Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3415.04.202411

1665-2024 (00 00 01)

Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 34

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 8.4.2024:

Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 62,09 %. Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous pidetään 26.4.2023 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut kevätyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.​

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023

Puhdistamolla puhdistettiin jätevesiä 14 kunnan alueelta yhteensä 31,3 milj. m3 /a, keskimäärin 85.800 m3 /d (vuonna 2022 yhteensä 29,1 milj. m3 /a, keskimäärin 79.800 m3 /d). Kuivattua lietettä syntyi 35.300 tonnia (vuonna 2022 35.500 tonnia). Yhdyskuntajätevesiliete käsiteltiin biokaasulaitoksella ja hyödynnettiin lämpöenergiana, nesteytettynä liikennebiokaasuna, teollisuuden ravinteena sekä maanparannusaineena. Puhdistetun jäteveden lämpöä hyödynnettiin kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa. Yhdyskuntajätevesien käsittelyn kokonaisuuden, mukaan lukien puhdistamotoimintaan liittyvät lietteen hyötykäyttö biokaasulaitoksella ja lämpöenergian hyödyntäminen lämpöpumppulaitoksella, hiilijalanjälki oli negatiivinen eli parempi kuin hiilineutraali. Lisäksi puhdistamokokonaisuus tuotti energiaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin se käytti energiaa.​

Puhdistetun jäteveden kuutiohinta oli 0,57 €/m3 (vuonna 2021 0,56 €/m3 ). Jäteveden kuutiohintaan vaikuttaa viemäriverkostoon ja puhdistamolle tulevan huleveden määrä. Puhdistamolle tuleva vesimäärä oli tavanomaista vähäsateisemman vuoden vuoksi virtaamaennustetta pienempi. Alhaisempi vesimäärä näkyi jätevedenpuhdistuksen kuutiohinnassa. Yhtiön liikevaihto muodostui pääosin jätevedenpuhdistuspalvelumaksusta (K-sarjan osakkaat) ja pieneltä osin lämmöntalteenottopalvelumaksusta (L-sarjan osakas). Palvelumaksut koostuivat käyttökustannuksista ja investoinnin hankintamenosta. Yhtiösopimuksen 2022 mukaan sekä K- että L-sarjan osakkaat maksavat investoinnin hankintamenon omistusosuuden mukaisessa suhteessa ja käyttökustannukset palvelun käytön mukaisessa suhteessa.​

Yhtiön mittava rakennushanke, puhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostaminen ja UV-laitoksen rakentaminen, valmistui keväällä 2023. Poistoputkihankkeella yhtiö vastasi ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä kehitti puhdistusprosesseja ja varautumista häiriötilanteisiin. Lisäksi hygieeninen ympäristökuormitus Turun merialueelle väheni merkittävästi. Yhtiökokouksen 26.10.2018 hyväksymä toteutuksen kustannusarvio 48 miljoonaa euroa alitettiin noin kolmella miljoonalla eurolla. Toinen suurempi pitkäkestoinen investointikohde oli jälkiselkeytysaltaiden pinnoitus hiilidioksidikorroosion vuoksi. Altaita on kahdeksan kappaletta ja investoinnin kokonaiskesto ulottuu vuoteen 2026. Kolmantena merkittävänä investointihankkeena alkoi E18 tien aiheuttamat muutokset yhtiön jätevesiverkostoon. Lisäksi aloitettiin vuonna 2024 toteutettava hallintorakennuksen kehittäminen. Muita toiminnan jatkuvuutta turvaavia investointikohteita vuonna 2023 olivat puhdistamon ja pumppaamoiden rakenteiden, puhdistusprosessin, energiatehokkuuden, kapasiteetin, tietojärjestelmien, huoltovarmuuskriittisyyden sekä kaukovalvonnan kehittäminen.

Yhtiön tilinpäätös 31.12.2023 osoittaa 0 euroa voittoa. Hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2023 ei jaeta osinkoa. Yhtiön taseen loppusumma oli 31.12.2023 yhteensä 113.614.298,27 euroa ja jakokelpoisen vapaan oman pääoman määrä oli yhteensä 12.157.420,22 euroa.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 9 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 8 - 12 jäsentä. Hallitus valitaan syysyhtiökokouksessa ja sen jäsenten toimikausi päättyy seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Mikäli puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai jäsenen paikka vapautuu kesken toimikautta, valitsee yhtiökokous uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.

Yhtiösopimuksen mukaan hallitukseen valitaan 11 jäsentä. Hallituksen jäsenistä Turun kaupunki nimeää viisi, Raision kaupunki yhden, Kaarinan kaupunki yhden, Liedon kunta, Naantalin kaupunki ja Paimion kaupunki yhdessä kaksi, Ruskon kunta, Maskun kunta, Nousiaisten kunta ja Mynämäen kunta yhdessä yhden sekä Auran, Pöytyän, Oripään ja Marttilan kunnat ja yhtiön osakkaaksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat kunnat yhdessä yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsenehdokas ja varapuheenjohtajaksi jonkin muun osakkaan nimeämä jäsenehdokas. yhtiökokous 1.12.2023 valitsi yhtiön hallituksen, jota päivitettiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa 26.1.2024. Hallituksen kokoonpano on:

Jouni Kaunisto, Turku (pj)

Harry Nordqvist, Turku

Sari Majuri, Turku

Mikaela Sundqvist, Turku

Tauno Hovirinta, Turku

Kari Friman, Kaarina (varapj)

Reijo Paju, Raisio​

Pasi Ristilä, Paimio

Simo Ala-Nissilä, Lieto

Susanna Lehtojärvi, Masku

Vilja Lahti, Pöytyä

Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Oheismateriaali 1​Kevätyhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2​TSP Oy tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön kevätyhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus