Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1511.03.20246

1737-2024 (00 00 01)

Kaarea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 15

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, konserniohjauspäällikkö Sanna Lounaja ja konsernitalouspäällikkö Juhani Pärtty 5.3.2024:

Kaarea Oy on Turun kaupungin strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 45,99 %. Kaarea Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 18.4.2024 klo 11.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt​ käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.​

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2023​

Yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ovat toteutuneet pääsääntöisesti suunnitellun mukaisesti. Yhtiön toiminta-alue on laajentunut koko Varsinais-Suomen alueelle.

​Yhtiö teki tilikauden aikana kaksi liiketoimintakauppaa 1.1.2023:

Tilikaudella keskityttiin ja onnistuneesti toimeenpantiin edellä mainittujen liiketoimintojen haltuunotto, toimintatapojen jalkauttaminen sekä toiminnan vakiinnuttaminen.

Vuoden 2023 talousarvion laatimishetkellä elokuussa 2022 edellä mainittuja liiketoimintakauppoja ja niiden vaikutuksia yhtiön talousarvioon ei huomioitu, koska näiden toteutumiseen liittyvä valmistelu ja päätösprosessi olivat kesken kyseisellä ajankohdalla. Yhtiön tilikauden liikevaihto ja taloudellinen tulos ovat ylittyneet edellä mainitusta syystä talousarvioon verrattaessa.

​Osaavan henkilöstön saatavuus sekä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aiheuttama yleinen kustannustason nousu luovat epävarmuutta ja kustannuspaineita liiketoimintaan. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toiminnan vakiintuminen ja yhtenäistäminen saattaa lisäksi vaikuttaa yhtiön liiketoimintaympäristöön. Myös Suomen hallituksen hankintalakiin ja sidosyksikkösäätelyyn kaavaillut lainsäädännölliset muutokset luovat epävarmuustekijöitä yhtiön liiketoimintaympäristöön.​

Yhtiön jakokelpoiset varat ovat 7.219.727,74 euroa, josta tilikauden voitto on 2.843.490,24 euroa. Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilinpäätöksen osoittamasta vapaasta omasta pääomasta jaetaan osinkona 2,0 euroa per osake, yhteensä 1.602.000 euroa. Turun kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 45,99 %, jonka myötä kaupungin osuus osingosta on 736.759,80 euroa.​

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan hallitukseen valitaan 5 - 9 jäsentä. Vuonna 2023 hallituksessa on ollut seitsemän (7) varsinaista jäsentä.​​

Osakassopimuksen 7.2. kohdan mukaan Turun kaupunki nimeää hallitukseen kaksi (2) varsinaista jäsentä, Varsinais-Suomen hyvinvointialue nimeää kaksi (2) varsinaista jäsentä ja muut osakkaat yhdessä nimeävät kolme (3) varsinaista jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja valitaan eniten osakkeita omistavan osakkaan nimeämistä hallituksen jäsenistä ja varapuheenjohtaja toiseksi eniten osakkeita omistavan osakkaan nimeämistä hallituksen jäsenistä.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 14.3.2022 § 20 päättänyt Kaarea Oy:n hallituksen nimeämisestä eikä tarvetta hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ole.

Oheismateriaali 1​​Kaarea Oy varsinaisen yhtiökokouksen esityslista

Oheismateriaali 2​​Kaarea Oy tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi, eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​

Jakelu

tiedKaarea Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus