Oy:n tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehtinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus