Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto712.02.20243

1200-2024 (00 00 01, 00 01 01)

Turun konserniyhteisöjen työnantajajärjestäytyminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 7

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 8.2.2024:

Työnantajajärjestäytymisen taustaa

Kuntaomisteisten tai niiden määräysvallassa olevien yhteisöjen työnantajaedunvalvontaa on järjestetty vuodesta 1993 lukien PTY:ssä (Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry). PTY:n perustajajäseninä olivat Kunnallinen työmarkkinalaitos (KT) ja Suomen Kuntaliitto (KL). Yhdistyksen perustamisen keskeinen tarkoitus oli se, että kuntaomisteisten ja niiden määräysvallassa olevien yhtiöiden työnantaja- ja muu edunvalvonta sekä sen koordinointi voidaan toteuttaa kuntatyönantajien edunvalvonnan yhteydessä. Perustamisajankohtana ja vuoden 2021 heinäkuuhun saakka laki kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta ei mahdollistanut muiden kuin kuntien tai kuntayhtymien jäsenyyden KT:ssa ja PTY:n perustamisella mahdollistettiin kuntien konsernitasoinen edunvalvonta.

PTY:n nimi muutettiin vuonna 2014 Avaintyönantajat AVAINTA ry:ksi. Toiminta laajeni merkittävästi erityisesti kuntalakiin tulleiden yhtiöittämisvelvoitteiden vuoksi. Tuolloin voimassa ollut laki kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta ei edelleenkään mahdollistanut yritys- tai yhteisöjäsenten liittymistä KT:een.

Avaintan toiminta on järjestetty yhdistyksen perustamisesta lähtien kiinteässä yhteistyössä KT:n kanssa palvelusopimukseen perustuen. Käytännössä palvelusopimuksen mukaisena ostopalveluna on järjestetty niin henkilöstön käyttö kuin tietyt infrastruktuuripalvelutkin. Nykyisellään kaikki työntekijät ovat työsuhteessa KT Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajiin Avaintan ostaessa vakituisen henkilöstön palvelut KT:ltä. Palvelusopimuksen perusteella Avainta on voinut hyödyntää myös muiden KT:n eri osaamisalueiden henkilöstöä (erityisesti opetusala, tutkimustoiminta, tunti-tes, taloushallinto ja viestintä), minkä lisäksi myös tilojen käyttö on määräytynyt palvelusopimusten mukaisesti. Keskinäinen yhteistyö on ollut välitöntä ja toimivaa.

Lainsäädäntömuutokset koskien KT:n asemaa

Hyvinvointialueuudistukseen liittyen KT-kuntatyönantajien asema muuttui 1.7.2021. Aiempi asema Kuntaliiton osana poistui ja KT:sta tuli nimenmuutoksen ohella (Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT) itsenäinen julkisoikeudellinen yhteisö.

Lainsäädäntömuutoksen seurauksena KT:n jäseneksi voivat liittyä aiemmasta laista poiketen myös kuntien ja hyvinvointialueiden määräysvallassa olevat yhtiöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt sekä näiden tytäryhteisöt (ks.; Laki kuntien ja hyvinvointialueiden… 630/2021 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ®). Lainsäädäntömuutoksella on siten toteutettu jo aikanaan PTY:n ja Avaintan perustamiseen liittynyttä tahtotilaa, jonka mukaan kuntien ja nyt myös hyvinvointialueiden omistamat tai niiden määräysvallassa olevat yhteisöt voivat olla halutessaan jäseninä KT:ssa.

Nykytilan arviointia

KT:lla ja Avaintalla on tällä hetkellä merkittäviltä osiltaan sama jäsenpotentiaali. Synergiasyiden vuoksi ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista tai taloudellisesti perusteltua, että toiminnassa olisi samanaikaisesti kaksi päällekkäistä, mutta samoilla resursseilla toimivaa työnantajaorganisaatiota. KT onkin irtisanonut edellä mainituilla perusteilla Avaintan palvelusopimukset päättymään 31.12.2024.

Työehtosopimustoiminnassa Avainta on toteuttanut hyvin tavoitteittaan, mutta neuvottelutoiminnassa on kuitenkin ollut merkittäviä haasteita. Avaintan työehtosopimukset onkin edellisten neuvottelukierrosten aikoina saatu sovittua vasta pitkähkön ajan jälkeen siitä, kun KT on saavuttanut omilla sopimusaloillaan työehtosopimusratkaisut ja työrauhan. Neuvotteluita vauhdittaakseen järjestöt ovat kohdentaneet tukityötaistelutoimenpiteitä jo työrauhan työehtosopimuksilla saavuttaneisiin Avaintan jäsenyhteisöiden omistajatahoihin kuten KT:n jäsenyhteisöinä toimiviin kuntiin ja hyvinvointialueisiin. Neuvottelutoiminnan aiempaa laajempi koordinointi onkin tulevaisuudessa erityisen tärkeää laajemman työrauhavelvoitteen takaamiseksi.

Avaintan yhdistyksen kokouksen toimintalinjaukset

Avaintan hallitus on kokouksissaan 19.8.2023, 5.10.2023 ja 11.10.2023 käsitellyt Avaintan tulevaisuuden toimintaedellytyksiä itsenäisenä työnantajaedunvalvojana.

Avaintan toimintaedellytykset muuttuvat KT:n kanssa solmitun palvelusopimuksen irtisanomisen vuoksi olennaisesti 1.1.2025 lukien. Käytössä ei ole tuosta ajankohdasta lukien enää palvelussopimukseen perustuvaa henkilökuntaa, tiloja tai teknisiä fasiliteetteja. Toiminnan organisointi edellyttäisi yhdistykseltä täydellistä uudelleenasemointia resursseineen. Lisäksi Avaintan rooli työmarkkinatoimijana suhteessa ammattijärjestöihin muuttuisi olennaisesti.

Avaintan hallitus on arvioinut tilannetta ja esittänyt yhdistyksen ylimääräiselle vuosikokoukselle, että yhdistyksen toiminta lakkaisi edellä kuvattuihin tosiseikkoihin perustuen 1.1.2025 lukien. Yhdistyksen toiminnan lakkauttamisprosessin toteuttamisesta on laadittu ulkopuolisen asianajotoimiston puolesta ensimmäisen vaiheen selvitys.

Yhdistyksen lakkauttaminen/purkaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa pidettiin 27.10.2023 yhdistyksen ylimääräinen vuosikokous, joka päätti käynnistää yhdistyksen purkamiseen tähtäävät toimenpiteet.

Koska yhdistyksen tasetilanne on vahva, ylimääräisessä vuosikokouksessa päätettiin jättää vuoden 2023 jäsenmaksut perimättä. Lisäksi vuoden 2024 varsinaiselle yhdistyksen vuosikokoukselle esitettiin, että myöskään vuodelta 2024 ei perittäisi jäsenmaksuja. Mikäli vuosien 2023 ja 2024 jäsenmaksuja ei perittäisi lainkaan, yhdistyksen taseessa olisi arvion mukaan varallisuutta purkautumishetkellä per 31.12.2024 noin 900.000 – 1.000.000 euroa.

Toisessa valmisteluvaiheessa yhdistyksen varsinaisessa vuosikokouksessa 24.4.2024 päätetään muodollisesti yhdistyksen purkautumisesta ja purkautumishetkellä olevien varojen käytöstä. Tässä yhteydessä päätetään myös selvitysmenettelyn käynnistämisestä. Päätöksentekoprosessin aikatauluttamisella ja siirtymäajalla mahdollistetaan se, että muutos kyetään toteuttamaan hallitusti ottaen huomioon jäsenyhteisöjen etu ja yhdenvertainen kohtelu.

​Osa Avaintan nykyisestä jäsenistöstä (noin 200/600) ei ole kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajajärjestäytymistä ohjaavan lainsäädännön perusteella jäsenkelpoisia KT:n yritysjaostoon. Jäsenyhteisöillä on kuitenkin kuluva vuosi siirtymäaikaa varautua työnantajaedunvalvontansa järjestämiseen ja työehtosopimustensa vaihtumiseen.

​Mikäli nykyinen jäsenyhteisö ei ole jäsenkelpoinen KT:n yritysjaostoon, Avaintan ylimääräinen yhdistyksen kokous on suositellut jäsenyhteisöä hakeutuamaan ensisijaisesti oman toimialansa työnantajajärjestön jäseneksi. Ilman järjestäytymistä kyseisillä jäsenillä ei ole enää jatkossa käytössään työnantajaliiton palveluita esimerkiksi työehtosopimusten tulkintaan liittyen. Myöskään työrauhavelvollisuus ei koske järjestäytymätöntä työnantajaa.

​Suurin osa (noin 400/600) Avaintan jäsenistä on jäsenkelpoisia KT:n yritysjaostoon. Yhdistyksen ylimääräinen kokous onkin suositellun näille jäsenille liittymistä KT:n yritysjaoston jäseniksi 1.1.2025 lukien kunta- ja hyvinvointikonsernien kokonaisedunvalvonnan varmistamiseksi ja yksittäisten jäsenten edunvalvontatoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Avainta palvelee siirtymäaikana vuoden 2024 loppuun saakka kaikkia jäseniään tavanomaisissa jäsenpalveluissa ja lisäksi myös työnantajajärjestäytymiseen liittyvissä yleisissä kysymyksissä.

KT:n palvelut yritysjäsenille

Työnantajaedunvalvonnan keskeinen tehtävä arjessa on työehtosopimusten ja työelämän lainsäädäntöön liittyvät tulkinnat ja ohjeistus. Tätä keskeistä tavoitetta toteutetaan jatkuvasti. KT:n palvelut yritysjäsenille kattavatkin varsin laajasti edellä kuvattuihin tilanteisiin liittyvän neuvonnan ja ohjeistuksen.

​Jäsenyritykset toimivat eri toimialoilla ja KT:n neuvontapalveluiden ohjeistus onkin toteutettu osin KT:n osaamisaluepohjaisen rakenteen mukaisesti. Tietoteknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan kuitenkin se, että kuhunkin tilanteeseen löytyy KT:n noin 60 työntekijästä palvelutarvetta vastaavasti juuri paras asiantuntija. Palvelutarjontaa ja sen asiakaslähtöistä kehittämistä arvioidaan jatkuvasti.

​Käytännössä arjen palvelutoimintaa toteuttavat KT:n eri yksiköiden asiantuntijat, joilla on erityistä kokemusta kyseistä toimialaa koskevista työehtosopimuksista ja lainsäädännöstä. Työehtosopimusten tulkintaan liittyvässä neuvonnassa KT:n yritysten käytössä ovat juuri ne asiantuntijat, jotka ovat olleet neuvottelemassa kyseisistä työehtosopimuksista ja tietävät tulkinnat sopimusten taustalta. Sosiaali- ja terveysalan toimijoita palvelevat ensisijaisesti KT:n vastaavalla toimialalla työskentelevät asiantuntijat samoin kuin opetusalalla. Muiden toimialojen käytössä ovat ensisijaisesti nykyisellään Avaintassa toimivat asiantuntijat.

KT:n asiantuntijoiden määrä eri sektoreilla mahdollistaa sen, että kyetään hakemaan sisäisesti parasta asiantuntemusta kunkin asiakasyrityksen käyttöön, vaikka asiakkaan näkökulmasta asiaa hoitaakin juuri tuttu asiantuntija. KT:n asiantuntijat ovat yritysjäsenten käytössä myös esimerkiksi palkkausjärjestelmän ja työelämän kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi jäsenyhteisöille tarjotaan maksutonta koulutusta KT:n toimesta yllä mainittuihin asiakokonaisuuksiin liittyen. Tarvittaessa koulutusta voidaan myös räätälöidä asiakkaiden tarpeista lähtien.

