Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3215.04.20249

2328-2024 (00 00 01)

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 32

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2024:

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (jäljempänä Vaso) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 56,67 %. Vason yhtiökokous pidetään 6.6.2024 klo 14.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Yhtiön liikevaihto kasvoi 3,9 prosenttia vuoden aikana. Liikevaihdon kasvun taustalla ovat valmistuneet uudiskohteet ja vastikkeiden tarkistus. Asumisoikeusasuntojen vastikkeet määräytyvät omakustannusperiaatteella. Keskimääräistä käyttövastiketta tarkistettiin kustannusnousun vuoksi tarkasteluvuoden vastikkeiden osalta 1,3 %. Vastikkeet olivat keskimääräisesti vuonna 2023 10,87 €/ m2/kk (2022:10,70 €/m2/kk).​

Yhtiön talous kehittyi pääosin suunnitellusti, mutta selkeitä kustannusnousuja oli hoitokustannuksissa ja pääomakustannuksissa. Hoitokustannuksissa nousivat kiinteistöjen huoltokustannukset ja lämmityskustannukset. Pääomakustannukset kasvoivat kuitenkin merkittävimmin verrattuna hoitokustannuksiin korkotasojen nopean nousun vuoksi. Nousseista pääomakustannuksista huolimatta, onnistuneen korkoriskin hallinnan ansiosta Vason korkokustannukset alittivat selvästi markkinakorot.​

Vuonna 2023 yhtiö toimi ensimmäisen kokonaisen vuoden uuden asumisoikeuslain mukaisella asukashallinnolla. Samoin asukasvalintaa koskevat asumisoikeuslain säädökset tulivat voimaan ja asumisoikeusasunnon hakeminen muuttui niin hakijan kuin toimijoidenkin näkökulmasta. Uusi asumisoikeuslaki saatiin osaksi Vason toimintaa sujuvasti yhteistyössä Vason asukashallinnon, työntekijöiden ja ARA:n kanssa.​

Vaso investoi vuonna 2023 noin 11 milj. euroa uudisrakentamiseen ja olemassa olevan kiinteistökannan perusparantamiseen. Tarkasteluvuonna valmistuivat uudiskohteet Pääskylinna (Turku) ja Lehtokerttu (Raisio). Vuoden 2023 lopussa rakenteilla oli 77 asuntoa Turkuun. Perusparannus valmistui tarkasteluvuonna yhdessä kohteessa: Tavastinmäen Mamselli (Turku).

Investoinnit alittivat ennusteen. Alitukseen vaikuttivat korkean kustannustason aiheuttamat lykkäykset perusparannushankkeissa ja uudishankkeissa. Suurimpana vaikuttavana tekijänä oli kuitenkin alan toimijoille ja viranomaisille yllätyksenä tullut hallitusohjelman kirjaus asumisoikeusasumisen uudistuotannon rahoituksen lopettamisesta, joka rampautti ARA:n toiminnan asumisoikeusuudiskohteiden osalta kesäkuusta 2023 lähtien. Hallitusohjelman kirjauksen toteutumista on siirretty kahdesti hallitusohjelman julkaisun jälkeen. Ensin uusien asumisoikeusasuntojen korkotuen myöntämisen päättämistä siirrettiin vuoden 2024 loppuun ja toisen kerran vuoden 2025 loppuun. Uusia asumisoikeusasuntojen rahoitushakemuksia ei ole voinut jättää 31.1.2023 jälkeen ARA:lle.

​Suomen hallitus päätti helmikuussa 2024 nostaa ARA:n korkotukilainavakuutta 2,25 miljardiin euroon. ARA priorisoi kohteiden valinnassa nopeasti käynnistyviä MAL-seutujen hankkeita. Nousseen korkotukivaltuuden myötä odotettavissa on useiden Vason lainavarauksella olevien kiinteistöjen rakentumisen käynnistyminen.

​Yhtiön tilinpäätös 31.12.2023 osoittaa 0 euroa voittoa ja yhtiön hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2023 ei jaeta osinkoa.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 5 § mukaan hallitukseen valitaan yhdeksän jäsentä ja hallituksen jäsenten toimikausi kestää valitsemista seuraavan vuoden varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi kokouksessaan 11.4.2022 § 38 hallituksen kokoonpanoksi Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta seuraavan:

Liisa Norontaus, puheenjohtaja

Joonas Kallio, varapuheenjohtaja

Ulla-Maija Vierimaa, hallituksen jäsen

Arto Salminen, hallituksen jäsen

Rauli Elenius, hallituksen jäsen.

Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1​Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy tuloskortti​ (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus