Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto9812.12.20222

2374-2022 (00 00 01)

Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 98

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 7.12.2022:

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99,68 %.

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymien konserniohjeiden mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys muun muassa silloin, kun kyseessä on tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Arkea Oy:n hallitus on kokouksessaan 23.11.2022 päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun (oheismateriaali 1). Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

Yhtiö on kaupunginhallituksen konsernijaoston 2.3.2022 antaman omistajan ennakkonäkemyksen mukaisesti keväällä 2022 käynyt muutosneuvottelut työvoiman käytön vähentämiseen liittyen koskien vuotta 2022. Vuoden 2022 muutosneuvottelujen perusteella yhtiö ei voi enää vuonna 2023 ryhtyä työvoiman käytön vähentämistä koskeviin toimiin.​

Yhtiön asiakas- ja vuokrasopimuksia tulee päättymään myös vuonna 2023. Joitain sopimuksia on jo irtisanottu ja osassa päättyviä sopimuksia on tulossa uusia kilpailutuksia, joihin yhtiö tulee osallistumaan. Uusien kilpailutusten aikataulut eivät vielä kaikin osin ole tiedossa, eivätkä tietysti kilpailutusten lopputuloksetkaan. Mikäli yhtiö kuitenkin häviää päättyviin sopimuksiin liittyviä uusia kilpailutuksia, seuraa siitä olennaisen haitallisia taloudellisia vaikutuksia.​

Lisäksi yhtiö tulee arvioimaan toimintaedellytyksiä eri toimipisteissä muuttuneen markkinatilanteen, kohonneiden kustannusten ja sitä seuraavien kannattavuushaasteiden vuoksi. Yhtiön hallitus ennakoi, että ainakin osa kilpailutuksista tullaan häviämään siten, että mahdollisesti menetettävien sopimusten johdosta voi työvoiman tehostamis-, sopeuttamis- ja järjestelytoimien lisäksi tulla harkittavaksi myös työvoiman käytön vähentämistoimia tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla pitkin vuotta 2023.​

Edellä mainituissa olosuhteissa yhtiön tulee reagoida tilanteeseen tarvittavilla toimenpiteillä ja käynnistää yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut työvoiman käytön vähentämisharkintaan liittyen eli muutosneuvottelut koskien taloudellisista, tuotannollisista ja/tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä harkittavia mahdollisia töiden uudelleenjärjestelyjä, osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja/tai irtisanomisia. Muutosneuvottelujen piirissä tulisi olla yhtiön kaikki toiminnot.​

Liitteenä 1 olevan alustavan neuvotteluesitysluonnoksen mukaisesti muutosneuvottelut voisivat yhtiön näkemyksen mukaan kokonaisuutena johtaa vuonna 2023:

Selvyyden vuoksi todettakoon, että mikäli muutosneuvottelujen aikana tai niiden jälkeen yhtiö voittaa kilpailutuksia ja/tai sen edellytykset tarjoat työtä muuten paranevat mahdollisesti irtisanottujen työntekijöiden irtisanomisaikana, voidaan mahdolliset irtisanomiset peruuttaa niin laajasti kuin tarjolla oleva työ sen sallii. Lisäksi irtisanomisajan jälkeenkin työnantajalla on lainmukainen velvollisuus irtisanotun työntekijän takaisinottoon, mikäli sopivia töitä ilmaantuu tarjolle määräajassa työsuhteen päättymisen jälkeen.

Edellä mainittuun liittyen Arkea Oy tiedustelee Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla, saako yhtiö luvan aloittaa muutosneuvottelut Liitteen 1 mukaisesti ja ryhtyä muutosneuvottelujen kannalta tarvittaviin toimenpiteisiin tarpeen niin edellyttäessä.

Yhtiö korostaa erikseen, että tämä ennakkonäkemyspyyntö sisältää yhtiön olennaisia liikesalaisuuksia ja niitä tulee yhtiön käsityksen mukaan käsitellä äärimmäisen luottamuksellisina ja salassa pidettävinä.

Arkea Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on ollut vaikea. Arkea Oy:n vuoden 2021 liikevaihto oli tilinpäätöksen mukaan noin 47,4 M€ ja tulee ennusteen mukaan olemaan vuonna 2022 noin 47,2 M€ (TA 2022: 45,0 M€). Tilikauden liikevoitto oli vuonna 2021 noin 83.000 euroa ja tilikauden tulos noin 80.000 euroa.

Ennusteen mukaan yhtiön liiketappio tulisi tänä vuonna olemaan noin 630.000 euroa (TA 2022: liikevoitto 133.000 euroa) ja tilikauden tulos tappiollinen noin 632.000 euroa (TA +10.000 euroa).

Yhtiön esittämä ennakkonäkemyspyyntö vastaa sisällöltään aiempaa konsernijaoston 2.3.2022 antamaa vuotta 2022 koskevaa ennakkonäkemystä ja on siten puiteluonteisena laadittu yhtiön pahimman skenaarion mukaisesti. Vuotta 2022 koskevan ennakkonäkemyksen antamisen jälkeen yhtiöllä ei ole ollut tarvetta muutosneuvotteluiden perusteella lomautuksiin (50/0) tai osa-aikaistuksiin (380/0). Tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä yhtiö on tähän mennessä päätynyt muutosneuvottelujen perusteella irtisanomaan 25 henkilöä ennakkonäkemyspyynnössä esitetystä enintään 150 henkilöstä.

Arkea Oy:n toimitusjohtaja on kutsuttu esittelemää asiaa suullisesti kokoukseen.

Liite 1​Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen – muutosneuvottelujen käynnistäminen

Oheismateriaali 1​ Vuoden 2022 muutosneuvottelujen toteutumatilanne 2.12.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan aloittamaan muutosneuvottelut esittämässään muodossa ja ryhtymään muutosneuvottelujen perusteella tarvittaviin toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 6-3.

​Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Helin, Anttila, Weber, Lindholm, Ruohonen ja Arve.

Pätärin Lehtisen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen lisäysehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Lindfors:

”Lisäksi lähdetään selvittämään kiinteistönhuollon ja siivouksen siirtämistä sidosyksikkötoiminnaksi.”

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Arkea Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy


Liitteet:

Khkon § 98
Liite 1:Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen - muutosneuvottelujen käynnistäminen