Avaintan jäsenmaksuihin verrattuna KT-yritysjaoston jäsenmaksujen taso alenee todennäköisesti noin puoleen.

Edunvalvonta KT:n yritysjäsenille

​Edunvalvonta käsitteenä on varsin moniulotteinen. KT:n yritysjäsenten osalta edunvalvonta toteutuu työmarkkinakeskusjärjestötoimintana ja työehtosopimusten kehittämiseen liittyen. Molemmilla edunvalvonnan toiminnoilla on vaikutusta yritysten toimintaedellytyksiin.

​Työmarkkinakeskusjärjestönä KT vaikuttaa laaja-alaisesti työelämän lainsäädäntöön sekä sosiaaliturva- ja työeläkelainsäädäntöön. KT:n yritykset saavat aiempaa paremmin äänensä kuuluviin KT:n päätöksentekorakenteessa. Vaikuttamis- ja edunvalvontatyö on pitkäjänteistä ja monista osapuolista riippuvaa. Olennaista onkin se, että kentän ääntä kyetään kuulemaan valmistelussa ja hyödyntämään vaikuttamistyössä.

​KT:lla on läheiset ja hyvin toimivat verkostot vaikuttamistyöhön liittyen. Olipa kysymys hankinta- ja kilpailulainsäädännön, sidosyksikköjä koskevan lainsäädännön tai eri toimialojen toimintaedellytyksiin vaikuttavan erityislainsäädännön valmistelut, KT hyödyntää omia verkostojaan sekä keskeisiä sidosryhmiään, jotta kentän ääni saadaan valmisteluissa kuuluviin.

Työehtosopimukset KT:n yritysjäsenille tällä hetkellä

​Työehtosopimusratkaisut perustuvat neuvottelutoimintaan, johon vaikuttaa keskeisesti koko työmarkkinoiden toimintaympäristö.

KT:n yritysjäsenille keskitetympi työehtosopimusneuvottelutoiminta luo parempaa ennustettavuutta. Neuvotteluiden keskittäminen ja niiden koordinointi pienentää riskiä siitä, että kuntien ja hyvinvointialueiden yhtiöt jäävät ikään kuin panttivangeiksi neuvottelutilanteissa. Suurena haasteena on ollut se, että kuntien ja hyvinvointialueiden saavutettua työ- ja virkaehtosopimukset, niiden tytäryhtiöt ovat olleet edelleen sopimuksettomassa tilassa ja painostustoimenpiteitä on kohdennettu jo työrauhan saavuttaneisiin omistajiin.

​KT:n yritysjäsenten siirtymähetken henkilöstöön sovelletaan sopimuskauden loppuun saakka niitä työehtosopimuksia, joihin ne ovat tällä hetkellä sidottuja. KT:n yritysjäsenillä on myös osin toimialakohtaisia työehtosopimuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla sovelletaan kuntia ja hyvinvointialueita koskevia vastaavia sopimuksia. Opetusalalla ja muilla toimialoilla sovelletaan siirtymäaikana Avaintan työehtosopimuksia.

Työnantajajärjestäytyminen Turku konsernissa

Tällä hetkellä Avaintan jäsenyhteisöinä toimii 14 kaupungin strategista yhteisöä tytäryhteisöineen. Avaintan jäseniä ovat Arkea Oy, Ammattikorkeakoulu Oy, Kaarea Oy, Kuntec Oy, Lounais-Suomen jätehuolto Oy, Turun Satama Oy, Turun Seudun Puhdistamo Oy, Turun Seudun Vesi Oy, Turku City Data Oy, Turun Vesihuolto Oy, TVT Asunnot Oy ja Turun Ylioppilaskyläsäätiö.

​KT yritysjaoston jäseniksi ovat liittyneet suoraan ilman Avaintan jäsenyyttä; Visit Turku Archipelago Oy, Forum Marinum Säätiö, Turun Raitiotie Oy ja Turun Teknologia ja tiedepuisto Oy.

​Avaintan yhdistyksen kokous on suositellut, että kaikki jäsenkelpoisuuskriteerit täyttävät yhdistyksen jäsenet liittyisivät 1.1.2025 lukien KT yritysjaostoon. Samoin KT ja kaikki Avaintan jäsenyhteisöjen henkilöstöä edustavat palkansaajajärjestöt ovat antaneet yhteisen suosituksensa liittymisestä KT:n yritysjaostoon.

​Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymän Turun kaupungin konserniohjeen mukaan: ”Tytäryhteisöt liittyvät jäseneksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajan (KT) perustamaan työnantajayhteisöön, ellei toiminnan laatu ja tytäryhteisön etu muuta edellytä.”

​Kaupunginhallituksen konsernijaoston tulisikin ohjeistaa ennakkonäkemyksenään kaupunginvaltuuston hyväksymää konserniohjetta täydentäen, että kaupunkikonserniin kuuluvat ja tällä hetkellä Avaintan jäseniksi järjestäytyneet yhteisöt liittyvät KT yritysjaoston jäseniksi 1.1.2025 lukien ilman erillistä ennakkonäkemyspyyntöä. Mikäli yhteisö arvioi toimintansa laadun tai etunsa edellyttävän kaupunginvaltuuston hyväksymästä konserniohjeesta poikkeamista, yhteisön tulee jättää perusteltu esityksensä ennakkonäkemyspyyntönä kaupunginhallituksen konsernijaostolle ennen järjestäytymisratkaisun tekemistä.

​Työnantajajärjestäytyminen ei edellytä yrityksessä muodollista muutosneuvottelua työntekijöiden kanssa ja yhteisöt noudattavat kaikissa tilanteissa tällä hetkellä voimassa olevaa työehtosopimustaan 30.4.2025 saakka.

​Yhteisöt voivat jättää Avaintalle vapaamuotoisen kirjallisen eroamisilmoituksen sähköpostitse valitsemaan ajankohtana vuoden 2024 kuluessa. Ero yhdistyksestä astuu voimaan ilmoittamisajankohdasta riippumatta aina 31.12.2024 ja jäsenyys KT yritysjaostossa alkaa 1.1.2025 lukien.

​Vastaavasti eroilmoituksensa vuoden 2024 aikana jättäneet yhteisöt ovat edelleen oikeutettuja yhdistyksen tasevarallisuuden per 31.12.2024 käyttöön yhdistyksen sääntöjen mukaisesti yhdistyksen vuosikokouksen päättämällä tavalla.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:​

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää omistajan ennakkonäkemyksenä, että Avaintaan kuuluvat jäsenyhteisöt liittyvät KT yritysjaoston jäseniksi 1.1.2025 lukien ilman konserniohjeiden edellyttämää erillistä ennakkonäkemyspyyntöä.​

Lisäksi konsernijaosto päättää, että mikäli Avaintan jäsenyhteisö arvioi toimintansa laadun tai etunsa edellyttävän työnantajajärjestäytymistä muuhun kuin KT yritysjaostoon, tulee yhteisön tehdä perusteltu esityksensä ennakkonäkemyspyyntönä kaupunginhallituksen konsernijaostolle ennen järjestäytymisratkaisunsa tekemistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedBlue Industry Park Oy
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaarea Oy
tiedKuntec Oy
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedTVT Asunnot Oy
tiedTurku 2029 -säätiö sr
tiedTurku City Data Oy
tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedTurun Aikuiskoulutussäätiö
tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun musiikinopetus Oy
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tiedVisit Turku Archipelago Oy