Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8914.11.20223

2572-2022 (00 00 01)

Turun seudun puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous 2022

Tiivistelmä: -

Khkon § 89

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 10.11.2022:

Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 59,86 prosenttia.

Turun seudun puhdistamo Oy:n syysyhtiökokous pidetään 2.12.2022 klo 10.00 alkaen. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä syysyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat, joita ovat muun muassa yhtiön hallituksen jäsenten valinta, toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2023.

Syysyhtiökokouksen esityslista – kohta 8.1 - yhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2023. 

Yhtiön liikevaihto on muodostunut pääosin jätevedenpuhdistuspalvelun kustannuksista. Palvelumaksu koostuu investoinnin hankintamenosta ja käyttökustannuksista. Osakkaat maksavat investoinnin hankintamenon omistusosuuden mukaisessa suhteessa ja käyttökustannukset palvelun käytön mukaisessa suhteessa. Omistusosuudet vastaavat lähtökohtaisesti palvelun käyttöä.

Investoinnin hankintamenon kattamiseksi perittävä palvelumaksun osuus on 6.860.000 euroa. Hankintamenoon huomioidaan korot, poistot ja leasing-maksu. Käyttökustannuksiksi on arvioitu 11.453.000 euroa. Osakkailta perittäväksi palvelumaksuksi muodostuu 18.313.000 euroa. Jätevedenpuhdistuspalvelua hyödyntävien osakkaiden keskimääräinen kuutiohinta on 0,55 euroa/m3 (Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon virtaamaennuste vuoteen 2050, Pöyry Finland Oy 16.5.2016). Tilikauden tulokseksi on arvioitu 0 euroa. Tilikauden lopussa suoritetaan arviolaskutuksen korjaus Yhtiösopimuksen mukaisesti.

Inflaatioon on käytetty Valtionvarainministeriön ennusteita. Koroissa on käytetty Suomen Pankin korko-odotuksia niiltä osin kuin niitä on saatavilla.

Yhtiön toiminta- ja talousarvioehdotus vastaavat kaupungille toimitetun tuloskortin tavoitteita ja tunnuslukuja, eikä siihen ole huomautettavaa.

Syysyhtiökokouksen esityslista – 8.2. Päätetään hallituksen kokoonpanosta 

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 6 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 8–12 jäsentä. Hallitus valitaan syysyhtiökokouksessa ja sen jäsenten toimikausi päättyy seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jos puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai jäsenen paikka vapautuu kesken toimikautta, valitsee yhtiökokous uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.

Yhtiösopimuksen mukaan hallitukseen valitaan 11 jäsentä. Hallituksen jäsenistä Turun kaupunki nimeää viisi, Raision kaupunki yhden, Kaarinan kaupunki yhden, Liedon kunta, Naantalin kaupunki ja Paimion kaupunki yhdessä kaksi, Ruskon kunta, Maskun kunta, Nousiaisten kunta ja Mynämäen kunta yhdessä yhden sekä Auran, Pöytyän, Oripään ja Marttilan kunnat ja yhtiön osakkaaksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat kunnat yhdessä yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsenehdokas ja varapuheenjohtajaksi jonkin muun Osakkaan nimeämä jäsenehdokas.

Syysyhtiökokous 3.12.2021 valitsi Yhtiön hallituksen. Kevätyhtiökokous 29.4.2022 ei tehnyt muutoksia hallituksen kokoonpanoon. Hallituksen kokoonpano syysyhtiökokouksen 2022 loppuun asti on:

Ville Tavio (pj), Turku

Harry Nordqvist, Turku

Sari Majuri, Turku

Mikaela Sundqvist, Turku

Tauno Hovirinta, Turku

Kari Friman (varapj), Kaarina

Reijo Paju, Raisio

Simo Ala-Nissilä, Lieto

Juha Haapakoski, Naantali

Päivi Rantanen, Nousiainen

Vilja Lahti, Pöytyä

Tämän esityksen mukainen hallituksen kokoonpano täyttää Turun kaupungin edustajien osalta kuntalain 47 § 2. momentin asettamat vaatimukset. Hallituksen kokoonpanossa on otettu huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Turun kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole tarvetta tehdä muutoksia.

Syysyhtiökokouksen esityslista – 9. Osakkeiden lunastushinnan vahvistaminen

Yhtiöjärjestyksen 5 §:n mukaan yhtiökokous määrittelee etukäteen vuosittain lunastushinnan, jonka määrittelemisen perusteena käytetään osakkeen matemaattista arvoa. Lunastushintaa käytetään sekä vastikkeellisessa että vastikkeettomassa saannossa.

Vuodelle 2022 vahvistettu osakkeen lunastushinta on 1.174,41 euroa (18.333 osaketta). Osakkeen matemaattinen arvo saadaan, kun 2021 taseen oma pääoma (21.559.869,22 euroa) jaetaan osakkeiden lukumäärällä (18.333 osaketta). Tämän mukaan osakkeen matemaattinen arvo on 1.176,01 euroa.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättää osakkeen lunastushinnaksi vuodelle 2023 vahvistettavaksi 1.176,01 euroa.

OheismateriaaliVuoden 2022 syysyhtiökokouksen esityslista liitteineen 

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen: 

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että sääntömääräisen syysyhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiseen ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tavio ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tavion tilalla tilapäisenä puheenjohtajana toimi Lehtinen.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut