Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8624.10.20222

12359-2022 (00 04 01, 00 01 02, 00 00 01)

Satamaselvityksen käynnistäminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 86

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 19.10.2022:

Turun ja Naantalin satamien merkitys on merkittävä ja niiden kautta kulkee yli 90 % Skandinavian tavaraliikenteestä. Turun matkustajasataman kautta kulkee noin 60 % Suomen ja Ruotsin välisestä matkustajaliikenteestä sekä 40 % maiden välisestä rahtiliikenteestä. Turun ja Naantalin satamat ovat merkittäviä valtakunnallisia huoltovarmuussatamia ja muodostavat satamaparina osan Euroopan Unionin TEN-T ydinverkosta. Satamien elinkeinopoliittista merkitystä Turun ja Naantalin kaupungeille korostaa se, että satamatoiminnat luovat alueelle logististen saavutettavuuden lisäksi useita tuhansia satamasidonnaisia työpaikkoja.

Turun ja Naantalin kaupungin edustajat ovat käyneet pitkään keskusteluja siitä, että kaupunkien tulisi hyödyntää maantieteellisen asemansa mahdollisuudet ja pyrkiä yhdessä etsimään käytettävissä olevat synergiaedut satamatoimintojensa kehittämiseksi ja alueen logistisen aseman vahvistamiseksi.

Turun ja Naantalin satamien yhteistyötä selvitettiin jo vuonna 2011 poliittisessa satamayhteistyön ohjausryhmässä. Selvityksen yhteydessä Merenkulkualan tutkimus- ja koulutuskeskus tuotti raportin satamien toimintaympäristön kehittymisestä.

Valmistelua tuli jatkaa:

Lukuisten henkilövaihdosten seurauksena ohjausryhmän työskentely päättyi ennen mainittujen selvitysten kokonaisuuden toteuttamista, mutta yksitäisiä erillisselvityksiä on kuitenkin valmistunut esimerkiksi ruoppaustarpeita ja läjitysratkaisuja koskien.

Yhteistyökeskusteluja on jatkettu edelleen kokonaisselvityksen rauettua ja Turun kaupunki esitteli 3.12.2018 Naantalin kaupunginhallituksen pöytäkunnalle mahdollisuuksia selvitystyön jatkamiseksi. Naantalin kaupunginhallitus suhtautui tuolloin asiaan positiivisesti, mutta valmistelu ei edennyt muodollisella tasolla eteenpäin.

Kaupunginhallituksen konsernijaostolle esitetäänkin, että Naantalin kaupunginhallitusta lähestyttäisiin muodollisella esityksellä Turun ja Naantalin satamien yhteistyöselvityksen käynnistämiseksi.

Nyt käynnistettävä selvitystyö olisi tarkoituksenmukaista jakaa kolmeen osaan:

Päivitetään ensimmäisessä vaiheessa satamien nykyinen tilanne toimintaympäristön, operatiivisen toiminnan, liikenteen, kilpailutilanteen, organisaatioiden, asiakasprofiilien ja satamien taloudellisten tunnuslukujen osalta tarkoituksena löytää kaikki ne osa-alueet, missä yhteistyötä tiivistämällä voidaan saavuttaa toiminnallisia tai taloudellisia etuja.

Selvitetään toisessa vaiheessa satama-alueiden maankäyttöön, kaavoitukseen, liikennejärjestelyihin ja edunvalvontaan liittyviä kysymyksiä yhteistyössä myös Raision kaupungin kanssa.

Arvioidaan kolmannessa vaiheessa eri yhteistyömuotojen taloudelliset seuraamukset ja liiketaloudelliset perusteet haasteineen.

Selvítyksen ensimmäinen osio voitaisiin käynnistää vuoden 2023 alussa ja toinen osio 2023 syksyllä. Mikäli nähdään edelleen tarkoituksenmukaisena, selvitystyön kolmas osio voitaisiin käynnistää alkuvuodesta 2024.

Hankkeelle tulisi asettaa ohjausryhmä, johon kuuluisivat kaupunginhallituksen edustajat sekä kaupungin ja satamayhtiöiden johtoa. Ohjausryhmän valmistelusta vastaisi operatiivinen valmisteluryhmä, joka koostuisi kaupunkien ja satamayhtiöiden edustajista. Varsinaista selvitystyötä koordinoimaan kutsuttaisiin ulkopuolinen asiantuntija.

Koska satamien alueelliseen tarkasteluun liittyy myös Naantalin jalostamon muuntuvan maankäytön alue ja Naantali-Raision alueelle ulottuva maakuntakaavan satamavaraus, olisi luontevaa kutsua selvityshankkeen koordinaattoriksi Nesteen jalostamoalueen kehittämistä varten asetettu selvityshenkilö Panu Routila. Selvitystyön toisessa vaiheessa olisi edelleen luontevaa laajentaa ohjausryhmää ja valmisteluryhmää Raision kaupungin edustajilla.

Liite 1Turun ja Naantalin satamayhteystyön kehittäminen    

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto esittää Naantalin kaupunginhallitukselle, että Turku ja Naantali käynnistävät satamayhteistyön kehittämiseen liittyvän selvitystyön esittelytekstissä ja liitteessä 1 kuvatulla tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiNaantalin kaupunki


Liitteet:

Khkon § 86
Liite 1:Turun ja Naantalin satamayhteystyön kehittäminen