Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallituksen konsernijaosto | 30 | 17.04.2023 | 10 |
1857-2023 (00 00 01)
Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous
Tiivistelmä: -
Khkon § 30
Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja ja talouspäällikkö Juhani Pärtty 13.4.2023:
Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 59,3 %. Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous pidetään 28.4.2023 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut kevätyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.
Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.
Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.
Turun kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 74 päättänyt käyttää tilintarkastuksen hankintasopimukseen sisältyvän option ja valita Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2023–2024 KPMG Oy Ab:n, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.
Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2022
Yhtiön toiminnalliset tavoitteet saavutettiin. Yhtiö toimii Etelä-Suomen aluehallintoviraston 1.10.2014 myöntämän ja Vaasan hallinto-oikeuden 11.3.2016 vahvistaman ympäristöluvan mukaisesti. Jätevedenpuhdistuspalvelua tuotetaan ISO 9001:2015 laatujärjestelmäsertifikaatin mukaisesti. Laitoksen puhdistustulokset olivat erinomaiset ja täyttivät kaikki vaatimukset.
Puhdistamolla puhdistettiin jätevesiä 14 kunnan alueelta yhteensä 29,1 milj. m3/a, keskimäärin 79.800 m3/d (vuonna 2021 yhteensä 30,5 milj. m3/a, keskimäärin 83.500 m3/d). Puhdistetun jäteveden kuutiohintaan ja ohivirtauksen määrään vaikuttaa viemäriverkostoon ja puhdistamolle tulevan huleveden määrä. Sekä puhdistamolle tuleva vesimäärä että hulevesien osuus puhdistamolle tulevasta vedestä oli tavanomaista pienempi. Tämä johtui keskimäärin vähäsateisesta vuodesta vuotuinen sademäärän oltua noin 16 % tavanomaista pienempi. Alhaisempi vesimäärä näkyi myös jätevedenpuhdistuksen kuutiohinnassa.
Kuivattua lietettä syntyi 35.500 tonnia (vuonna 2021 36.900 tonnia), joka käsiteltiin biokaasulaitoksella ja hyötykäytettiin lämpöenergiana, nesteytettynä liikennebiokaasuna, teollisuuden ravinteena ja maanparannusaineena. Puhdistetun jäteveden lämpöä hyödynnettiin kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa. Yhdyskuntajätevesien käsittelyn kokonaisuuden, mukaan lukien puhdistamotoimintaan liittyvät lietteen hyötykäyttö biokaasulaitoksella ja lämpöenergian hyödyntäminen lämpöpumppulaitoksella, hiilijalanjälki oli negatiivinen ja siten parempi kuin hiilineutraali. Lisäksi puhdistamokokonaisuus tuotti energiaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin se itse käytti energiaa.
Yhtiön liikevaihto 16,4 M€ muodostui pääosin jätevedenpuhdistuspalvelumaksusta (K-sarjan osakkaat) ja pieneltä osin lämmöntalteenottopalvelumaksusta (L-sarjan osakkaat). Palvelumaksut koostuivat käyttökustannuksista ja investoinnin hankintamenosta. Yhtiösopimuksen 23.12.2022 mukaan sekä K- että L-sarjan osakkaat maksavat investoinnin hankintamenon omistusosuuden mukaisessa suhteessa ja käyttökustannukset palvelun käytön mukaisessa suhteessa.
Yhtiö on huoltovarmuuskriittinen toimija ja puhdistamon toiminnan jatkuvuuden varmistaminen on välttämätöntä yhteiskunnalle. Yhtiö varmistaa sekä strategisilla että operatiivisilla toimenpiteillä puhdistamon toiminnan jatkuvuuden myös poikkeusolosuhteissa.
Yhtiön mittava rakennushanke, puhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostaminen ja UV-laitoksen rakentaminen, eteni suunnitellusti. Hankkeen myötä Yhtiö vastaa ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä kehittää puhdistusprosesseja ja varautumista häiriötilanteisiin. Lisäksi hygieeninen ympäristökuormitus Turun merialueelle vähenee merkittävästi. Hanke valmistuu keväällä 2023. Poistoputkihankkeen budjetti on 48 M€, joka tultaneen alittamaan noin miljoonalla eurolla.
Toinen suurempi pitkäkestoinen investointikohde oli jälkiselkeytysaltaiden pinnoitus hiilidioksidikorroosion vuoksi. Altaita on kahdeksan kappaletta ja investoinnin kokonaiskesto ulottuu 2020-luvun loppupuolelle. Muita toiminnan jatkuvuutta turvaavia investointikohteita vuonna 2022 olivat tietojärjestelmien, energiatehokkuuden, puhdistusprosessin ja kaukovalvonnan kehittäminen.
Yhtiön tilinpäätös 31.12.2022 osoittaa 0 euroa voittoa. Hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2022 ei jaeta osinkoa. Yhtiön taseen loppusumma oli 31.12.2022 yhteensä 112.542.844,79 euroa ja jakokelpoisen vapaan oman pääoman määrä oli yhteensä 12.157.420,22 euroa.
Yhtiön hallituksen jäsenten valinta
Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 9 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 8 - 12 jäsentä. Hallitus valitaan syysyhtiökokouksessa ja sen jäsenten toimikausi päättyy seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Mikäli puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai jäsenen paikka vapautuu kesken toimikautta, valitsee yhtiökokous uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.
Yhtiösopimuksen 2022 mukaan hallitukseen valitaan 11 jäsentä. Hallituksen jäsenistä Turun kaupunki nimeää viisi, Raision kaupunki yhden, Kaarinan kaupunki yhden, Liedon kunta, Naantalin kaupunki ja Paimion kaupunki yhdessä kaksi, Ruskon kunta, Maskun kunta, Nousiaisten kunta ja Mynämäen kunta yhdessä yhden sekä Auran, Pöytyän, Oripään ja Marttilan kunnat ja yhtiön osakkaaksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat kunnat yhdessä yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsenehdokas ja varapuheenjohtajaksi jonkin muun osakkaan nimeämä jäsenehdokas. Syysyhtiökokous 2.12.2022 valitsi yhtiön hallituksen. Hallituksen kokoonpano on:
Ville Tavio, Turku (pj)
Harry Nordqvist, Turku
Sari Majuri, Turku
Mikaela Sundqvist, Turku
Tauno Hovirinta, Turku
Kari Friman, Kaarina (varapj)
Reijo Paju, Raisio
Simo Ala-Nissilä, Lieto
Juha Haapakoski, Naantali
Hanna Silvaani, Mynämäki
Vilja Lahti, Pöytyä
Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.
Suunnattu maksuton osakeanti yhtiösopimuksen 23.12.2022 mukaisen osakkaiden osakeomistusten tarkastuksen toteuttamiseksi
Turun seudun puhdistamo Oy:n omistajien 23.12.2022 solmiman yhtiösopimuksen mukaan osakkaiden omistusosuuksien yhtiössä tulee vastata osakkaiden yhtiön palveluista käyttämää suhteellista osuutta. Sekä K- että L-sarjan osakkailla omistusosuus vastaa osakkaan suhteellista osuutta yhtiön tuottamien palvelujen käytöstä. Yhtiön pääomakustannukset jaetaan omistajille omistajien omistusosuuksien mukaisesti. Kun omistusosuus vastaa palvelun käyttömäärää, myös pääomakustannukset jakautuvat omistajille siinä suhteessa kuin nämä palvelua käyttävät. Omistusosuuden muutos johtaa siten omistajan kannalta joko siltä perittyjen maksujen nousuun taikka laskuun riippuen siitä, miten omistajan osuus palveluiden käytöstä on kehittynyt suhteessa toisiin omistajiin.
Osakkaat ovat yksimielisesti sopineet, että kevätyhtiökokouksessa 2023 päätetään omistusosuuksien muutoksesta vuoden 2022 kesä-joulukuun virtaus- ja kuormitustietojen perusteella.
Uudet omistussuhteet perustuvat K-sarjan osakkaiden osalta laskelmiin kunkin K-sarjan osakkaan tuottamasta jätevesikuormituksesta muutostarkastelun jaksolla 1.6.–31.12.2022. L-sarjan osakkaan omistussuhde vastaa osakkaan osuutta vuoden 2022 kokonaiskäyttökustannuksesta. Vastaavuustarkastelussa havaitut tarvittavat omistusosuuden muutokset toteutetaan suunnatulla maksuttomalla osakeannilla. Osakeyhtiölain 5 luvun 27 §:n mukaan päätös suunnatusta osakeannista on tehtävä yhtiökokouksessa määräenemmistöllä (2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista).
Osakeannin pätevyyden ja sujuvan toteuttamisen varmistamiseksi jokaisessa omistajakunnassa (K-sarjan osakkaat) ja Oy Turku Energia-Åbo Energi Ab:ssa (L-sarjan osakas) tulee ennen yhtiökokousta tehdä suunnatulla osakeannilla toteutettaviin omistusmuutoksiin tarvittavat kunkin kuntaosakkaan hallintosäännön ja yhtiöosakasta koskevan toimintaohjeen tai vastaavan mukaiset päätökset koskien 1) yhtiökokouksen osakeantipäätöstä ja 2) kullekin osakkaalle suunnattujen osakkeiden merkintää.
Kyseinen merkintäpäätös kuuluu hallintosäännön 39 § 1 momentin 11 kohdan kansliapäällikön toimivaltaan, kun merkintähinta on alle miljoona euroa. Maksuttoman osakeannin merkitseminen esitetyllä tavalla perustuu lisäksi yhtiön osakassopimusta vastaavan Yhtiösopimuksen kirjauksiin, eikä ratkaisu siten sisällä merkinnän osalta tosiasiallisesti harkintavallan käyttöä.
Yhtiökokoukselle esitetään päätettäväksi suunnatusta maksuttomasta osakeannista siten, että annissa annetaan yhtiön uusia liikkeelle laskettavia osakkeita yhteensä 12.505 kappaletta, joista 12.492 kappaletta on K-sarjan osakkeita ja 13 kappaletta on L-sarjan osakkeita. Turun kaupungin osuus liikkeelle laskettavista osakkeista olisi 8.322 K-sarjan osaketta. Annin jälkeen Turun kaupunki omistaisi 20.183 K-sarjan osaketta, joka vastaa 62,09 % omistusosuutta.
Suunnatulle annille on osakeyhtiölain 9 luvun 4 §:ssä tarkoitettu yhtiön kannalta ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen erityisen painava taloudellinen syy. Yhtiön pääomakustannukset jaetaan omistajille omistajien omistusosuuksien mukaan. Suunnatulla annilla varmistetaan, että omistusosuudet vastaavat palvelujen käyttömäärää ja että pääomakustannukset jakautuvat omistajille palvelujen käytön suhteessa. Yhtiön kannalta osakeannilla varmistetaan, että yhtiölle tulee jatkossakin osakkailta ne maksut, jotka yhtiölle kuuluvat. Merkintään oikeutetut osakkaat merkitsevät osakkeet yhtiökokouksen yhteydessä allekirjoittamalla erillisen merkintäasiakirjan. Mikäli kaikki merkintään oikeutetut eivät merkitse osakkeita yhtiökokouksen yhteydessä, osakkeiden merkintäaika on neljä kuukautta varsinaisesta yhtiökokouksesta lukien.
Oheismateriaali 1Kevätyhtiökokouksen esityslista liitteineen
Oheismateriaali 2TSP Oy tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön kevätyhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Tavio ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.
Jakelu
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus