Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8524.10.20221

2378-2022 (00 00 01)

Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 85

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 19.10.2022:

Kaarea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 45,99 %. Yhtiön toimialana on mm. ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoito-, turvallisuus- ja kunnossapitopitopalveluiden tuottaminen.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 29.11.2021 § 552, että koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailun lakisääteiset palvelut siirretään sidosyksikkötoiminnaksi, että Arkea pyrkii toteuttamaan liikkeenluovutuksen koulu- ja päiväkotiruokapalveluiden osalta esimerkiksi Kaarealle henkilökunnan nykyisillä työsopimuksilla ja, että Arkean tulee käynnistää viipymättä neuvottelut paikallisen sopimuksen aikaansaamiseksi nykyisen työehtosopimuksen puitteista.

Kaupunginhallituksen edellyttämät Arkean neuvottelut päätyivät ratkaisuun, jossa Avaintes pääsopimusta täydennettiin paikallisella sopimuksella.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan 16.5.2022, että Turku konsernin yhteisöt eivät saa ilman omistajan ennakkonäkemystä valmistella ja toimeenpanna työehtosopimuksista poikkeavia henkilöstön palkankorotuksia tai palkkarakennemuutoksia työehtosopimuksen voimassaolon tai sopimuksettoman tilan aikana.

Lisäksi konsernijaosto päätti, että yleisestä tasosta poikkeaviin palkkaratkaisuihin tulee pyytää kaupunginhallituksen konsernijaoston tai kansliapäällikön ennakkonäkemys konserniohjeiden 10. kohdan mukaisesti.

Kaarea Oy:n hallitus on kokouksessaan 23.9.2022 päättänyt, että se esittää omistajilleen ennakkonäkemyspyynnön edellä mainitulla perusteilla huolimatta siitä, että yhtiön suunnittelema palkkaratkaisu liiketoimintasiirron yhteydessä vastaanotettavan henkilöstön osalta noudattaa yleistä Avaintes palkkatasoa.

Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

Asioiden taustaa 

Turun kaupungin konsernihallinnon kansliapäällikkö on 25.4.2022 (§ 134) antanut Kaarea Oy:lle ja Arkea Oy:lle konserniohjeen ryhtyä alla olevissa asioissa toimenpiteisiin, jotka voivat sisältää liiketoimintojen liikkeenluovutuksia Arkea Oy:stä Kaarea Oy:lle.

Kaarea Oy:n osalta alla olevien liikkeenluovutusten yhteydessä solmittaisiin myös siirtyviä liiketoimintoja vastaavia uusia palvelusopimuksia sekä niihin liitännäisiä vuokra- ym. sopimuksia.

Asia 1: Koulu- ja varhaiskasvatuksen ja niihin liitännäiset ruokapalvelusopimukset

Ko. sopimusten mukaisten liiketoimintojen parissa työskentelee noin 280 työntekijää ja niiden arvioitu vuosiliikevaihto on noin 10 – 11 M€.  

Asia 2: Kuntouttavan päivätoiminnan ateriapalvelut

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 10.8.2022 (§ 304) päättänyt, että Arkea Oy:n kuntouttavan päivätoiminnan ateriapalvelua jatketaan 2.11.2022 asti, koska Arkea Oy:n ja Kaarea Oy:n välinen liikkeenluovutus ko. sopimuksen mukaisesti liiketoiminnasta on tarkoitus toteuttaa marraskuun 2022 alussa.

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnan parissa ei työskentele työntekijöitä ja sen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 0,2 M€.  

Asia 3: Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalvelut ja kanttiini

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 8.6.2022 (§ 254) päättänyt, että Arkea Oy:n sopimuksia Runosmäen vanhuskeskuksen ja kanttiinin osalta jatketaan 2.11.2022 asti, koska Arkea Oy:n ja Kaarea Oy:n välinen liikkeenluovutus ko. sopimuksen mukaisesti liiketoiminnasta on tarkoitus toteuttaa marraskuun 2022 alussa.

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnan parissa työskentelee noin 12 työntekijää ja sen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 1 M€.

Asia 4: Turun kaupungin hyvinvointialueen vahtimestaripalvelusopimus

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnan parissa työskentelee noin 10 työntekijää ja sen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 0,5 M€.  

Asia 5: Hyvinvointialueen ruokapalvelusopimukset

Kyseisten sopimusten mukaisten liiketoimintojen parissa työskentelee noin 170-180 työntekijää ja niiden arvioitu vuosiliikevaihto on noin 14 M€.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n mukaan liikkeenluovutuksissa luovutusten kohteissa henkilöstö siirtyy luovutuksensaajan palvelukseen luovutushetkellä voimassa olevin työehdoin mukaan lukien siirtyvään henkilöstöön sovellettavat Arkea Oy:n paikalliset sopimukset.

Arkea Oy:n paikallisessa sopimuksessa on sovittu Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimuksesta (AvainTES) poikkeavasti erilaisten lisien ja lomarahan hinnoittelusta. Arkea Oy:n paikallisen sopimuksen soveltaminen Kaarea Oy:lle siirtyvään henkilöstöön vielä liikkeenluovutusten jälkeen johtaisi siihen, että Kaarea Oy:ssä olisi jatkossa henkilöstöä toisistaan poikkeavin työehtosopimusehdoin. Tämä voisi aiheuttaa haasteita erilaisten työsuhteen ehtojen soveltamisessa ja esimiestason työnjärjestelyissä sekä mahdollisesti ongelmalliseksi koettavia tilanteita työntekijöiden yhdenvertaisuuden kannalta.

Arkea Oy:stä liikkeenluovutuksilla siirtyvään henkilöstöön liittyvän paikallisen sopimuksen säästövaikutus verrattuna AvainTES:n arvioidaan olevan Kaarea Oy:ssä yhteensä noin 450.000 euroa, mikäli paikallisen sopimuksen sopimuskausi jatkuu 30.4.2025 saakka. Vastaavasti paikallisen sopimuksen poikkeavien palkkaperusteiden ohjelmointi HR-järjestelmään tulee maksamaan yhtiölle arvion mukaan noin 88.300 euroa sekä sitomaan yhtiön resursseja merkittävästi muiden projektien käytöstä.

Edellä mainituin perustein Kaarea Oy:n hallitus on harkinnut, että yhtiön kannalta kokonaistaloudellisesti kannattavinta sekä henkilöstön tasavertaisen kohtelun kannalta järkevintä olisi yhtiön päätöksellä luopua Arkea Oy:n paikallisen sopimuksen soveltamisesta Kaarea Oy:lle liikkeenluovutuksella siirtyvään henkilöstöön.

Edellä mainituilla perusteilla Kaarea Oy:n hallitus pyytää omistajiltaan ennakkonäkemystä siitä, voiko Kaarea Oy:n hallitus ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, että liikkeenluovutuksilla Arkea Oy:stä Kaarea Oy:lle siirtyvään henkilöstöön ryhdyttäisiin soveltamaan yhtiön päätöksellä Avaintes pääsopimusta Arkea Oy:n paikallisen sopimuksen sijasta.

Ennakkonäkemyspyynnön vastaanottajaa pyydetään huomioimaan, että suunniteltu toimenpide aikataulun suhteen on kriittinen. Tämän vuoksi, ellei tähän ennakkonäkemyspyyntöön ole vastattu kielteisesti 14.10.2022 mennessä, yhtiön hallitus tulkitsee omistajan kannan tähän ennakkonäkemys­pyyn­töön olevan myönteinen.

Kaarea Oy korostaa erikseen, että tämä ennakkonäkemyspyyntö ja sen liitteet sisältävät yhtiön olennaisia liikesalaisuuksia ja niitä tulee yhtiön käsityksen mukaan käsitellä luottamuksellisina ja salassa pidettävinä.

Työehtosopimusta koskevan asian arviointi

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n mukaan liikkeenluovutuksissa luovutusten kohteissa henkilöstö siirtyy luovutuksensaajan palvelukseen luovutushetkellä voimassa olevin työehdoin. Liikkeenluovutuksen vastaanottava yritys noudattaa luovutettavan henkilöstön osalta luovuttavan yrityksen luovutushetkellä voimassaollutta työehtosopimusta sopimuskauden päättymiseen saakka. Kaarea Oy on siten velvollinen soveltamaan liikkeenluovutuksen yhteydessä siirtyvään henkilöstöön Arkea Oy:n paikallista työehtosopimusta 30.4.2025 saakka.

Työsopimuslain 2 § mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Lähtökohtaisesti myös palkkojen harmonisointi on lain edellyttämä työnantajan velvollisuus, joka perustuu tasapuolisen kohtelun periaatteeseen ja edellyttää, että samoista tai yhtä vaativista tehtävistä on maksettava saman työnantajan palveluksessa samaa palkkaa. Kyse on pakottavasta määräyksestä, josta ei voi sopia toisin.

Työtuomioistuin on täsmentänyt tuomiossaan (TT:2018-18) palkkojen harmonisoinnin velvoitetta siten, että työnantajan on liikkeen luovutuksen jälkeen harmonisoitava palkat eli saatettava samoissa ja yhtä vaativissa tehtävissä työskentelevien palkat samalle tasolle kohtuullisessa ajassa.

Kaarea Oy:n palkkojen yhdenmukaistamista koskevaa esitystä voi arvioida osana hyvinvointialueiden perustamista koskevaa liikkeenluovutusta. Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry:n sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välille on solmittu valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen perustuva erillissopimus ajalle 1.5.2022–30.4.2025. Kyseisen sopimuksen mukaan palkkojen yhteensovittaminen, palkkauksen kehittäminen sekä palkkausjärjestelmien käyttöönotto jaksotetaan kolmeen korotuserään 1.6.2023, 1.10.2024 ja 1.6.2025. Lisäksi sopimuksessa todetaan, että mikäli lakisääteinen palkkojen yhteensovittamisen velvoite (tasa-arvolaki, yhdenvertaisuuslaki, työsopimuslaki, viranhaltijalain tasapuolisen kohtelun periaate) on 1.6.2026 maksuun tulevan erän jälkeen kesken yksittäisellä hyvinvointialueella, yhteensovittaminen viedään tästä huolimatta päätökseen.

Edellä mainitussa sopimuksessa työmarkkinajärjestöt ovat ottaneet yhteisesti epäsuoran kannan työtuomioistuimen ratkaisussa mainittuun palkkojen yhdenmukaistamisen kohtuullisessa ajassa. Kaarea Oy:lle siirtyvä paikallinen työehtosopimus päättyy 30.4.2025, jolloin yhtiön palkkarakenne yhdenmukaistuu kokonaisuudessaan. Edellä mainituilla perusteilla ei voida siten katsoa, että Kaarea Oy rikkoisi tasa-arvolakia tai yhdenvertaisuuslakia harmonisoidessaan liikkeenluovutuksessa siirtyvien työntekijöiden palkat kohtuullisessa ajassa.

Kaarea Oy:n hallitus on perustellut työehtosopimusta koskevaa esitystään siten, että Kaarea Oy:ssä olisi jatkossa henkilöstöä toisistaan poikkeavin työehtosopimusehdoin, mikä aiheuttaa haasteita erilaisten työsuhteen ehtojen soveltamisessa, esimiestason työnjärjestelyissä sekä mahdollisesti ongelmalliseksi koettavia tilanteita työntekijöiden yhdenvertaisuuden kannalta. Lisäksi yhtiö on maininnut, että paikallisen työehtosopimuksen poikkeavien palkkaperusteiden ohjelmointi HR-järjestelmään tulee maksamaan yhtiölle arvion mukaan noin 88.300 euroa sekä sitomaan yhtiön resursseja merkittävästi muiden projektien käytöstä.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 3.10.2022 § 81 päättänyt ennakkonäkemyksenään, että Kaarea Oy:n hallitus oikeutetaan ryhtymään toimiin liikkeenluovutusten toimeenpanemiseksi siten, että uusien palvelusopimusten yksityiskohtaiset ja teknisluontoiset ehdot täsmentyvät neuvottelujen perusteella kunkin sopimuksen voimaantulopäivään mennessä.

Kaarea Oy:n kanssa liikkeenluovutusten jälkeen solmittavien palvelusopimusten toimivalta on koulu- ja varhaiskasvatuksen sekä niihin liitännäisten ruokapalvelusopimusten osalta kasvatus- ja opetuslautakunnalla. Kuntouttavan päivätoiminnan ateriapalveluiden, Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalvelukokonaisuuden ja Turun kaupungin hyvinvointialueen vahtimestaripalvelujen sopimusten hyväksyminen kuuluu vastaavasti sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivaltaan.

Sidosyksikköyhtiöiden kanssa tehtävien sopimusten kustannustasojen hallitsemiseksi ja omistajien yhdenmukaisen kohtelun varmistamiseksi sidosyksikkösopimukset tulee laatia omakustannushintaisina siten, että palvelua tuottavan sidosyksikön tulee voida osoittaa sopimuskustannustensa muodostuminen tilaajalle avoimella kirjanpidolla. Sidosyksikköyhtiöiden tulee lisäksi sisällyttää hinnoitteluunsa ns. kohtuullinen kate, mikäli ne eivät toimi samanaikaisesti mankala-muotoisesti. Katteella yhtiö vastaa käyttötalousinvestoinneistaan, kehittämiskustannuksistaan ja sopimusvastuistaan tilaajaan nähden. Kohtuullisena katteena voidaan pitää noin 2 %toimialasta riippuen.

Kaarea Oy on esittänyt näkemyksenään, että liikkeenluovutuksen seurauksena sille muodostuu noin 88.300 euron ylimääräinen järjestelmäkustannus, mikäli yhtiö joutuu ohjelmoimaan paikallisen työehtosopimuksen poikkeavat palkkaperusteet HR-järjestelmäänsä. Kyseinen kertaluonteinen kustannus on liikkeenluovutuksen välittömänä ja pakottavana seurauksena mahdollista hinnoitella omakustannusperusteisesti kaupungin palvelusopimusten hintaliitteisiin.

Arkea Oy:n paikallinen työehtosopimus solmittiin, jotta yhtiön henkilöstön laittomat työtaistelutoimet saatiin päätökseen 1.12.2021. Työsopimusriidan ratkaisemiseksi Arkea Oy pidättäytyi vaihtamasta yhtiön soveltamaa työehtosopimusta ja osapuolet hyväksyivät paikallisen sopimuksen mukaiset toimenpiteet, joiden kustannuksia vähentävä vaikutus vuositasolla oli noin 200.000 euroa. Kyseiset sopimusehdot siirtyvät muuttumattomina liikkeenluovutuksen yhteydessä Kaarea Oy:lle.

Kaarea Oy:n hallitus on esittänyt huolensa siitä, että tilanne aiheuttaa haasteita erilaisten työsuhteen ehtojen soveltamisessa, esimiestason työnjärjestelyissä sekä mahdollisesti ongelmalliseksi koettavia tilanteita työntekijöiden yhdenvertaisuuden kannalta.

Yhdenvertaisuuden näkökulmasta lainsäädännön vaatimukset tai hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät tuoreet harmonisointiratkaisut eivät edellytä palkkojen yhdenmukaistamista välittömästi liikkeenluovutuksen jälkeen tai toisaalta oikeuta yhdenmukaistamisen aikaistamista koskeviin vaatimuksiin sopimuskauden työrauhavelvoitteen aikana.

Koska yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön kannalta on kuitenkin kokonaistaloudellisesti kannattavinta ja henkilöstön tasavertaisen kohtelun kannalta järkevintä luopua paikallisen sopimuksen soveltamisesta, hallituksella tulisi olla oikeus harkintansa mukaan päättää yksipuolisesti työehtosopimusta koskevasta ratkaisustaan AVAINTA pääsopimuksen reunaehtojen mukaisesti.

Koska edellä mainittu harkinta ei kuitenkaan perustu liikkeenluovutuksen seurauksena tapahtuvaan pakottavaan menettelyyn, mahdollisista toimenpiteistä seuraavaa kustannusvaikutusta ei tule huomioida etupainotteisesti Turun kaupungin ja Kaarea Oy:n palvelusopimusten hinnoitteluliitteissä vaan yhtiön tulee vastata kohoavista kustannuksistaan tuottavuuttaan parantamalla tai hyödyntämällä palvelusopimuksiin sisältyvää katevaraustaan.

Oheismateriaali 1Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen – paikallinen sopimus

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kaarea Oy:n hallitus oikeutetaan ryhtymään harkintansa mukaan toimenpiteisiin siten, että liikkeenluovutuksen jälkeen Arkea Oy:stä Kaarea Oy:lle siirtyneeseen henkilöstöön on mahdollista soveltaa yhtiön päätöksellä AVAINTES 2022 - 2025 pääsopimusta kuitenkin siten, että sopimusratkaisujen kustannusvaikutuksia ei HR-järjestelmän yhteensovittamista lukuun ottamatta kohdenneta Turun kaupungin ja Kaarea Oy:n välisten palvelusopimusten hinnoitteluliitteisiin.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoitti omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kaarea Oy:n hallitus oikeutetaan ryhtymään harkintansa mukaan toimenpiteisiin siten, että liikkeenluovutuksen jälkeen Arkea Oy:stä Kaarea Oy:lle siirtyneeseen henkilöstöön on mahdollista soveltaa yhtiön päätöksellä AVAINTES 2022 - 2025 pääsopimusta kuitenkin siten, että sopimusratkaisujen kustannusvaikutuksia ei mahdollista HR-järjestelmän yhteensovittamista lukuun ottamatta kohdenneta Turun kaupungin ja Kaarea Oy:n välisten palvelusopimusten hinnoitteluliitteisiin.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Lindholm ilmoitti konsernijaoston jäsenenä olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Kaarea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lasse Lindholm.

Jakelu

tiedKaarea Oy